Særligt synligt politi nytårsaften

Særligt synligt politi nytårsaften

29. december 2020 - kl. 9:29 - af

Nytåret står for døren, og der er i år lagt op til en markant anderledes nytårsaften. Og med det høje smittetryk og stor smitte-risiko er anbefalingerne klare: Skru ned for festen og op for samværet med de nærmeste. Og fyr fyrværkeriet af på forsvarlig vis.

Sådan lyder rådene fra Nordjyllands Politi til dette års kommende nytårsaften. 

Hvis mange mennesker blander sig nytårsaften, f.eks. ved midnatstid når man vil ud og se fyrværkeri, så risikerer vi nye smittekæder. Dét skal vi undgå. 

”Så vores anbefaling er: Gå ud og skyd raketter og romerlys af i selskab med den lille gruppe, du er en del af. Og hold dig til dem. Søg væk fra andre – ligesom man i øvrigt har skullet hele året,” siger politidirektør ved Nordjyllands Politi, Anne Marie Roum Svendsen. 

Flere patruljer på vagt

Nytårsaften har traditionen tro altid betydet en travl aften for politiet med ekstra politifolk på vagt. Og ’patruljetrykket’ har i år fået en tand til. 

”Vi har ekstra patruljer på arbejde hele nytårsaften og nytårsnat, så vi kommer til at være mere synlige i gadebilledet end normalt, og vores folk er klar til gå i dialog og minde borgerne om reglerne – både i forhold til fyrværkeri og corona-restriktionerne,” siger politidirektør Anne Marie Roum Svendsen, der i samme åndedrag påpeger, at forsamlingsforbuddet om højst at samle sig 10 personer i en gruppe også gælder den 31. december og indtil videre frem til 3. januar 2021, ligesom der er anbefaling om højst 10 personer i private hjem og højst 10 sociale kontakter nytårsaften – dog gælder der særlige regler for nytårsaftensarrangementer på plejehjem og for sociale tilbud.   
 
”Man kan selvfølgelig af vanvare pludselig komme til at stå i en større gruppe, og så er rådet blot, at man søger væk. Med sund fornuft kommer man langt, og den linje følger vores patruljer også: Vi minder folk på gaden om det, hvis de skulle glemme det,” siger politidirektøren, og hun understreger, at det er derfor, at politiet er derude nytårsnat; for at påse at regler, retningslinjer og restriktioner bliver overholdt af alle.  

Politidirektøren tror dog ikke, at det bliver nødvendigt i større omfang at finde hverken bødeblok eller håndjern frem. 

”Nordjyderne har nemlig under hele corona-epidemien hovedsageligt været fornuftige og vist villighed til dialog, så det regner vi også med bliver tilfældet nytårsaften,” siger Anne Marie Roum Svendsen. 

Særlig synlighed i større byer – især Aalborg

Politidirektøren pointerer, at patruljerne vil være bredt til stede, dvs. i hele politikredsen, men det er klart, at de naturligvis nytårsaften vil befinde sig mest der, hvor der er behov, f.eks. hvor folk naturligt forsamles i de større nordjyske byer, især centrale steder i Hobro, Hjørring, Frederikshavn og naturligvis navnlig i Aalborg.   

”Vi ved af erfaring, at folk ved midnatstid gerne søger mod centrale pladser i bybilledet for at se fyrværkeri – så her vil vi selvfølgelig være til stede, så alt kan foregå i god ro og orden,” understreger Anne Marie Roum Svendsen. 

Ny bestemmelse bl.a. om fyrværkeri 

Desuden minder politidirektøren om den nye bestemmelse i straffeloven, 119b, om angreb med genstande, f.eks. sten og fyrværkeri, på personer i offentlig tjeneste eller hverv. Det indebærer en strafskærpelse med en tredjedel på op til 8 års fængsel og øget mulighed for varetægtsfængsling. Skærpelsen skyldes, at politikerne har ønsket at understrege alvoren ved den forbrydelse, det er at skyde fyrværkeri mod ansatte ved politi og brandvæsen og personer på gaden generelt.   
 
”Heldigvis har vi ikke oplevet den slags episoder i Nordjylland, men jeg vil gerne her op til nytåret påpege, at man skal huske at fyre sit fyrværkeri af på forsvarlig vis og tage hensyn til sine omgivelser,” siger Anne Marie Roum Svendsen, der understreger, at politiet vil gribe håndfast ind, hvis de nye regler – mod forventning – overtrædes.   

Nytårsaften er der i øvrigt også forbud mod salg af alkohol fra kl. 22.00 til kl. 09.00 nytårsdag (1. januar 2021) fra serveringssteder, butikker og andre lokaler og lokaliteter.

Læs yderligere om regler og anbefalinger for nytåret: https://coronasmitte.dk/jul-og-nytaar  

Læs mere vedr. fyrværkeri-bestemmelse i pressemeddelelse fra Justitsministeriet: Fra i dag bliver straffen for at affyre fyrværkeri mod personer hårdere

FAKTA: 10-10-10 og salg af alkohol 

* Forsamlingsforbuddet på 10 personer og anbefalingerne om max. 10 personer i private hjem og max. 10 sociale kontakter gælder også nytårsaften. 

* Der gennemføres de nødvendige tilpasninger af forsamlingsforbud-det, så der kan afholdes nytårsaftenarrangementer på sociale tilbud og plejehjem med op til 50 personer. Sådanne arrangementer bør dog deles op i mindre grupper af max. 10 personer. 

* Nytårsaften er der forbud mod salg af alkohol fra kl. 22.00 til kl. 09.00 nytårsdag (1. januar 2021) fra serveringssteder, butikker og andre lokaler og lokaliteter. 

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Særligt synligt politi nytårsaften' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger