Mogens Bandholm: For mange turister søger ikke det Skagen er kendt for!

Mogens Bandholm: For mange turister søger ikke det Skagen er kendt for!

10. juli 2019 - kl. 8:46 - af

Eiffeltårnet er fyldt til toppen, og Louvres ansatte har fået nok: Nu vil Paris bekæmpe turismen.

Paris er som Skagen berømt og som det fremgår, besøgt af alt for mange turister. Det er der flere andre byer rundt omkring der også er, Barcelona fx. 
 
Det disse byer har fælles – de vil begrænse turister for at redde deres by, deres kultur og deres berømthed, de er ved at drukne i turister.
 
Vi er i samme situation her i Skagen. Vi har også for mange turister, og de søger ikke ligefrem det Skagen er kendt for  – Lyset-Havet-Kunsten. 
 
De søger øl, øl og mere øl samt højt støjende musik, der ind imellem fremføres af ukendte og uduelige bands importeret fra hvor? Som en restauratør der for nylig annoncerede for en tjener, der måtte have den kvalifikation, at han/hun kunne kapere og håndtere  »stangstive« nordmænd. Dejlig ikke? Er det det Skagen skal kendes for i fremtiden – Nordens Ibiza?
 
Den nys overståede Visefestival var fyldt med god musik. Det var fornøjeligt gennem dagen, men efter kl. 18 var billedet anderledes, og omkring kl. 23>  tumlede fulde højtråbende “musik elskere » rundt på vejene som blev brugt til både dette og hint. Gæt selv hvad.
 
Hvor var kontrollen? Hvor var politiet? Hvor var festivalens officials? 
 
De var ikke på vejene!
 
Skal vi redde Skagen før det er for sent, skal vi have et andre turister, end dem vi har nu – og slet ikke dem der kommer i næste uge 29! Så hellere en fuld nordmand.

26 kommentarer til “Mogens Bandholm: For mange turister søger ikke det Skagen er kendt for!” under annoncerne.

Kommentarer
Anbefal via e-mail

26 kommentarer til “Mogens Bandholm: For mange turister søger ikke det Skagen er kendt for!”

 • Jeg tror, at det handler om at finde balancen mellem traditioner og så dét at følge med tiden. Det er fint, at Skagen skal bevare sit særpræg og primært være kendt for kunsten, lyset, livet ved havnen o.s.v. Men jeg synes ikke, det gør noget med lidt nytænkning. Skagen tiltrækker jo helt ærligt mest det grå guld. Og ikke særligt mange unge. Man kunne godt gøre mere for at gøre Skagen mere attraktiv for de unge – fremfor hele tiden at forsøge at tækkes de finkulturelle modne og ældre. Derfor ser jeg gerne endnu mere liv og glade dage i Skagen. Reelt sker der jo kun rigtigt noget få uger om året. Der kunne godt ske noget mere hele året rundt! De unge flygter fra byen, fordi de synes, at der 11 ud af 12 måneder er for dødt og kedeligt heroppe. Hvad med at sørge for, at de unge og ungdommelige kan have det sjovt hele året? Det er fint med finkultur og kunst, men Skagen har brug for nytænkning. Hver gang, man laver noget heroppe, er det noget med kunst og kultur. Det behøver ikke hele tiden være så finkulturelt og snobbet.

 • Ann Jacobsen,, du må ha en mega høj alder 😱🤣du skriver ,,,da du var ung var Skagen om vinteren en spøgelsesby ,,,,,, karstensen skibsværft er fra 1917 og har altid været en stor arbejdsplads og Skagen havn var der knap 500 fiskebåde plus mange svenske både der lande fisk også om vinteren og den gang hed det sig ,at en fisker gav arbejde til 5 mand på land også om vinteren , gik du ned i byen var der mange butikker der var åben også om vinteren ,så spøgelsesby om vinteren må havde været for mega mange år siden🤔🤣go sommer 👍👍🌞🌞🌞🌞PS og vi ka og vil ik undværer turisterne ,som du selv skriver 👍👍🌞

 • Ebba Brostrøm

  Utroligt hvad man skal læse. En Københavner skriver at der ikke sker noget før uge 24 og efter uge 31. Vi der bor her hele året nyder godt af foredrag, udstillinger, bluesarrangementer og meget mere på vores kulturhus, foruden alt det andet der er arrangeret. Skagen er levende året rundt – foruden vores naturoplevelser. Korrekt at enkelte butikker lukker , men 2 slagtere, 3 bagerbutikker, og mange supermarkeder samt størsteparten af de andre butikker har åbent hele året. De butikker støtter vi ved at handle hos dem året rundt. At et par vælger at flytte ind midt i centrum må være deres egen sag, vi andre Skawboer der vendte hjem igen var da lidt klogere. Vi valgte vores bolig så vi kunne trække os tilbage efter 10 min. gåtur til ro og fred når vi havde nydt de mange glade turister og musik 🙂
  Fortsat god sommer

 • Mads Pedersen

  Hr. Bandholm.
  Nu skriver du at der bliver bygget flere nye hoteller for at kulturelle gamle mennesker kan komme og se Skagens malerier…

  Det nye hotel Marie som er bygget lige i midten af alle diskotekerne og værtshusene, tror du de satser på gamle kulturelle mennesker, eller festglade nordmænd??

  Det gamle skibs smede som nu er ejet af skagen fiske restaurant. Tror du de satser på gamle kulturelle mennesker, eller rige festglade københavnere som år på år kommer på restauranten og bruger kæmpe pengebeløb???

  Hvis det er så stort et problem at du bor i midtbyen, så er der rigeligt med boliger til salg rundt om i byen, væk fra centrum. Vil også gætte på du kunne sælge dit hus i centrum og købe et nyt og stadig tjene på det. Win-win.

  Hvis du så gør det, så kan du passende tage cyklen ned i byen eller ud på grenen og opleve alt det kulturelle du har lyst til. Du kan sågar kører i en stor bue uden om centrum så du ikke væmmes af alle de glade fulde skrækkelige turister som du er så gal på.

 • Matias Hartmann

  Jomfru Ane gade og Havnevej kan slet ikke sammenlignes, hvis du spørg mig.
  Nu når du er kommet “hjem” igen og betaler skat i kommunen “igen” så nyd da livet og det positive humør heroppe nyd vinden og solen.
  God sommer igen:)

 • tom allan Petersen

  jeg er kommet i 25 år på skagen , og støjen er blevet højere musikken i havnegade er til tider udholdelig, jeg og vennerne kan godt lige at få os et glas øl , men skagen ligner snart det løkken var for år tilbage, vi ses i uge 32 god sommer fra fynboen.

 • Mogens Bandholm

  Mads Pedersen – Nu er turister ikke alle tilrejsende – de er også ejere af en bolig. Og jo, de turister der kommer for at opleve Skagen kan sagtens fylde ind til flere hoteller, derfor bliver der også bygget nye. Vi skal som du skriver tilpasse os tiderne, men ikke i retning af kultur forurening.

  Eine Schriver – skriver ganske rigtigt, at Skagen er ved at få et dårligt ry – jeg har hørt udtrykket Nordens Ibiza flere gange.

  John Larsen – Tak for tilbuddet om en returbillet – jeg får sikkert ikke som gammel skawbo brug for den. Jeg har ikke noget mod turister. Jeg har noget imod for mange døddrukne turister.

  Edith Villadsen – Nu bor du formodentlig ikke i centrum, hvor du har fornøjelsen af musikstøj og fulderikker der ikke kun har fået for lidt at drikke – tværtimod.
  Musikstøj er sundheds farligt. Prøv at se dr. Charlotte Bøvings Tv feature om det.

  Claus Vede Andersen – Først – jeg nævner ikke krydstogt gæster nogen steder i mit skriv. Dernæst der laves ikke kun lidt støj. Støjniveauet fastsat af kommunen er 10dB over Miljøstyrelsens regler. Med andre ord spilles der 3x højere en reglerne. Dertil kommer dispensationerne. Spørgsmålet er, hvorfor skal der spilles så højt?

  Tina Kaasing Johnsen – Jeg er selv skawbo og også gerne have turister i Skagen. Jeg vil bare gerne have de turister der holder af Skagen som vi gør, og ikke dem der kun kommer for at drikke sig »stangstive«. Pengene til kommunekassen må kunne indleveres på en anden måde.

  Poul Jakobsen – Jeg er selv bruger af krydstogter, men det var nu ikke dem jeg »gik efter« i mit skriv. Når vi har 2 store skibe i havn på samme tid, fylder de meget, men de er her kun kanske kort – og opfører sig tilmed pænt.

  Vibeke Christensen – Det må være muligt at flytte fokus fra nemt tjente penge på fulde turister til lidt et lidt mere seriøst publikum uden der tabes indtjening.

  Bodil Kath – Jeg kan kun give dig ret. Fokus skal væk fra de »nemt tjente penge« men det er op af bakke, og kommunen er bestemt ikke med på idéen.

  Matias Hartmann – Selv god sommer – jeg har nu ikke tænkt mig at flytte fra Skagen, jeg er lige kommet hjem igen. Jeg vil bare gerne have lidt af det tilbage Skagen er kendt for. Havnevej skal ikke være en kopi af Jomfru Ane gade – eller skal det?

 • Lars-Christian Thorvil

  Lad mig først erklære mig helt enig med Kurt Kirkedal, en god tone klæder altid en debat.

  I forhold til den aktuelle problemstilling er jeg enig med Bjarne Kvist i, at der skal være plads til begge dele, da en ensidig satsning på en bestemt gruppe, gør erhvervet og byen sårbar over for tendenssvingninger i samfundet.

  I forhold til vores gæsters opførsel mener jeg vi bør gøre som de mest populære feriedestinationer valgte at gøre, masser af politi! ikke bare lidt mere end normalt, men massiv tilstedeværelse af ordensmagten. det har forbedret tilstanden i byer som Barcelona, Prag, Las Palmas, mf.

  Så det er nok politidirektøren for Nordjyllands politi, der er en del af løsningen.

 • Kent Bandholm Hansen

  Mogens, da jeg talte med dig og fruen på havnen for godt og vel 1 år siden, spurgte jeg jer om ikke det var et minefelt i var flyttet ned i. Du sagde da, at det eneste problem nok var uge 29, og at i der selv kunne tage på ferie.
  Er det virkeligeden der har ramt dig, eller er du bare blevet en gammel sur mand af at bo her oppe i den friske havluft.

 • Jeg blev engang spurt om jeg ikke hadede turister.. Det var af en Normand.og svaret var. Jo engang i mellem, men det er jo det vi leve af.. Da jeg var barn var skagen i vinter perioden en spøgelsesby. Det er det heldigvis ikke mere. Der er liv og masse aktiviteter og det gør at vores butikker og restaurationer har noget at holde åben for
  hele året rund . Så stop med at brokke over turister..

 • Jakob Levesen

  SKagen er ikke den eneste by, der har problemer med turistudviklingen og events der kommer ud af mangel på styring. Tisvildeleje har også fået nok nu.

  https://www.dr.dk/nyheder/indland/festival-giver-konflikter-i-sommerlandet-det-er-simpelthen-ikke-til-holde-ud

 • Kurt Kirkedal Jensen

  Det er en spændende diskussion hvis den blev taget med respekt for vore forskelligheder, og vore gæsters forskellige ønsker.
  Når man er på ferie er det vist meget normalt at man både vil og kan nyde livet på mange måder.
  I ferierne vil vi alle gerne nyde livet og dets mangfoldigheder. Fest og farver den ene dag og fordybelse en anden.
  Jeg vil lige oplyse nogle faktuelle tal omkring Skagen kunstmuseer.
  I 2018 besøgte 500 skoleklasser museet.
  Der var 159.000 besøgende.
  Der er knap 2200 medlemmer af venneforeningen.
  Der var 43 erhvervsvirksomheder som medlem af erhversklubben.
  Hen over året har der været 74 medarbejdere.
  Tre fjerdedele af museets gæster besøgte stedet fra 1. maj til 30. september.
  Når man læser indlæggene her lyder det som om Skagen er druk og ballade og intet andet. Ovennævnte tal viser det modsatte.
  Udover Skagen kunstmuseer har vi steder som grenen museet, Skagen odde naturcenter, Skagen bamsemuseum og mange spændende gallerier.
  Så kære venner. Nyd Skagen og dets mangfoldighed og fri os for de landsdækkende smædekampagner.
  At vi altid skal være opmærksom på udviklingen af turisterhvervet er der ingen tvivl om, men lad nu debatten være lødig.
  God sommer

 • Erik Søndergaard

  Man kan jo spørge sig selv,hvis vi ingen turister havde,hvordan ville gågaden se ud,hvordan ville hotellerne have det,og hele havnen i sommer månederne have det,hvad med alle arbejdspladserne,i Skagen have det,,hold nu op med alt det ynk,turismen udvikler sig,nu er det en anden form for turisme,der er i Skagen,der skal vi følge med,måske om mange år er det en anden form for turisme,så skal vi følge med,vi skal bevare Skagen som et brand,og tiltrække mennesker udefra,det giver os en god økonomi,og et godt levebrød,se nu bare fiskeriet,hvor skibene bliver større og større,der er flere i arbejde på værfterne og industrien,selv om mange var i mod det
  ikke mere ynk
  se fremad der bliver mange flere turister i fremtiden👍👍🇩🇰🇩🇰

 • Jakob Levesen

  Der tales meget om, hvor godt der er at få masse-turisme herop. Dem som er mest positive overfor det, er dem som ejer den type butik, som er anlagt med turister for øje. Pizzariaer, cafeer, bolchefrabrikken, de mange tøjbutikker og isboder. Hvis man tæller op, hvor mange personer der reelt får noget ud af de horder af turister der kommer her, i forhold til de mange flere som kun generes af dem, så har vi et meget ulige forhold. Ole Jensen, tidligere radioforhandler i Skagen, udtalte engang til avisen, at han da (om ikke andre) ville stå som bolværk mod Skagen blev til en masseturistby som Løkken og Blokhus var det allerede i 70erne. Ole Jensen er borte og det er hans bolværk også. Jeg har set de store grupper der går rundt i byen efter et krydstogtskib har lagt til. De strejfer rundt og ender ofte på WC hos bageren eller på det offentlige ved Brugsen. De køber jo ikke noget, de dalrer bare rundt. Jeg har en formodning, at man TROR det er en guldgrube med dem, men de fylder mere end de gavner. Og nu om 8 år, så er det 100 år siden maleren Michael Ancher døde, måske man skulle finde på noget andet at snakke om en “kunst”? Hvem og hvad er der i byen af kunstnere idag af en vis kaliber? Hmmm… SÅ er der lyset og havet tilbage, de kan de mange ikke ødelægge med deres blotte tilstedeværelse og tak for det. Jeg vil ønske, at turistforeningen og handelsstandsforeningen og det grå fyr og alle de andre som er spændt op på en præstationskultur, vil tænke sig ekstra om for fremtiden. Der ER for mange mennesker her i visse uger og de bliver jo lokket herop. Om ikke andet, så sker der det, at en dag bliver det for meget selv for turisterne og så finder de andre steder at vade rundt.

 • Tommy Kristensen

  Ak ja, hvor er det nemt bare at sige forlad byen, hvis man ikke kan tåle mosten. Mogens Bandholm forsøger jo blot at få en dialog om et niveau hvor der er plads til alle. Der er jo ikke tale om at forbyde musik eller aktiviteter, kun at der tages et rimeligt hensyn til omgivelserne. Jeg bor i “smørhullet” og kan “nyde” masser af musik på en gang og det er da så morsomt at skulle smide fulde personer der overnatter i drivhuset ud, gøre rent efter pis og bræk. Det brokker jeg mig ikke over, men jeg har set hærværk og tyverier nok til at jeg ikke forlader mit hjem i højsæsonen, så tak for de gode råd fra jer, der ikke føler sig generet. Forsat god sommer.
  Tommy Kristensen

 • Matias Hartmann

  Har et godt råd, flyt fra byen hvis du er utilfreds.
  Vi trives godt i Skagen året rundt og nyder når turisterne er her:)
  God vind fremover og god sommer.
  Længe leve det positive humør:)

 • Mads Pedersen

  Tiderne skifter.

  De turister som kommer, for at se den skagen hr. Bandholm omtaler, kan dårligt nok fylde 1 hotel her i byen. Så hvis man vælger at smide alle de andre ud, hvad gør man så når de gamle ikke er her mere??

  Tiderne skifter. Man er nød til at tilpasse sig det marked der er. Det gør ikke noget at tænke længere frem end 1 sommer sæson.

  God sommer.

 • Eine Schriver

  Jeg er nu også en af dem, som bor i Skagen, hele året rundt. Jeg har ikke noget imod turister, når bare man opfører sig ordentligt. Men når man kommer til Skagen, forsvinder hæmningerne åbenbart, og der gåes til den.
  Derfor er vi begyndt at få et lidt kedeligt ry, fulde unge mennesker, fulde nordmænd som skaber sig tosset, råber og tumler rund i byen midt nat.
  Men det er nu sådant, at jeg har talt med flere “turister” som nu har købt et hus heroppe, de synes at vi har for mange turister – og det er noget skræmmende med så mange mennesker i “deres by” – og de føler at idyllen ryger sig en tur.
  Jeg er ikke ked af det, når turisterne forlader byen igen – og selv efter uge 31, er det masser at lave – byen er trods alt ikke et levende museum endnu.
  Efterår og vinter i Skagen, er også en dejlig tid, der er masser af mennesker som kommer og nyder naturen, havet – deltager i de forskellige arrangementer rundt omkring i byen.
  Men et eller andet sted må jeg give Bandholm ret – der er til tider for mange turister til byens størrelse, især når der er store arrangementer i byen og der så lige kommer 3 krydstogter på besøg i samme uge. Så kan jeg godt føle mig overrendt. Jeg går ind for, alt med måde, og hensyn til byens størrelse vil være at fortrække for mit vedkommende, men så tjener Frederikshavns kommune ikke så mange penge på Skagen, som planlagt.

 • Det undrer mig meget, at Hr. Bandholm Hansen ikke tager retur til Sjælland, hvis han er så utilfreds med alt hvad han oplever i Skagen.

  Først var det batterier, manden ikke kunne finde ud af at aflevere, der hvor alle vi andre afleverer dem, selv om det er beskrevet rimeligt godt på bla. Forsyningens hjemmeside.

  Nu er det så turisterne Hr. Bandholm Hansen ikke kan lide.
  Var det så ikke bedre at blive ovre på Sjælland, hvor alt åbenbart er meget bedre end i Skagen ?

  Jeg giver gerne et tilskud til retur billetten.

 • Edith Villadsen

  Skagen er og har altid været en vidunderlig by OGSÅ OM VINTEREN Jeg er så træt af hver eneste år jeg har boet i Skagen (50 år) at høre på hvor forfærdeligt det er med musik og turister Jeg tror de fleste fastboende nyder sommeren hvor der er fyldt med glade mennesker og kan indse at det betyder så meget for forretningslivet i vor by Lad dog være med at færdes nede i midtbyen efter kl 23 hvis man forarges over en der har fået lidt for meget at drikke Fortsat god sommer til ALLE

 • claus vede andersen

  Ja der er bestemt ingen grund til at se for lyst på det.
  jeg bor her hele året og syntes at der er rigeligt ,med stille uger.Man må da også forstå at skagen er andet end gulkalkede huse og stokroser, hvorfor skal Skagen være en tidslomme, hvor alt skal være
  “som i gammeldawe”,tiderne skifter og der gør nogle mennesker også, tydeligvis ikke alle.
  I den tid jeg kan huske ,har der været mere eller mindre opstemte mennesker i festivalsdagene, så det er jo ikke noget nyt .
  Og resten af sommer ugerne ,max5-6 uger om året ,der kan man jo passende tage sin egen sommerferie,hvis det er så modbydeligt at være her.
  Og selvfølgelig skal krydstogt gæsterne også have en over nakken, fordi det er også noget nyt.
  Jeg har snakket med mange lokale forretningsdrivende ,der er meget glade for de krydstogtgæster der kommer . Og det gør vel ingenting at der bliver skabt noget omsætning i dette lille samfund.Så at det kun er havnen der har glæde af dem ,passer ikke .
  Men nyd nu den dejlige sommer,og kom ud og se en masse flotte Amerikanerbiler i weekenden,ved FDF.
  Ups der er vist også nogle af dem der laver lidt støj ,men det bliver vel overdøvet af det musik der bliver spillet over alt. GOD SOMMER

 • Tina kaasing johnsen

  Bliver godt nok lidt ked af denne artikel.
  Vi er mange Skawboer, der elsker når der kommer turister til Skagen.
  Personligt glæder jeg mig hver sommer til at møde nye folk og få en snak med dem, og fortælle om vores dejlige Skagen.
  Mange af byens butikker ville ikke overleve hvis ikke der kom turister.

 • Karin Nordmann

  Kære Vibeke.
  Det kan da godt være at din familie vender tilbage til Skagen i en uge om året!
  Vi har turister hele året, gæster, som vi passer rigtigt godt på. Også gele året.
  Næsten alle butikker har åbnet deres forretninger hver dag for at betjene kunderne.
  Så er der desværre dage , i nogle perioder ,vi gerne vil være foruden, især dagene i uge 29, hvor vi lever livet farligt.
  Desværre kan vi ikke opdrage hensynsløse uopdragne forkælede hvalpe og alt for fulde gæster.

 • Poul Jakobsen

  Krydstogt turister kaldes i dag turist-forurening i hele Europa, og sådan er det også i Barcelona som nævnes i indlægget.

  Vi var på krydstogt i Middelhavet i februar måned og besøgte Barcelona. Vi kørte en tur med traktortoget 7€ pr. person. Vi forsøgte at købe en øl på en restaurant, men blev smidt ud.

  Vi tog derefter tilbage til Costa Diadema, hvor vi spiste i VIP restauranten hele ugen og det kostede os ikke en krone, da mad og gode vine var inkluderet i prisen.

  Samtidig sad vi på første række i teateret hver aften med frie drinks.

  Det er kun Havnen som tjener på penge på denne turistforurening, som vi andre nu må leve med sammen med stanken fra de nye affaldscontainere.

  Der er ikke noget at takke for Birgit, så vi rejser lidt ud af byen med mellemrum for at overleve i Skagen

  MVH

  Poul

 • Vibeke Christensen

  Her i København drukner vi i turister hele året rundt! De er irriterende, de fylder for meget, og de kommer ikke for at opleve kultur! De dominerer cykelstierne, de smider affald og skod alle steder, parker,i det hele taget er det bedre hvis de ikke var her???
  De fleste kommer sejlende i kæmpe store krydstogt skibe, de vælter rundt, især Langelinie, og havfruen!
  Men sådan er det bare!
  Kan man gøre noget ved det??? Nej,
  Derfor er det også svært for Skagen, mange turister og støj i højst 5 uger om året????
  Hvad skal man så lave i Skagen! Ret beset foregår der ikke ret meget efter uge 31, vel??
  Og ligeså før uge 24.
  Men har da oplevet at butikker bliver lukket, og så er slagteren, Brugsen, og en optiker tilbage?
  For hvis I tænker efter, så vil der altid være der være
  strande, havet! Lyset og roen!
  Så stop Hellerup ugen, stop musakken i Havnegade, og bevar roen!
  Museet, og alt det andet består og derfor vender min familie tilbage hvert år!

 • Tror der skal startes et andet sted!
  Ser frem til nogle flere initiativer, der understøtter den målgruppe du gerne vil have: Turister der kommer for – Lyset, havet og kunsten. Det vil være måden at flytte fokus på, og skabe en økonomi der kan opretholde lokalsamfundet.
  Skagen lever godt af den nuværende turisme pt. så ved at begrænse yderligere, vil den økonomi gå i stå.
  Men ved at der ligges en strategi om at lave andre aktiviteter der følges op med annoncering, til de lande hvorfra dem med den korrekte kulturelle/nydelses holdning findes så vil der over tid komme de rigtige turister til Skagen.

Der er lukket for nye kommentarer...

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Mogens Bandholm: For mange turister søger ikke det Skagen er kendt for!' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger