Kig efter den grønne hængelås, når du er online

Den grønne lås viser dig, at hjemmesiden krypterer information.

Kig efter den grønne hængelås, når du er online

18. august 2018 - kl. 6:42 - af

Forestil dig, at du er til fest og råber et kodeord til en ven i lokalet. Alle andre gæster hører det, og pludselig er det ikke så hemmeligt længere. En stærk adgangskode er vigtig, men bliver den ikke krypteret af hjemmesiden, så kan cyberkriminelle læse og udnytte den.

Vi bliver ofte fortalt, at vi skal vælge et langt og stærkt kodeord, der er unikt for hver enkelt konto. Det er første forsvarslinje mod en hacker. Men selv den stærkeste kode er ikke noget værd, hvis en kriminel læser den i det system, som håndterer adgangskoden.

Ekspert hos IT-sikkerhedsvirksomheden Bitdefender, Liviu Arsene, forklarer, at grundlaget for kommunikationen på internettet er betegnet som HTTP (Hypertext Transfer Protocol). Det er det system, som skiftevis anmoder og svarer klient (browser) og server (hjemmeside). Man kan betragte det som et universelt sprog på internettet, som blandt andet fortæller, hvilken hjemmeside du ønsker at besøge. Men netop fordi, alle kan forstå HTTP, det er især dygtige hackere vel at mærke, så kan alle potentielt læse kodeordet, hvis de “aflytter” de samtaler, der foregår via HTTP-systemet.

På grund af denne sikkerhedsmæssige udfordring, så har sikkerhedseksperter udviklet et alternativt system til kommunikation mellem browser og hjemmeside, som holder kommunikationen krypteret og privat. Det er et andet sprog end HTTP, det kaldes HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure), fortæller Liviu Arsene og fortsætter:

“Hjemmesider, der bruger HTTPS, kan oftest genkendes ved den lille grønne hængelås i browserfeltet, som man typisk ser hos banker og online butikker. Websites, der ikke har HTTPS aktiveret, er nødvendigvis ikke til fare for dit privatliv, men det er værd at notere sig, at kommunikationen her altså ikke bliver krypteret.”

Det er ikke kun dit kodeord, som kan blive set via HTTP, men også personlig data og betalingsoplysninger. Derfor er det ifølge Liviu Arsene bedst at vælge hjemmesider, der bruger HTTPS, hvis man for eksempel shopper online. Men han advarer samtidig om, at cyberkriminelle kan oprette falske hjemmesider, som tilsyneladende bruger HTTPS, men som blot ønsker at snyde dit kodeord fra dig.

“Siden er blevet blokeret”
Vil man have besked om, hvordan en hjemmeside behandler de oplysninger, man indtaster, så er der produkter på markedet, der kan hjælpe, fortæller Liviu Arsene. Bitdefender har for eksempel lanceret programmet “Bitdefender 2019 Network Threat Prevention”, som identificerer hjemmesiden og giver besked, når man er ved at sende adgangskoder, konto- eller legitimationsoplysninger til et websted på en måde, der kan afkodes af fremmede. Programmet afslører også, hvis en tilsyneladende sikker hjemmeside med HTTPS og grøn lås er en falsk hjemmeside sat op af hackere.

Om Bitdefender®
Bitdefender udvikler en af verdens hurtigste og mest effektive produktserier af software-sikkerhedsløsninger, der dagligt beskytter mere end 500 millioner brugere. Som den eneste virksomhed i antivirusbranchen har Bitdefender udviklet en patenteret teknologi (B-HAVE®), og er derfor OEM partner til en lang række af verdens mest kendte antivirus brands, som er bygget på Bitdefenders teknologi.

I fem år i træk har de uafhængige organisationer AV-TEST og AV-Comparatives, to af Europas mest velrenommerede testcentre, konsekvent placeret Bitdefenders sikkerhedssoftware som det mest effektive på markedet.

Bitdefender startede i 2001 og er i dag repræsenteret i mere end 100 lande, har kontorer i bl.a. England, USA, Tyskland og Frankrig og samarbejder med nogle af verdens største IT-virksomheder som IBM og Virgin Media. Bitdefender blev i 2014 udvalgt til at varetage den danske stats IT-sikkerhed i de kommende år.

www.bitdefender.com

 

 

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Kig efter den grønne hængelås, når du er online' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2025 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger