Illustrationsfoto.
Total måneformørkelse over Danmark i aften
27. juli 2018 - kl. 6:53 - af Michael Egelund (WebRedaktør)
I aften er der fine chancer for at se en total måneformørkelse – også benævnt “blodmåne”. Formørkelsen vil være total fra kl. ca. 21,30 til ca. 23,10.
DMI forklarer, at totale måneformørkelser kun finder sted ved fuldmåne, når Jorden blokerer for det sollys, som månen normalt reflekterer. Lidt af sollyset afbøjes dog i jordens atmosfære og rammer månen, der får et kobberagtigt skær.
Formørkelsen er ifølge DMI allerede i gang, når månen står op ca. kl. 21,15. Efter kl. ca. 23,10 aftager formørkelsen, og hele ”forestillingen” er slut kort efter midnat.
Selvom måneformørkelsen er total, er det så heldigt, at månen stadig kan ses på himlen. En lille del af det sollys, som oplyser månen, er lys som bliver afbøjet i jordens atmosfære. Jordens skygge kan ikke hindre dette lys i at ramme månen og bevirker, at man stadig kan se månen under formørkelsen; vi ser den blot oplyst i røde nuancer. Det er denne farve, som gør, at man nogle gange kalder totale måneformørkelser for ”blodmåne”.
DMI’s vagtchef udtaler, at skydækket vil være forholdsvist sparsomt fredag aften, så der burde være gode muligheder for at ”blodmåne”.
Totale måneformørkelser er relativ sjældne. Sidst, vi havde mulighed for at se en sådan, var i september 2015, og næste chance for at se ”blodmåne” bliver den 21. januar 2019.
Planetariet forklarer, at månen bevæger sig ind i jordens skygge. Ved en måneformørkelse ser vi fra jorden månens overflade, der helt eller delvist ligger i jordens skygge – modsat en solformørkelse, hvor vi ser solen være helt eller delvis skjult bag månen.
Ved fuldmåne er Jorden mellem solen og månen, så solen kan skinne forbi jorden på hele den del af månen, der vender mod Jorden. De tre, står dog ikke fuldstændig på linje, da månens bane om Jorden ifølge Planetariet hælder lidt i forhold til jordens bane om Solen. Men ved en måneformørkelse står de tre altså på linje, og jordens skygge rammer Månen.
En Måneformørkelse kan ses fra hele den del af Jorden, hvor månen er oppe.
Link til DMI’s illustrative forklaring på fænomenet ”blodmåne” – fuld måneformørkelse:
https://www.dmi.dk/nyheder/arkiv/nyheder-2018/juli/gode-chancer-for-at-se-blodmaane/
Link til Planetariets forklaring om total måneformørkelse:
https://www.planetariet.dk/events/27-juli-blodmaane-total-maaneformoerkelse
Tekst: Per Rye
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Total måneformørkelse over Danmark i aften' til en bekendt