Billigere boligkøb og boliglån for 200.000 danskere hvert år

Der er også indført mere enkle regler både ved optagelse af nye lån og ved omlæggelse af eksisterende lån. De nye regler gælder også for andelsboliger. Foto: Palle Skov.

Billigere boligkøb og boliglån for 200.000 danskere hvert år

11. august 2019 - kl. 7:45 - af

Tinglysning: Du slipper billigere til staten fremover ved lån til boligkøb eller optagelse af et tillægslån – også til andelsboliger

200.000 danskere, som hvert år tinglyser boliglån, slipper fremover lidt billigere. Den 1. juli 2019 trådte nye regler for tinglysningsafgift i kraft – og afgiften er sat ned.

”Vi har længe kæmpet for ændringer i tinglysningsafgiftsloven for at gøre reglerne mere enkle og reducere omkostningerne for den enkelte boligkøber. Så det er godt nyt for alle, der fremadrettet skal tinglyse pant i fast ejendom eller i en andelsbolig – fx i forbindelse med køb,” siger Peter Jayaswal, direktør for Realkredit- og ejendomsfinansiering i Finans Danmark.

I dag består tinglysningsafgiften af både en fast og en variabel afgift. Med de nye regler er begge afgifter blevet lavere.

I ejendomsmæglerkæden Home hilser man lettelsen i afgifter velkommen:
”Der er mange udgifter forbundet med at købe bolig og flytte, så det er positivt, at boligkøberne fremover slipper lidt billigere med betalingen til staten,” siger boligmarkedsanalytiker i Home Henrik Hauthorn Jensen.
På et nyt pantebrev på 1,5 mio. kr. sparer man efter 1. juli ca. 800 kr. på den samlede tinglysningsafgift, fra 1. januar 2026 sparer man ca. 4.000 kr. Uanset pantebrevstype sparer man ca. 14.500 kr. ved overførsel af tinglysningsafgift fra et tidligere tinglyst pantebrev på 1 mio. kr. til et nyt pantebrev på 1,5 mio. kr., oplyser Finans Danmark.

Der er også indført mere enkle regler både ved optagelse af nye lån og ved omlæggelse af eksisterende lån. De nye regler gælder også for andelsboliger.
<foto: Palle Skov>

Fakta: De nye afgifter for tinglysning

  • Den faste afgift nedsættes fra. 1.660 til kr. 1.640 kr.
  • Den variable afgift på 1,5 % af lånet nedsættes til 1,45 % 1. juli 2019, og nedsættes yderligere til 1,25 % 1. januar 2026.
  • Det betyder også, at man ved køb af en bolig ikke skal betale den fulde variable afgift, men kun for forhøjelsen af et nyt pantebrev, hvis den tidligere ejer i forvejen har tinglyst et pantebrev i boligen – det er nu muligt uanset pantebrevstype. Der er dog visse undtagelser.

Kilde: Finans Danmark

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Billigere boligkøb og boliglån for 200.000 danskere hvert år' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger