Læserbrev: Frederikssund er en dejlig by

Læserbrev: Frederikssund er en dejlig by

29. november 2019 - kl. 10:30 - af

Der er ikke stavnsbånd i Danmark længere.

Hvis man ikke kan li’ turister, er Frederikssund et godt valg.

Med jævne mellemrum skal vi der bor i Skagen og nærmeste omegn høre om – fra nogle ganske få – hvor forfærdeligt det er med de mange turister i Skagen og vores landsdel. Den holdning har man selvfølgelig lov at ha’, men hvis man synes, det er så slemt at bo i Skagen er der jo intet, der forhindrer en i at flytte.

Her er flytning til Frederikssund et rigtig godt bud. Dejlig købstad med alt hvad hjertet begærer, med smukkeste beliggenhed lige ud til Roskilde Fjord og tæt på hovedstaden. Og det er den by i Danmark som har færrest turister! Så få at det er rimeligt at sige, at der ingen turister er.

Kan man ikke li’ lugten

Fra tid til anden lugter det markant af fisk i Skagen. Det kan måske være lidt generende. Skal fiskeindustrien så også begrænses, som nogen ønsker turismen begrænset?

Skagen er Danmarks største fiskerihavn med en helt enorm betydning for beskæftigelsen. At ønske det begrænset, er der ingen der hyler op om. Hvorfor hyles der så om byen og hele egnes største beskæftigelse, turisme?

Vel fordi at disse hylere har valgt at bosætte sig lige i centrum af Skagen by, hvor turismen naturligt nok sætter sit største aftryk. Hvis man hverken vil flytte lidt uden for byen, eventuelt lidt længere ned af kysten, eller flytte til Frederikssund, så er det et frit valg.

Samtidig med at have truffet dette frie valg, er man ikke længere berettiget til at skælde ud på det, som er en af betingelserne for dette valg. Det må være indlysende.

Fisk og gæster

Hvis man hverken ka’ li’ lugten af fisk eller gæster, så er man det helt forkerte sted, hvis man er  i Skagen og man er vel egentlig en anelse naiv, hvis man bliver. Intet forhindrer en i at flytte til Frederikssund.

Efter den sidste omgang ”ballade” fra det sædvanlige hylekor er der dannet en ny Facebook-gruppe: ”Skagen elsker gæster”. Som et modtræk til dem som ikke elsker gæsterne. Gruppen blev dannet d. 23. november 2019 og har nu rundet 3.000 medlemmer! Hel fantastisk opbakning!

Det kunne være interessant at se hvad der ville ske, hvis hylekoret lavede en modgruppe ”Skagen elsker ikke gæster”. Dén gruppe ville ikke få mange medlemmer. Jeg gætter på et par håndfulde.

Det gælder stadig

De gamle ordsprog er stadig lige præcise og kloge: ”Hvis du ikke ka’ li’ lugten i bageriet – så skrid” – og ”Skik følge eller land fly”.

I forhold til det sidste er det ganske tydeligt, at skikken i Skagen og omegn er, at turisme er meget anerkendt og ”alle” ved, hvor stor betydning det har for beskæftigelse og liv herude i ”Vandkantsdanmark”. Hvis man ikke vil følge skikken med at være venlig og imødekommende overfor såvel turister som de mange tusinde der lever af at servicere turisterne, så… bør man fly.

 

Venlig hilsen

Henrik Andersen, Ålbæk

23 kommentarer til “Læserbrev: Frederikssund er en dejlig by” under annoncerne.

Kommentarer
Anbefal via e-mail

23 kommentarer til “Læserbrev: Frederikssund er en dejlig by”

 • Mogens Bandholm

  Gerne – her er linket (et af mange) om turisme

  https://www.kristeligt-dagblad.dk/debat/turismeforsker-vi-skal-passe-paa-de-saerlige-steder-saa-de-ikke-forsvinder-fordi-vi-oedelagde

  Hvis nogen i denne tråd var til borgermødet den 5. november, så blev det bekræftet dr. Zsilvia Gyimóthy. Bedrøveligt nok, var der INGEN spørgsmål til Szilvia efterfølgende. Det viser jo, at interessen for Skagens fremtid ikke fylder meget.
  Vedørende omfanget af endags turister, er der ikke lavet en brugbar statistik. Men segmentet indgår som en del i turisme forskning. I Skagen kan man jo se på hvor mange der overnatter, hvor længe. Se på de ernorme bilkøer der er fra Frederikshavn i højsæsonen. Se på, at Fyrvej fra Det Hvide Fyr ud til p-pladserne ved Grenen er en lang række af parkerede biler – det er endags turister. Ud af de 2 millioner turister vi har pr. år, er det kun 158.000 der besøger museerne – mindre end 8%! Endags tursiter har ikke tid til museums besøg, når de også skal gå i kø ud til spidsen af Grenen.

 • William Petersen

  Ja – lad os få dokumentation lagt frem i denne tråd.
  Det kunne være interessant, Mogens Bandholm

 • Henrik Andersen

  Lone Jakobsen – tjoh, det kan du ha’ ret i. Det gode ved det er, at de unge mennesker, du omtaler, samtidig her får et enestående samtidsstudie i, hvordan argumentation kan løbe helt af sporet hhv. slet ikke følge sporet.
  Bannerføreren for kritikken holder sig ikke tilbage med
  udokumenteret argumentation og postulater.
  De unge kan virkelig lære noget om kildekritik. Læg fx mærke til seneste indlæg, hvor Bandholm bliver bedt om dokumentation eller kildehenvisning. Som svar beder han om en privat e-mail-adresse. – Det er et fantastisk studie i ikke-debat og at skjule sine udokumenterede postulater. Meget lærerigt for de unge mennesker…

  Og dén med at kalde andre mindre intelligente eller idioter er da også værd at ta’ op med de unge mennesker. Og diskutere med dem, hvem mon er de mest hhv. mindst intelligente af debatørerne. Og om hvorfor den slags altid mere udstiller afsenderen end modtageren af budskabet som…?
  Og, selvfølgelig, om sådan retorik har nogen som helst indflydelse på selve debatten – andet end udstille afsenderen som én, man ikke behøver debattere yderligere med.

 • Mogens Bandholm

  Rasmus Sørensen

  Har du en email adresse?

  VH
  Mogens Bandholm

 • Synes det er tåkrummende pinligt, at følge denne debat – og andre omhandlende turister i Skagen før og nu!
  Hvordan skal vi lære de unge mennesker god tone bag skærmen, når voksne mennesker skriver og opfører sig så grimt i ly af samme skærm??

 • Rasmus Sørensen

  Til Mogens Bandholm

  Hej Mogens, spændende debat omkring turismen, ang. dit punkt 1 hvor du skriver at der skal 5 overnatninger til før det skaber overskud.

  1. Kan du ikke sende mig et link til den dokumentation, jeg synes den er interresant?

  2. Kan du samtidig sende mig dokumentation for at der er flest 1 dages turister i Skagen?

  På forhånd tak – Rasmus Sørensen

 • Erik Christiansen

  Hold da op det er sjovt at følge debatten her på siden der er mange både for og imod nu er jeg så heldig at jeg bor lidt uden for det hele men det er da dejligt når der er folk i byen men jeg kan også godt forstå når der er for meget larm i midt byen men det er jo der det hele foregår så sælg jeres huse til dem der synes det er fedt og flyt ud i yderområderne der kommer hjemmehjælpere også så er den ged barberet tak.😂

 • Mogens Bandholm

  Det er interessant at følge debatten her. Ikke mindst fordi flere og flere indser, at den type turister, der dominerer i højsæsonen er mere til besvær end til gavn.

  HVORFOR:

  1)Turisme forskning viser, at der skal omkring 5 overnatninger til, før en turist giver overskud. De turister vi har flest af, er en dags turister.

  2)Masseturisme som vi vitterlig er et problem for destinationen. Det belaster miljø, infrastruktur, naturen. Flere og flere byer omkring os indfører drastiske tiltag for at begrænse masse turisme, for at få seriøse turister, for at sprede turismen over hele året.

  3) Af den arbejdskraft der bruges her i sommermånederne bliver omkring 50% ikke beskattet i kommunen. Ser man på restauranternes regnskab, er der heller ikke mange skattekroner at hente her.

  4) Det er bevist, at støj – musikstøj dræber, men det er nogle i denne tråd sammen med 25 byråds medlemmer åbenbart ligeglad med.
  PMU anbefalede den 5. november på byrådsmødet, at de gældende støjregler skal fortsætte uændret i 2020. punktum. Det paradoksale er, at formanden for PMU Mette Hardam måtte krybe til korset i Lyngså, hvor hun i 6 år har drevet ulovlig udlejning, og spillet alt alt for højt. Hun måtte efter protester fra 3 sommerhus grundejer foreninger acceptere, at her gælder miljøstyrelsens regler. Det gør de IKKE i Skagen. Her er devisen “Den der spiller højest sælger flest bajere”.

  5) En af kreditforeningerne vil ikke belåne fast ejendom op til de normale 80%, men kun 60% fordi de betragter centerområdet som musik støjforurenet og generet af beværtninger, barer mv. Det vil sige, ejendomsværdien falder med de samme 20% – en køber skal jo financiere de 20% med et andet lån til højere renter. Så kan man jo gætte sig til resten. Falder huspriserne i centrum falder de i hele Skagen. I øvrigt er der flere og flere udenfor centrum der klager over fest støj i haven fra feriegæster der larmer natten igennem.

  Til jer der skriver, at kan man ikke li’ røgen i køkkenet kan man jo rejse – I er totalt blottet for empati, for de af os der bor i centrum. Jeg er selv flyttet hjem som pensionist. Jeg valgte centrum af indlysende grunde, nemlig at jeg, når jeg en dag får brug for det, er tæt på indkøb, på læger osv. Der er elevator til min lejlighed, og jeg har ingen dørtrin – længst muligt i eget hjem, og mindst mulig belastning for det offentlige. Det I vil have – er en død kulisseby.

  Jeg græmmes når jeg ser Skagen forvandlet fra en smuk værdig by til en by der markedsføres som “Musik i Skagen” – ikke et ord om det Skagen virkelig er – havet, fiskerne, lyset, naturen.

 • Henrik Andersen: Du fortsætter med at ævle løs om nogle mennesker, der i din optik modarbejder turismen, bare skal flytte til Frederikssund.
  Jeg hverken kender eller har hørt om nogen her i byen, der bekæmper eller modarbejder turismen. Derimod er der flere personer, der kæmper for ordnede forhold i midtbyen, hvor værtshusene har langt lempeligere regler end der gælder andre steder i kommunen. Flere af disse mennesker har boet her i rigtig lang tid, og de er da i deres fulde ret til at kæmpe for ordnede forhold i deres baghave.
  Du, dine ligesindede og værthusejerne ønsker derimod et stort døgnåbent tivoli, hvor de kan få hældt noget mad, spiritus eller nogle billeder over skranken i en fart. Du må prøve at fatte, at turismen i Skagen aldrig har været drevet på dette grundlag, og det skal den forhåbentlig heller ikke i fremtiden.
  Hvis du ikke kan acceptere midtbyens beboere kamp for samme vilkår som i kommunens andre byer, så kunne du jo selv pakke flyttebilen og tøffe derhen, hvor du kom fra, eller søge en stadeplads i Karolinelund.
  Skulle du være i tvivl, så kan jeg garantere dig for, at kampen for ordnede forhold i midtbyen den fortsætter.
  Jeg kunne godt have en alvorlig mistanke om, at du aldrig har besøgt Skagen før kommunalreformen. Dengang var byen velfungerende (også økonomisk) og der var masser af turister. Nu er vi en del af fallitboet Frederikshavn, der kun ser Skagen som et ”honningdepot”. Derfor er tingene kommet ud af kontrol, og derfor vil de der er ramt hårdest, blive ved med at kæmpe for deres sag.

 • Henrik Andersen

  Peter Ernst: Den største idiot må være den, som kalder andre det, fordi de er uenige. Så dér er du meget bagude på point!

  Jo, det er så absolut en debat værd, at tale om kunst, så det vel jeg gerne. Og om hvorvidt en sammenligning er lig en nedgørelse, hvilket er en meget underlig konklusion, vil jeg da meget gerne debattere.
  Men, det skal vi debattere i en anden sammenhæng.
  Det vi diskuterer lige her er, at et ganske lille mindretal miskrediterer de flere tusinde, som er glade for at arbejde med de titusinder af gæster, som årligt besøger vores kommune. Og også kan finde på at tale meget nedladende om gæsterne, selv om langt, langt hovedparten opfører sig pænt og er fantastisk hyggelige at have besøg af.
  Denne hårde kritik rammer også det store flertal af de lokale, som ikke decideret arbejder eller har direkte kontakt med turisterne, men er glade for al det aktivitet og det liv på vores egn, som det fører med sig.
  Mit indlæg gik på, at hvis man tror, at man kan modarbejde turismen på den måde, som nogen fører sig frem, så tror man forkert – og det vil derfor være bedre, at bosætte sig et sted, hvor man ikke føler sig generet af turisme. Stavnsbåndet er for længst ophævet. Frederikssund er en fin by og der er ingen turister, så hvorfor ikke…?
  Det er dét, der er diskussionen her.

 • Henrik: din kommentar og nedladende bemærkning om Krøyers kunst:
  “Selv når jeg tar mine stærkt farvede briller af, vil jeg vove at påstå, at Gittes himmel/havbilleder er en hel del bedre end Krøyers!”
  Er det måske ikke en debat værd? I mine øjne bliver du kæmpe stor (idiot) af den nedladende bemærkning!

 • Det er da trist du ikke kan klare mere, men jeg skal gøre det kort !
  Når du skriver Grå fyr, sandormen, museer, campingpladser osv. ja, så tænker jeg på Skagen.
  Som sagt tidligere, jeg er ikke generet af turister, men føler med de som bor nede i larmen, det eneste der genere mig, er, de forbandede storforurenende krydstogtskibe.
  De snart er blevet bandlyst i de fleste af Norge og Sveriges fjorde, det har så fået nogle til at invitere dem hertil. ( lad nu være at sige “det arbejdes der på”, Skagen kan ikke levere landstrøm )
  Hvad enten det er larm, forurening eller priser på dagligvarer der bliver sat op til sæsonen, så er der desværre nogle som dig der tænker ” skidt være med hvad det koster, bare børnene morer sig”
  Ja, du er jo tæt på bristepunktet, så slut herfra 🙂

 • Henrik Andersen

  Kim Jensen – du er sørme noget anstrengende at debattere med. Det er tydeligt, både i din første kommentar og nu igen, at du ikke kan læse indenad.
  Jeg skriver i mit svar til dig om antal beskæftigede i kommunen, ikke indenfor Skagen bygrænse!
  Jeg står ved tallene. Du kan selv faktatjekke, hvis du ikke tror på dem.

 • Den øgede ”masseturisme” og tivolisering af Skagen skaffer helt sikkert nogle ekstra arbejdspladser. Det meste af arbejdet er sæsonarbejde, og det er primært folk fra andre og byer og lande, der besætter disse jobs, så Skagen har nok derfor begrænset gavn af dette.
  Nu er Henrik Andersen så selv en tilflytter, der har søgt til byen for at tjene en skilling på alle disse mange turister. Han har dog ikke bosat sig i byen, for det er jo rart med lidt fred og ro, når man har fri. At den øgede masseturisme og især støjen fra værtshusene/spisestederne med de mange dispensationer, ødelægger freden for stort set alle de gamle beboere, er han da fuldstændig ligeglad med. De kan jo bare flytte fra midtbyen, for nu skal der være plads til ham og hans ligesindede kan boltre sig. Skagens gamle dyder siger ham ingenting, og han skal bare have de mange turister til at fylde hans lommer, inden han igen sætter kursen syd på.
  Skagen klarede sig ganske udmærket før vi blev lagt sammen med Frederikshavn. Dengang var der også mange turister i byen, men kun en brøkdel af den støj, vi ser i dag. Svineriet fra krydstogtskibene var vi helt fri for.
  Det er klart, at borgmesteren gnider sig i hænderne. Hun har samme holdning som mange andre udefrakommende – Skagen skal bare malkes mest muligt – koste hvad det koste vil. Det ser man tydeligt på flere områder, hvor der jo gælder forskellige regler for Skagen og alle de andre byer i kommunen. Ingen andre steder dispensationerne så løst som i Skagen.
  Facebookkrigeren, Henrik Andersen, tror åbenbart, 5000 ud af 8000 skawboer har meldt sig ind i gruppen for at støtte hans holdninger. Det er ufatteligt, at man kan være så naiv. Efter at have klikket lidt rundt på profilerne derinde, vil jeg vove den påstand, at maks. 25% er skawboer. Resten er turister, og det er da klart, at de elsker sig selv (Det er jo meget oppe i tiden).
  Til slut vil jeg gerne gentage. Jeg har intet imod turisterne i Skagen, men jeg har noget imod den måde, som byrådet forvalter tingene på. De skulle lytte lidt til f.eks. Erik Kyed Trolle. Han han gennemskuet, at den nuværende retning ikke er langtidsholdbar.

 • Henrik Andersen.
  Har du selv regnet ud, at turisterhvervet lever af turister.
  Du skriver ca. 3780 er beskæftiget som følge af turismen, det er ifølge dig selv ca. 20 %, jeg var slet ikke klar over der næsten er 19.000 skatteydere i Skagen.
  “Birgit Hansen er meget begejstret for den markante stigningen i turismen”, NÅ, det er Peter Plys sikkert også, men i lighed med dig bor hun heller ikke i Skagen.
  Det antal der melder sig ind i din facebook gruppe kan du ikke bruge til noget som helst, du er vel ikke så naiv, at du tror det kun er Skagboer som er tilhængere af turister der melder sig ind? modstandere melder sig da også ind for at se hvad der sker på den gruppe.

 • Henrik Andersen

  Peter Ernst – du klandrer mig mit debatniveau. Pas på dit eget debatniveau! Jeg har ikke skrevet, som du påstår.

  Ole Nielsen – du mener dig klog nok til at vurdere min intelligens. OK, jeg stiller gerne op til en intelligenstest sammen med/mod dig.

  Kim Jensen – “… vi har aldrig levet af turister…” det KAN ikke passe, at du ikke er klar over turismens betydning.
  Prøv at spørge hotellerne, campingpladserne, vandrehjemmet, de mange som lejer værelser og huse ud, restauranterne, iskioskerne, hele detailhandlen, Det Grå Fyr, Sandormen, museerne…
  Vores borgmester, Birgit Hansen, er meget begejstret for den markante stigning i turismen, som vores kommune har skabt de sidste 5 år. Turismen skaber nu ca. 3.780 arbejdspladser, hvilket er ca. 20 % af beskæftigelsen.
  Dette er FAKTA, Kim Jensen. Du anklager mig for at bringe sludder til torvs, men det er dejligt klart for enhver, hvem det er af os to, der gør det.

  Facebooksiden “Skagen elsker gæster” er nu på kun et par uger oppe på over 5.100 medlemmer. Den er oprettet og får medlemmer som modtræk til nogle fås vedblivende, højrøstede kritik af turismen og negative omtale af både Skagen og kommunen. Disse få kunne jo lave en tilsvarende gruppe.

 • Henrik, ingen bliver stor af, at nedgøre andre! Kan godt huske, da du skrev at din kones malerier var noget bedre en P.S Krøyers! Det er dit niveau for en debat

 • Henrik Andersen, Du er da meget lidt intelligent at høre på.
  Man kan sagtens elske gæster/turister og samtidig være skeptisk over for den retning turismen i Skagen er ved at tage. At man ikke er tilhænger af den stigende støj fra værtshusene i midtbyen og miljøsvineriet fra krydstogtskibene, er absolut ikke ensbetydende med at man er imod turister – jeg vil da måske endda sige tværtimod. Den retning som nogen tror er den rigtige, kan om ganske få år betyde, at Skagen mister noget af sin oprindelige ro og charme. Det kunne meget hurtigt blive dyrt for byen.
  Men fortsæt du bare med, nede fra Ålbæk, at nedgøre alle dem som ikke lige har de samme meninger og interesser som dig selv.
  Du er helt sikkert ikke intelligent nok til at have empati for de beboere, der i løbet af få år har fået deres hjem i midtbyen forvandlet til et stort støjende udendørs værtshus i store dele af året.

 • Sikke en gang sludder, hvem dælen tror du du er, rigtigt mange af os Skagboer har boet her gennem mange generationer, og skal ikke flytte fordi der er nogle få som ønsker Skagen lavet om til et tivoli.
  Hvis nogen ønsker larm kan de flytte ud på landet og larme der, turister er slet ikke den enormt store forretning for Skagen som det lyder.
  Vi har aldrig levet af turister, Skagen er en fiskerby, flere af de som tjener på turisters larm og storforurenende krydstogtskibe har ikke hjemme her.
  3000 Medlemmer på jeres facebook, ja, skagboer er nysgerrige, men det er ikke ensbetydende med de deler jeres opfattelse.
  Det er ikke sikkert i er så mange der ønsker larm, men i tilhængere råber jo ret højt, “tomme tønder buldre mest”.

  Om det kun er nogle få der er trætte af turister, det ved jeg ikke, de genere ikke mig hvor jeg bor, jeg kan se du er fra Ålbæk, hvis din holdning og ordvalg afspejler jer dernede, ja så kan jeg nemt forstå skagboer altid har været på kant med jer fra Ålbæk.

  Der er nogle som ikke kan lide den lugt der er ved at komme i bageriet, de skal ikke flytte, de bor her og for rigtigt manges vedkommende været med til at skabe den by vi bor i.
  Man kan jo fjerne lugten i stedet.

 • Henrik Andersen

  Den omtalte Facebook-grupper, “Skagen elsker gæster”, har nu rundet 4.000 medlemmer.
  Viser klart og tydeligt, at de som ikke vil turismen er HELT galt på den…

 • Så skal en gammel skagbo, der stadig betragter Skagen som sin hjemby og netop er ved at flytte ind i Frederikssund.
  Høre det med som det også hedder.
  Ta nu og få stoppet den debat så hurtigt som muligt og lad gøgen skralde i skoven. Og gæsterne komme.
  Inter slår Skagen hverken på roen om vinteren eller på de mange gæster om sommeren. Folk kommer til Skagen på grund af forskelligheden. Miljøet og gæstfriheden.
  Kæmpe Skagen hurra til alle hjemme som ude
  Vh
  Torben Bagh
  Frederikssund

 • Betty Henriksen

  Så sandt, som det er skrevet, nemt at forstå, ingen skulle være i tvivl.

Der er lukket for nye kommentarer...

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Læserbrev: Frederikssund er en dejlig by' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger