Debat om nøgenhed på Skagens Museum

Debat om nøgenhed på Skagens Museum

31. maj 2016 - kl. 11:31 - af

Aktuel foredrags- og debataften om synet på børn og nøgenhed – i kunsten og i dagligdagen.

Hvad tænkte du, da så billedet af den nøgne mand, der kigger på kunst? Blev du forarget? Eller bare nysgerrig? Nu tager Skagens Museum debatten op om vores forhold til den nøgne krop – og ikke mindst, hvordan vi forholder os til børn og nøgenhed. Det sker med foredrags- og debataften torsdag den 2. juni.

Er nøgenhed blevet tabu? Må forældre bade nøgne med deres børn? Skal mandlige pædagogers opgaver være anderledes end de kvindeliges? Skal der lovgives omkring, hvilke billeder af børn der må lægges på de sociale medier? Alle disse spørgsmål, og mange flere omkring børn, samfundet og nøgenhed, tager museet nu op til debat torsdag den 2. juni i forbindelse med den aktuelle udstilling ”I bølgen blå. Willumsen og de badende børn”.

Udstillingen sætter fokus på kunstnerens fascination af ét motiv. J. F. Willumsen brugte otte år på at arbejde med det samme motiv: 15 nøgne, badende børn på en strand. Han tog billeder, lavede skitser, modellerede og arbejdede med den nøgne barnekrop – ofte med nøgne børn som modeller. Willumsen malede sine to hovedværker i 1909 og i 1910. Men kan man forestille sig det samme motiv malet – efter den samme fremgangsmåde – i dag? Hvordan ville en kunstners fascination af et motiv med nøgne børn blive tolket? Er der overhovedet kunstnerisk frihed til sådan noget i dag?

– Det er en del af udstillingskonceptet at skabe debat om opfattelsen af nøgenhed dengang og i dag. Det gør vi blandt andet ved at sætte fokus på krops- og badekulturen gennem det seneste århundrede, men i høj grad også med debat-aftenen her på museet. Vi vil gerne vise, at kunst, der er mere end hundrede år gammel, den dag i dag stadig kan være højaktuel og sættes i forhold til den verden vi lever i, siger museumsinspektør Mette Bøgh Jensen, der står bag udstillingen på Skagens Museum.

Arrangementet finder sted midt i Willumsen-udstillingen, og starter med et foredrag af professor Ning de Coninck-Smith om børn i malerkunsten, og fortsætter med debat. I panelet sidder Flemming Møller Mortensen, socialdemokratisk medlem af Folketingets kulturudvalg og sundhedsordfører, Else-Marie Buch Leander, forsker, der beskæftiger sig med den måde frygten for pædofili kommer til udtryk i samfundet, og endelig professor Ning de Coninck-Smith, professor og dr. phil. i barndoms- og skolehistorie på Århus Universitet.

Billetter kan købes på skagensmuseum.dk eller på Skagens Museum.

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Debat om nøgenhed på Skagens Museum' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger