Borgere i Skagen sparer op som aldrig før – og taber på det

Borgere i Skagen sparer op som aldrig før – og taber på det

12. juni 2016 - kl. 6:05 - af

I Spar Nord Skagen, Hånbæk, Ålbæk, Frederikshavn, Strandby, Sæby og Østervrå har private opsparinger rundet 1,47 milliarder kroner. Alene i 2015 har borgerne sat yderligere knap 141 millioner kroner i Spar Nord. Nulrenter betyder imidlertid, at den rekordhøje opsparing måned for måned taber værdi.

En ny analyse fra Spar Nord Skagen viser, at den samlede private opsparing på almindelige indlånskonti har rundet 1,47 milliarder kroner i Spar Nord Skagen, Hånbæk, Ålbæk, Frederikshavn, Strandby, Sæby og Østervrå. Det svarer til en stigning på over 10 procent på 1 år og en stigning på over 28 procent de seneste 5 år. Samlet har borgere i Skagen, Hånbæk, Ålbæk, Frederikshavn, Strandby, Sæby og Østervrå øget deres opsparing med knap 140 millioner kroner på almindelige indlånskonti på 1 år. En del af stigningen skyldes kundevækst, men det er ikke hele forklaringen.

– Krisen har generelt gjort os mere sparsommelige, og derfor er det naturligt at øge sin opsparing. Men det er ikke nødvendigvis en god ide at have alle sine penge placeret på indlånskonti, da vi dermed mister det afkast, som skal fastholde vores opsparings værdi, forklarer afdelingsdirektør i Spar Nord Skagen Pia H. Sørensen.

Renten på almindelige indlån har de seneste år været nedadgående og endte på omkring 0 procent i 2015. Opsparingen er dermed den samme ved årets indgang som ved årets udgang, hvilket er et problem, når priserne fortsætter med at stige på grund af inflationen. Den enkelte dansker bliver derfor fattigere.

Borgerne taber købekraft

Ifølge Pia H. Sørensen skyldes udviklingen, at indlånsrenten i 2015 nåede et nyt lavpunkt på omkring 0 procent, hvorimod inflationen det seneste år har ligget på 0,5 procent. Derfor har indlånskonti givet et negativt afkast, som har ledt til, at private opsparinger langsomt taber værdi.

– Når priserne omkring os stiger, mens vores opsparing forbliver den samme, mister vi købekraft. Det skyldes, at vores opsparing bliver mindre og mindre værd, idet vi ikke har noget afkast til at fastholde opsparingens værdi, fortsætter Pia H. Sørensen.

Gennemsnitsfamilien taber 900 kroner årligt

På baggrund af tal fra Nationalbanken, viser beregninger udført af Spar Nord, at den gennemsnitlige familie i Danmark årligt mister 900 kroner på at have deres penge stående på en indlånskonto, og det har været gennemgående for de seneste 10 år. Kun i 2007 har danskerne opnået et positivt realafkast, hvor den gennemsnitlige indlånsrente lå på 3,11 procent, og hvor inflationen lå på 0,69 procent. Alle andre år har indlån være tabsgivende i større eller mindre grad.

– Generelt kan du både være for uforsigtig og for forsigtig med din opsparing, og begge tilfælde er i princippet lige forkert. I stedet handler det om at finde en mellemvej – eksempelvis ved at investere en del af pengene og placere resten på en opsparingskonto. Dermed skaber du et bedre grundlag for, at din opsparing kan blive mere værd, afslutter Pia H. Sørensen.

Niveauet for de gennemsnitlige private indlån nåede i 2015 nye højder, da danskerne sammenlagt har over en halv billion kroner stående i banken – helt præcist 504 milliarder kroner. Det svarer til, at den enkelte familie har knap 191.000 kroner stående på en almindelig indlånskonto.

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Borgere i Skagen sparer op som aldrig før – og taber på det' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger