Bedre sortering for færre penge

Bedre sortering for færre penge

27. marts 2018 - kl. 11:31 - af

Fra 1. oktober skal alle i villaer og rækkehuse i Frederikshavn Kommune sortere madaffald fra. Kartoffelskræller, kaffefiltre, fiskeskrog og andet madaffald bliver omdannet til biogas, så energien i det grønne affald er godt udnyttet.

Den nye sortering er bedre for miljøet, og samtidig sparer husejerne penge. Affaldsgebyret falder med ca.150 kr. om året, fordi vi går fra ugetømning til 14-dages tømning. Det betyder også mindre kørsel og med skraldebiler på de små villaveje og dermed mindre udslip af CO2.

Hver husstand får som udgangspunkt en 240 liters beholder med to rum. Det ene er til madaffald og det andet til restaffald. Når skraldemanden tømmer spanden, kommer de to typer affald i hvert sit rum i skraldebilen. Derved er vi sikre på, at madaffaldet kommer til behandling, så det kan bruges i et biogasanlæg.

Husstande med ekstra meget affald kan vælge en anden type beholder, og man kan købe ekstra tømninger.

Sådan gør vi
Det er en stor opgave at skifte 26.000 affaldsstativer ud med nye beholdere. Det kan ikke lade sig gøre på få dage, så fra starten af september starter vi med at køre de nye beholdere ud. Hver beholder er lukket til med en banderole, hvor der står, at den nye beholder først skal bruges fra 1. oktober.
Med den nye beholder følger en køkkenspand og grønne poser til madaffald.

Information
Med beholderen følger informationsmateriale, hvori Forsyningen fortæller om sorteringen, og at Forsyningen gør en stor indsats for at hjælpe med at komme godt i gang med den nye sortering.

  • Vi fortæller om den nye sortering på forsyningen.dk, på genbrugspladserne og andre steder, hvor vi møder folk. Allerede nu får vi mange henvendelser på telefon, og det er vi glade for, oplyser Tore Vedelsdal, der er direktør i Frederikshavn Forsyning med ansvar for affaldsområdet.

Her i foråret holder Forsyningen offentlige arrangementer for borgerne i Skagen, Frederikshavn og Sæby. Her viser affaldsfolkene det udstyr frem, som husejerne får, og fortæller om alt det praktiske med den nye ordning. Og de er klar til at svare på spørgsmål.

6 kommentarer til “Bedre sortering for færre penge” under annoncerne.

Kommentarer
Anbefal via e-mail

6 kommentarer til “Bedre sortering for færre penge”

  • John Nebbelunde

    Kære nogen i forsyningen i almindelighed og Tore Vedelsdal i særdeleshed.

    26.000, enheder må da vel ha’ en stk.pris? Jeg er absolut ikke sikker på, at vi undgår en form for skatteforhøjelse her i kommunen, som Borgmesteren påstår vi ikke gør!

    Ca. 8000 borgere blot her i Skagen, jeg har desværre ikke tal på hvor mange “lejere” der er blandt disse, men jeg kunne gætte på fifty-fifty? og lejerne starter jo ikke op pr. 1 okt. Er det så umagen vær at starte noget nyt op, hvor det har fungeret fint indtil nu?

    Selv et barn kunne regne ud at 14 dages tømning kontra tømning hver uge giver mindre Co2…
    Men dersom “glorien” strammer om dit hoved Tore, hvorfor så ikke foreslå, at alle kommunens biler og skraldevogne skal køre på “Biogas” så er der jo ikke noget Co2 problem?

    Jeg bruger ikke “ble” og jeg kender ingen ældre der bruger ble, men de bruges på plejehjem og hos børnefamilier.
    Og nu må du gerne svare på et tidligere spørgsmål,
    Er en ble “restaffald” eller “madaffald” ?
    Håber du kan svare på dette Tore Vedelsdal?

  • Hvordan forholder det sig med økologiske fødevarer, skal de i grønne poser?
    Når fødevarerne har været en tur gennem biogasanlægget, og skal ud på markerne, skal det så kun på marker med konventionel landbrug, eller skal det også på marker med økologisk landbrug?

    Et kig på denne side viser, at folk med regneark som speciale går gyldne tider i møde.
    https://www.landbrugsinfo.dk/oekologi/biogas/sider/tilladte-biomasser-til-okologisk-biogas.aspx
    Men det er måske også det der er meningen med det hele?

  • Poul Jakobsen

    Stop nu det tåbelige projekt indtil videre og lad de andre kommuner betale for alle begynderfejlene.
    Vi skylder allerede 106 mio. kr. i Forsyningem
    Det må være nok.
    Det er første et EU krav i 2022/23 og så kan det være ændret i mellemtiden.

    MVH

    POul

  • Finn Bloch-Larsen.

    Der står at gebyret falder med 150 kr.årligt.Det gælder jo ikke for dem der har 14-dages tømning i dag.Deres stiger jo væsentligt.

  • syntes jeg har har “bedre for færre penge” i andre sammenhænge også, det er sjældent dette er tilfældet. Men giv det en chance

  • Mogens Bandholm

    Gad vide om forsyningen har gennemtænkt den nye affalds sortering. Når man læser nedenstående rapport, kan man komme i tvivl!

    en my rapport, at der ikke umiddelbart er en miljømæssig gevinst ved at indsamle madaffaldet og genanvende det til biogas og kompost. I hvert fald ikke i Sønderjylland,

    »De forbrændingsanlæg vi har i dag, er meget effektive. Hvis man som mange EU-lande i dag deponerer affaldet på lossepladser, skal der ikke meget til at gøre fremskridt. Men vi er allerede langt fremme i Danmark, og derfor skal løsningerne og miljøgevinsterne ikke bare være gode – de skal være bedre end det vi har,« siger ph.d.-studerende Morten Bang Jensen, der i tre år har arbejdet med miljøanalysen af forskellige scenarier for behandling af sønderjysk og nordtysk bioaffald.

    Rapporten peger altså på, at det på kort sigt ikke giver miljøgevinst at samle madaffaldet ind. Måske. For selv når det gælder kartoffelskræller og kaffegrums, er der ingen enkel sandhed, hvor afbrænding er skidt, og indsamling er godt.

    »Rapporten slår fast, vi ikke kan pege på et miljømæssigt guldæg, der løser alle problemer. Den ene løsning optimerer på det ene parameter, den anden løsning på det andet,« siger Christian Udby, administrerende direktør i forsyningsselskabet Arwos i Aabenraa.

    Problemet med at samle madaffaldet ind i stedet for at brænde det og udnytte det til fjernvarme eller elektricitet, er udvaskning af næringssalte. Når det biologiske materiale efter udnyttelse til biogas spredes ud på jorden som kompost, vil næringsstofferne sive ud i miljøet – det er jo formålet med kompost. Men udvaskning af for mange næringsstoffer kan føre til overgødning, i miljøsproget »eutrofiering«, som går hårdt ud over biodiversiteten, sådan som det kendes fra algeeksplosioner i vandmiljøet.

Der er lukket for nye kommentarer...

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Bedre sortering for færre penge' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2025 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger