Livredderne på Skagen Sønderstrand har taget hul på en ny badesæson

Første vagt ved livredder tårnet på Sønderstrand står David Jakobsen og Jeremy Dickson for.

Livredderne på Skagen Sønderstrand har taget hul på en ny badesæson

29. juni 2019 - kl. 10:02 - af

I går, den  28. juni hejste de specialuddannede kystlivreddere fra TrygFonden Kystlivredning flaget i livreddertårnet på Skagen Sønderstrand samt på 35 andre strande og havnebade i hele landet. Tårnene er åbne hver dag fra kl. 10 til 18 frem til den 21. august, og livredderne er klar til at give gode råd til at passe på sig selv og hinanden i vandet.

Når sommervejret og ikke mindst skolers sommerferie begynder, er det for mange ensbetydende med en tur til de danske strande, som er velbesøgte i højsæsonen. Derfor er livredderne klar til at tage imod lokale og turister og hjælpe med alt fra alvorlige redningsaktioner til at oplyse om strøm, revlehuller og andre forhold, som det er godt at kende til, før man går i vandet.

Livredderne giver ekstra tryghed
Livredderne fra TrygFonden Kystlivredning anbefaler, at man altid bader mellem de to rød-gule flag i strandkanten, som markerer det område, hvor livredderne holder særligt øje.

– I et land som Danmark, hvor vi er omgivet af vand og lange kyststrækninger, er det vigtigt at lære at svømme og begå sig sikkert ved og i vandet. Men selv den bedste svømmer kan komme i vanskeligheder, og der er livredderne en ekstra tryghed på strandene, som kan træde til, hvis man kommer i nød. Men det forebyggende arbejde er også en vigtig del af livreddernes arbejde. Derfor bruger de meget tid på at tale med badegæsterne om forhold som fralandsvind og revlehuller, som man skal være særlig opmærksom på, før man går i vandet, fortæller René Højer, programchef i TrygFonden.

Alene i 2018 udførte TrygFonden Kystlivrednings livreddere 88.355 indsatser, hvoraf de 52 betegnes som aktioner, hvor personer var i livsfare.

Bad mellem flagene
På strandene er den primære zone, hvor livredderne holder særligt øje, markeret med rød-gule flag i strandkanten.

– Vi opfordrer altid badegæsterne til at bade mellem flagene, hvor livredderne har deres primære fokus. Så er chancen for at få hurtig hjælp størst, hvis man kommer i vanskeligheder, og det kan ske for selv den bedste svømmer. Livredderne bliver ofte tilkaldt af badegæster, som er i nød uden for den primære zone, hvor man løber en risiko for ikke at blive opdaget hurtigt, siger Michael Iwersen, uddannelsesleder i TrygFonden Kystlivredning.

Livredderne fra TrygFonden Kystlivredning er på strandene hver dag kl. 10-18 fra den 28. juni til den 21. august. I havnebadene ved Fisketorvet og Islands Brygge i København samt i Aarhus Ø havnebad er der livreddere frem til 31. august.

TrygFondens 5 baderåd
TrygFonden har sammen med Dansk Svømmeunion udviklet fem enkle baderåd, der indeholder de vigtigste ting, du skal være opmærksom på, når du færdes på stranden.

1. Lær at svømme
Når du kan svømme, kan du redde dig selv og andre fra at drukne. Vælger du at gå i vandet, selvom du ikke kan svømme, bør du finde et sted, hvor du kan bunde, og hvor vandforholdene er rolige.

2. Gå aldrig alene i vandet
Når I er flere, kan I holde øje med hinanden og reagere hurtigt, hvis noget går galt. Det giver større sikkerhed for alle. Undgå farlige lege i vandet og råb aldrig om hjælp for sjov.
3. Læs vinden og vandet
Brug dine øjne og din sunde fornuft, før du bader. Tjek vandets dybde og strømforhold og hold øje med vindens retning. Ved fralandsvind driver badedyr, gummibåde og luftmadrasser hurtigt til havs. Der er også øget risiko for brandmænd. Ved pålandsvind er der øget risiko for revlehuller med kraftig udstrømning.

4. Lær stranden at kende
En ny strand kan være fuld af overraskelser, der ikke kan ses med det blotte øje. Spørg de lokale eller en livredder om strandens særlige forhold, før du går i vandet. Passerer der en hurtigfærge, der kan give store bølger? Er stranden kendt for at være meget stejl, så der hurtigt bliver dybt? Er der moler eller høfder, som påvirker strømmen? I udlandet skal du også være opmærksom på undersøiske rev eller farlige dyr. Læs også altid strandens oplysningsskilte.
5. Slip ikke børnene af syne
Hold dig tæt ved badende børn, så I kan se og høre hinanden, og du kan nå at gribe ind, hvis det bliver nødvendigt. Selv større børn, der svømmer godt i en svømmehal, kommer nemt i vanskeligheder i mødet med havets strøm og bølger. Hold godt øje med børn og sørg for ikke at blive distraheret.

Kort om TrygFondens indsats for at reducere antallet af drukneulykker i Danmark
TrygFondens samlede indsats hedder ”Respekt for vand” og har til formål at nedbringe antallet af mennesker, der drukner i Danmark, samt øge sikkerheden, hvor mennesker og vand mødes. Det sker gennem forebyggelse, uddannelse og oplysning, der skal lære danskerne at færdes i, ved og på vandet, samt livredningstjeneste i forbindelse med skolernes sommerferie.

TrygFonden Kystlivredning er landets førende kystlivredningstjeneste med egne livreddertårne på 36 strande og havnebade i hele Danmark og omkring 200 specialuddannede kystlivreddere. Kystlivredningstjenesten er et samarbejde med Dansk Svømmeunion og har eksisteret siden 1998.

Foruden kystlivredningstjenesten kører LivredderPatruljen rundt i hele landet i sommerperioden for at undervise børn og voksne i bade- og vandsikkerhed.

TrygFonden Kystlivredning optræder også i mange andre sammenhænge, bl.a. som en del af programmet ”Livredderne” på DR Ultra.

TrygFondens øvrige indsatser på området dækker:
• Opbygning af viden på vandsikkerhedsområdet, herunder udgivelse af national druknestatistik
• Opsætning af offentligt redningsudstyr via fadderordninger
• Oplysningstjeneste, der forebygger drukneulykker ved hjælp af folkeoplysning samt målrettede indsatser til specifikke grupper
• Udbredelse af viden om grundlæggende svømmeundervisning
• Udvikling af en national livredderkultur, bl.a. i samarbejde med det danske svømmelandshold og landets svømmeklubber. Målet er, at flere lærer at svømme, og at flere får mulighed for at styrke deres vandkompetencer, så de kan redde sig selv og andre.

Læs mere om TrygFonden Kystlivredning på www.trygfonden.dk eller www.respektforvand.dk.

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Livredderne på Skagen Sønderstrand har taget hul på en ny badesæson' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger