Så er matjessildesæsonen skudt i gang
1. juni 2018 - kl. 16:29 - af Michael Egelund (WebRedaktør)
Tidligt i morges startede losningen af sild fra den svenske notbåd GG 764 ” Astrid”. Aftageren af de ca 290 tons sild skibet lander, er Werner Larsson Fiskeeksport.
Werner Larsson Fiskeeksport A/S forventer, at behovet for matjessild ligger cirka på niveau med sidste år, men faktorer som kvalitet, pris samt vejret i Holland, spiller ind på efterspørgslen. Særligt den første måned er salget stort i Holland, hvor de på deres flagdag fejrer landingen af de første matjessild, som er en nationalret.
Af de 290 tons sild der i løbet af dag bliver landet, vil godt 230 tons blive forarbejdet på Werner Larssons fabrik her i Skagen, mens ca 60 ton køres direkte til Holland.
” Der bliver gang i den de næste 4-6 uger, hvor vi har ca. 100 personer i arbejde”, fortæller Rene Grusgaard, der er ansat i salg & administration hos Werner Larsson Fiskeeksport.
Sildene sorteres i forskellige størrelser, og enten fjernes hovedet eller gællerne bliver taget ud, så salten kan trænge ind i fisken. Derefter går de via hollandske opkøbere til Holland, hvor de efter videre forarbejdning, ender i både butikker og specialforretninger. I Holland findes masser af boder hvorfra matjessilden, i brød, sælges som, “sildedogs”. Prisen ligger på niveau med hotdogs i Danmark.
Hvad er en matjessild?
Ordet ‘matjes’ stammer fra Holland, hvor det er den gamle betegnelse for en jomfru. Traditionelt er en matjessild altså en jomfruelig sild – dvs. den er ikke så stor men buttet og blød!
Matjessilden er salt modnet, og spises gerne som fastfood.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Så er matjessildesæsonen skudt i gang' til en bekendt