1. spadestik taget til landbaseret lakse-opdrætsanlæg

Birgit Hansen tog det første spadestik.

1. spadestik taget til landbaseret lakse-opdrætsanlæg

14. august 2020 - kl. 13:34 - af

Borgmester Birgit Hansen tog i dag det første spadestik i industrikvarteret i Skagen til et større projekt, der skal producere laks på land. Projektet har været på vej igennem flere år, men efter at en ny kapitalstærk ejerkreds har taget over, er der kommet gang i projektet. Det vil resultere i et større anlæg på ca. 19.000 m2 stort byggeri, som producerer i alt 3.300  tonsmarkedsklare laks pr. år. ( det er cirka 1 million laks )

Det anlæg, der nu bygges i Skagen, er blandt de første landbaserede kommercielle anlæg til produktion af laks på land. Der er dog flere på vej rundt omkring i verdenen. Faktisk udgør landbaseret opdræt af fisk og skaldyr det hurtigst voksende område inden for fødevareproduktion på verdensplan.

Efter at de nuværende investorer overtog projektet i oktober 2019 blev der købt mere jord og projektet er forberedt så meget, at det kan gå i gang.

En af investorerne i projektet, Jens Petri, understreger at han sammen med de øvrige to investorgrupper bag projektet ser frem til at komme i gang med det omfattende byggeri.

”Igennem vore andre investeringer i landbaseret opdræt af fisk – herunder ikke mindst laks – ved vi, at den ret så komplekse produktionsform det er at producere i saltvandsmiljø kan lykkes” understreger Jens Petri. ”Vi ved, at vi kan producere laks med en yderst lille miljøbelastning. Vi bruger megen el til at pumpe og rense vandet, men også den del af miljøaftrykket der handler om CO2 er lille i Skagen grundet det store bidrag af ”grøn energi”, der er tilgængelig i den her del af landet” fortæller Jens Petri. Den samlede miljøbelastning og produktionsformen ligger i linje med flere af FN`s  de 17 delmål, som FN har sat

Investorerne i Skagen anlægget ejer 33 % af virksomheden Danish Salmon i Hirtshals. De øvrige 67 % blev i april måned i år overtaget af to store japanske selskaber. Jens Petris selskab, Petri Holding, har været medinvestor i Danish Salmon siden 2016.

RAS produktionen i Skagen medfører, at der pumpes vand ind fra Skagerrak. Det forbehandles for at elimere bakterier m.v. Herefter pumpes vandet ind i en række kar, hvori laksene vokser. Inde i karrene reguleres ilt, pH og en række andre parametre, der medfører, at det naturlige liv for laksene etableres i produktionsmiljøet. Eksempelvis genskabes der i et RAS anlæg den naturlige modstrøm i vandet, som fiskene svømmer op imod. Det medfører, at laksene kødstruktur og smag ligger placeret i toppen ud fra de markedserfaringer som ejerne af Skagen Aquacultur har indhøstes igennem investeringer i andre anlæg.

Der anvendes ikke nogen form for medicin (udover en standard vaccine).

Da fiskene ikke kan undslippe anlægget, er der ikke problemer med at den naturlige forekomst af laks belastes (faunaforurening), der ellers er et velkendt problem ved produktion af laks.

Byggeriet i Skagen sker på Buttervej i Skagens industriområde . Der bygges i  to faser. Den fase, der igangsættes nu, omfatter et byggeri på ca. 7.000 kvm. Her produceres der laks op til 400 gram. Fase II er anlæg til færdigproduktionen. Her vil der blive bygget yderligere ca. 12.000 kvm. Bygherren er meget opmærksom på, at anlægget skal kunne passe ind i det omkringliggende miljø.

”Vi har et godt samarbejde med Skagens rensningsanlæg og forsyningsselskabet samt ikke mindst med Skagen Kommune – med et langt tilløb er det godt, at borgmesteren i dag tager det første spadestik” mener Jens Petri.

Den første markedsklare laks fra anlægget vil være salgsklar i sommeren 2023.

  • Der skabes ca. 20 arbejdspladser i driftsfasen og yderligere i følgeindustri. De første medarbejdere der skal følge byggeriet og opbygge den kommende organisation er ansat og flere følger i de kommende måneder.
  • Affaldsproduktet slam, afsættes til Skagen Rensningsanlæg, hvor det indgår i biogasproduktionen.
  • Der vil ikke blive hverken støj – eller lugtgener fra den meget lukkede produktionsform.
  • Ejerkredsen – Astrid Fiskeri A/S, Petri Holding ApS og Sustainable Food Invest har igennem andre investeringer arbejdet med landbaseret opdræt i mange år. Det er erfaringerne herfra, der tages med til Skagen.

Borgmester Birgit Hansen holdt, ud over at tage det første spadestik, denne tale:

Kære alle

Velkommen til toppen af Danmark. Ja, nu er det ganske vist ikke mig, der er vært her i dag, men jeg vil nu alligevel tillade mig at byde jer velkommen her i Skagen.

”It’s good to see you” – sådan lyder Skagen Festivals slogan, og det er præcis sådan, jeg har det med at se jer alle samlet her i dag.

Vi synes jo selv, at vi med vores placering og vores område er et godt sted at investere, og det er vi tydeligvis ikke alene om. I har valgt at bygge jeres nye virksomhed her, og det er vi virkelig glade for i Frederikshavn Kommune.

I kommer til at passe godt ind. Skagen har Danmarks største fiskerihavn og heroppe lever vi med og af havet. Vi er en stor fiskerikommune og med 105 kilometer kyst ved vi, at havets arbejdspladser og hensynet til miljøet går hånd i hånd – for det både kan og skal det.

Derfor er vi også virkeligt glade for at få en virksomhed som jeres hertil – for det er netop den kombination, I spiller ind i: I er nemlig både miljørigtige og jobskabende, og I skal have stor tak for, at I har valgt at investere her i Skagen.

Vi er glade for, at I har valgt at slå jer ned i Skagen. I vil opleve, at her i toppen af Danmark står vi skulder ved skulder for at få tingene til at ske. Jeg håber, at I allerede nu føler jer taget godt i mod. Og jeg kan love jer, at vi hos Frederikshavn Kommune står klar til at hjælpe jer på de områder, hvor vi nu kan.

Jeg har hørt rygter om, at vi skal prøvesmage nogle af de fisk, som opdrættes på jeres lignende anlæg, så jeg må hellere holde min tale kort, så vi kan få lov til sætte tænderne i en lækker, dansk laks.

Jeg vil bare lige runde af med at byde jer endnu engang velkommen her til Skagen og så lige sige, at jeg allerede nu glæder mig meget til at komme tilbage til den endelige indvielse, når jeres anlæg står helt færdigt.

Alt held og lykke fremover.

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af '1. spadestik taget til landbaseret lakse-opdrætsanlæg' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger