Både vindere og tabere af ’Brexit’

Niels Bay Christensen. Foto: MickAnderson.dk.

Både vindere og tabere af ’Brexit’

27. juni 2016 - kl. 13:24 - af

Storbritanniens nej til EU i fredags skaber både vindere og tabere i det lokale erhvervsliv. Selve usikkerheden omkring, hvad Storbritanniens exit vil betyde, påvirker investeringslysten og den økonomiske vækst negativt, vurderer erhvervsdirektør i Erhvervshus Nord Niels Bay Christensen. 

Den danske eksport til Storbritannien udgør ca. 70 mia. kr. årligt, som går det til Danmarks fjerdestørste eksportmarked. Storbritanniens nej til EU får derfor stor betydning for vores erhvervsliv også i det nordjyske.

  • Vinderne vil være de virksomheder, som har underleverandører fra Storbritannien. Det vil øge deres konkurrenceevne, fordi de på grund af den lave kurs på det britiske pund vil få lavere indkøb af varer og ydelser fra underleverandørerne. Taberne vil være de virksomheder, der eksporterer deres varer til UK. De bliver tabere, fordi deres varer bliver dyrere på det britiske marked på grund af den lave kurs på pundet. Så alle virksomheder med eksport til Storbritannien vil få det væsentligt sværere, siger Niels Bay Christensen, erhvervsdirektør i Erhvervshus Nord.

Selve usikkerheden omkring betydningen af ’Brexit’ kan blive den største hæmmer for økonomisk vækst i den kommende tid, mener Niels Bay Christensen:

  • Vi kender det fra os selv. Hvis vi er usikre på, om vi har et job fremadrettet, så går vi ikke ud og investerer i en ny bil eller andet. Det samme gælder virksomhederne. Når der er usikkerhed om fremtiden efter Storbritanniens exit af EU, bliver virksomhederne naturligt tilbageholdende med investeringer, og det vil påvirke den økonomiske vækst. Hvor langvarig den usikkerhed bliver er svært at spå om.

Samlet set vurderer Niels Bay Christensen, at der vil være flere tabere end vindere af ’Brexit’ blandt virksomhederne i Nordjylland.

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Både vindere og tabere af ’Brexit’' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger