Region Nordjylland er klar til at håndtere vaccinationsopgaven

Illustrationsfoto.

Region Nordjylland er klar til at håndtere vaccinationsopgaven

18. december 2020 - kl. 9:50 - af

Det sker i et tæt samarbejde med de nordjyske kommuner og de praktiserende læger. 

Regional task force har arbejdet på opgaven

De f√łrste vacciner er p√• vej til nordjyderne, og regionen er sammen med de nordjyske kommuner og Praktiserende L√¶gers Organisation klar til at udf√łre opgaven.¬†

Sundhedsstyrelsen har i dag sendt besked ud til regioner, kommuner og praktiserende l√¶ger med planer for, hvordan f√łrste fase af vaccinationsindsatsen mod COVID-19 skal organiseres.

Region Nordjylland har nedsat en vaccine task force, hvor de nordjyske kommuner og PLO Nordjylland også sidder med. Læge Jan Nybo er som chef for COVID-19 testindsatsen i Region Nordjylland også ansvarlig for vaccineindsatsen i Region Nordjylland. 

-Vi er godt i gang med at forberede os til vaccineindsatsen, og vi er klar til at påtage os opgaven, når vaccinen kommer til os. Vi tager udgangspunkt i de mange gode erfaringer, vi allerede har i forhold til at håndtere COVID-19, siger Jan Nybo.

En alvorlig sygdom

COVID-19 er en sygdom, der kan ramme alle. Sygdommen kan være alvorlig for nogle, og vaccination kan være med til at forebygge alvorlig og livstruende sygdom og begrænse spredning af smitte. Vaccination bliver et vigtigt nyt element i indsatsen for at kontrollere COVID-19 epidemien.

Derfor vil de allermest s√•rbare borgere og personale p√• plejehjem og p√• hospitaler, der arbejder med disse blive de f√łrste grupper, der skal vaccineres.

– Vi ved, at disse borgere er s√¶rligt udsatte, og vi har brug for det personale, der arbejder med disse borgere ‚Äď derfor er det vigtigt at vaccinere dem f√łrst. Dermed bliver det muligt at beskytte de grupper, der bliver mest syge af COVID-19, siger regionsr√•dsformand Ulla Astman (S).

Hvem skal vaccineres?

M√•let er, at alle i Danmark, som vaccinerne er godkendt til, bliver tilbudt vaccination. I f√łrste omgang f√•r vi ikke nok vacciner til alle. Derfor vil vaccination i starten blive prioriteret til de grupper, der har st√łrst risiko for et alvorligt forl√łb bl.a. de √¶ldste, beboere p√• plejehjem og √¶ldre med risikofaktorer. Personale i sundhedsv√¶senet og √¶ldreplejen, som har t√¶t kontakt til de mest s√•rbare og varetager kritiske funktioner, vil ogs√• blive prioriteret f√łrst.

Efterh√•nden som vi f√•r st√łrre m√¶ngder af vaccine og ogs√• flere typer, vil flere og flere borgere blive tilbudt vaccination. Den fordeles ligeligt og p√• samme tid mellem regionerne efter befolkningstal.

– Vi gl√¶der os rigtigt meget til at tilbyde borgerne vaccinen. Det er en enorm opgave vi st√•r overfor, men vi er klar til at tage ansvaret for at l√łse den. Det er en af de opgaver, vi alle har set frem til, s√• vi kan komme af med COVID-19, siger Ulla Astman.

Hvordan får vi besked om tilbud om vaccination?

Beboere p√• plejecentre og personale i sundhedsv√¶senet og √¶ldreplejen vil modtage information om tilbuddet fra deres institution eller arbejdsplads. Hvis du er i helt s√¶rlig risiko, eksempelvis, hvis du er en √¶ldre borger med alvorlig sygdom, s√• kan det v√¶re, at du bliver kontaktet af din egen l√¶ge eller sygehus, eller det kan v√¶re, at du selv kan sp√łrge din l√¶ge, om du er i helt s√¶rlig risiko.

Grupper af √¶ldre, der l√łbende inviteres efter f√łdselsdato, vil modtage besked i e-boks. Hvis du er digitalt fritaget, vil du f√• brev med posten.

Når du får tilbudt vaccination mod COVID-19, vil du samtidig få information om, hvornår du kan blive vaccineret, og hvis du selv skal bestille tid til vaccinationen, vil du få at vide, hvordan det foregår.

Mere information om de konkrete vacciner kan gives lige så snart, de er godkendt.

Hvor skal man vaccineres?

Region Nordjylland opretter vaccinationscentre flere steder i regionen, hvor de fleste borgere vil kunne blive vaccineret. Dette bliver meldt ud, når det er helt på plads. Nogle borgere vil få tilbuddet mere lokalt på for eksempel plejehjem.

Meget personale i eksempelvis sundhedsvæsenet og ældreplejen vil blive tilbudt vaccination på deres arbejdsplads. Det kan være på sygehus eller plejehjem eller på et af regionens vaccinationscentre eller andre steder. Regionen vil melde ud, hvordan det vil foregå, når det er på plads.

Sundhedsstyrelsen vil henover jul og nytår sende brev til alle borgere over 18 år via e-Boks for at informere om den kommende vaccination mod COVID-19. I brevet kan du læse om vaccinerne mod COVID-19 og det tilbud, du får om gratis vaccination.

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Region Nordjylland er klar til at håndtere vaccinationsopgaven' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger