Ferietid: Sluk for hjemmets strømslugere og spar penge

Illustrationsfoto.

Ferietid: Sluk for hjemmets strømslugere og spar penge

20. juni 2019 - kl. 9:51 - af

1000 kroner. Sü meget kan en gennemsnitlig husstand spare ürligt ved at slukke for de elektriske apparater, nür de ikke er i brug. Men alligevel glemmer hver tredje dansker at gøre det. Det viser en undersøgelse fra Spar Nord og NRGi Elsalg, som anbefaler danskerne at give off-knappen en ekstra tanke, inden de drager pü ürets sommerferie.

Sommerferien nærmer sig, og i den forbindelse har de fleste danskere lange huskelister over, hvad der blandt andet skal med i kufferten. Men her kan det ifølge Spar Nord og NRGi Elsalg være en god idé at tilføje et ekstra punkt til listen – nemlig de elektriske apparater. I hvert fald hvis man ønsker at reducere strømforbruget og spare penge, lyder vurderingen:

– I en gennemsnitlig danskers husholdningsbudget bliver 4.300 nettokroner ifølge tal fra Danmarks Statistik brugt pĂĽ elektricitet, og her gĂĽr mange af pengene til unødvendig standby-strøm. Vil man derfor reducere forbruget, kan man med fordel huske at slukke pĂĽ kontakten, hvor isĂŚr lĂŚngere perioder vĂŚk hjemmefra som eksempelvis sommerferien er et oplagt sted at starte, lyder det fra cheføkonom i Spar Nord Jens Nyholm.

Beregninger fra NRGi Elsalg viser, at en gennemsnitlig husstand faktisk kan spare op til 1.000 kroner ürligt ved at slukke for hjemmets strømslugere, nür de ikke er i brug. Men ifølge en undersøgelse, foretaget af Spar Nord og NRGi Elsalg blandt flere end 1.300 danskere, für hver tredje dansker alligevel ikke slukket for standby-strømmen:

– Det er typisk hverdagsapparater som TV, kaffemaskine og computer, som vi glemmer at slukke helt for. NĂĽr de smĂĽ røde dioder lyser, betyder det, at apparaterne er pĂĽ standby, men at de stadig bruger energi. Og det er altsĂĽ at penge ud ad vinduet, forklarer direktør i kundeservice hos NRGi Elsalg, Lene Krakau.

Underholdningsapparater sluger mest

Ifølge Lene Krakau er det hos de fleste familier underholdningsapparater, som bruges pü daglig basis, der udgør størstedelen af strømforbruget. Derfor er der ogsü her et stort potentiale, hvis man gerne vil spare pü det ürlige strømforbrug:

– Undersøgelsen viser, at hver anden dansker faktisk ikke klar over, hvad der sluger strøm i hjemmet, og derfor giver mange ogsĂĽ hurtigt op pĂĽ forhĂĽnd. Men alene ved at rette fokus pĂĽ hjemmets underholdningsapparater kan man faktisk nĂĽ rigtig langt. De udgør nemlig cirka 40 procent af strømforbruget hos de fleste danske familier, og derfor er det ogsĂĽ oplagt at begynde her, forklarer Lene Krakau.

Hun opfordrer desuden til at tjekke energiforbruget pü de enkelte af hjemmets el-apparater, da isÌr de Ìldre udgaver bruger uforholdsmÌssig meget strøm.

En usynlig, men stor besparelse

Ifølge cheføkonom i Spar Nord Jens Nyholm er danskerne generelt set økonomisk bevidste, nür det gÌlder deres privatøkonomi, og det burde som udgangspunkt ogsü smitte af pü deres elforbrug. Men alligevel er det ikke helt tilfÌldet:

– Danskerne er blevet mere økonomisk bevidste efter finanskrisen, hvilket blandt andet kommer til udtryk i de rekordstore opsparinger, vi har haft de seneste ĂĽr. Men nĂĽr det gĂŚlder elregningen, er der fortsat plads til forbedringer, fortĂŚller han og uddyber:

– Det skyldes højst sandsynligt, at elforbruget er en mere uhĂĽndgribelig størrelse sammenlignet med eksempelvis indkøb, fordi man ikke oplever den konkrete besparelse i hverdagen. Der gĂĽr tid, før elregningen kommer, og besparelsen viser sig, lyder det fra ham.

Selvom mange glemmer at slukke sine elektriske apparaters standby-funktioner i det daglige, giver det ifølge Jens Nyholm alligevel god mening at gøre det, inden man rejser pü sommerferie. Pü den müde er det kun en lille indsats, der skal til for at spare pü udgifterne til standby-strøm, som ingen alligevel für gavn af.    

Om Spar Nord

Med omkring 390.000 kunder, cirka 1.500 medarbejdere og 49 lokale banker (filialer) over hele landet er Spar Nord blandt de største banker i Danmark. I 2018 leverede Spar Nord et resultat efter skat pü 920 millioner kroner.

Spar Nord ejes af cirka 103.000 aktionĂŚrer.

For yderligere information se www.sparnord.dk

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Ferietid: Sluk for hjemmets strømslugere og spar penge' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
Š 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger