Læserbrev: Om fredningskrænkelser i Skagen

Læserbrev: Om fredningskrænkelser i Skagen

20. april 2021 - kl. 10:54 - af

Som en slags Skawbo, født på Østerbyvej 7, og husejer i Østbyen, kan jeg kun grine af reaktionerne på angrebet på klitterne på Sønderstrand.

At man drager Skagenmalerne ind i sagen, er nærmest latterligt, da det er helt klart, at Krøyers maleri slet ikke er lavet i nærheden af åstedet for den påståede vandalisme. Det er sandsynligvis malet, hvor Kongevillaen i dag ligger vest for byen. Man kan se høje skrænter i baggrunden, der uden tvivl er Stokmilen.

Da Krøyer og vennerne boede i den vestlige del af byen, er det meget naturligt at de vælger at gå tur nede på den nærmeste strand. Var billedet malet ud for Østerby, ville stranden være fyldt med optrukne fiskerbåde.

Klaus Hansen

Skagen og Kalundborg

 

14 kommentarer til “Læserbrev: Om fredningskrænkelser i Skagen” under annoncerne.

Kommentarer
Anbefal via e-mail

14 kommentarer til “Læserbrev: Om fredningskrænkelser i Skagen”

 • I paragraf 1. i fredningen af sønderstrand står “at give mulighed for at der kan ske naturgenopretning og pleje i området, således at tabte og forringede naturværdier kan genskabes efter en samlet plan”
  Udsigten fra Strandvejsvillaerne må også være en naturværdi. Når kommunen ikke lever ikke op til sit ansvar for at pleje de fredede områder (for at spare borgernes penge), risikerer man, at de berørte borgere griber til selvtægt. Det samme gør sig gældende med hensyn til fortsat vækst af nåletræer i Grenen fredningen.

 • Karsten Bjarne

  Hvis ikke Klaus Hansen mener at dette er vandalisme, vil han så være venlig at belære os om hvad hans definition på vandalisme er?
  Hvis han mener med sit indlæg, at det er et spørgsmål om forhold, så er dette selvfølgelig ikke slet så skadeligt, som det KS gør ved havnen, og vandet omkring Skagen.

 • Steen Pedersen

  Perspektivforståelse er altid godt, og det vil måske hjælpe Klaus Hansen til at forstå, at der rent faktisk er malet adskillige billeder på Sønderstrand af skagensmalerne og deres samtidige. Jeg hævder ikke, og det fornemmer jeg nu heller ikke de øvrige i tråden gør, at lige præcis de klitter, hvor der påviseligt er begået groft hærværk, har dannet baggrundstæppe for billederne, men det er nu engang uomtvisteligt, at strækningen Sønderstrand er et historisk vigtigt område for Skagen. Hvis du stadig måtte være i tvivl, så prøv at kigge lidt nærmere på de malerier, hvor det Grå Fyr indgår, og du vil hurtigt opdage, at flere kun kan være malet i Østerby og ikke Vesterby som du vedblivende hævder.

 • Skawbo in spe

  @Klaus Hansen. De personer der har investeret i en strandvejsvilla ved udmærket at området foran deres villaer er fredet, og har været det i de sidste 25 år. At klitten vokser i højden ophæver ikke fredningskendelsen.

 • Steen Pedersens kommentar beviser ikke noget som helst. Krøyers billede er sandsynligvis lavet meget længere mod vest. At man kan se fyret beviser ikke noget, men der er 2 Sankt Hans bål. Det er ret usandsynligt hvis maleriet er lavet ved stedet for vandalismen for enden af Strandvejen. Det er nok lavet neden for Vesterby inden havnen blev etableret.

 • De forskellige havneudvidelser har medført en klitdannelse, som har ødelagt udsigten for en række villaer. At tale om fredede klitter og Skagensmalerne er at drive hetz på dem, som har anskaffet sig en strandvejsvilla og som har forsøgt at bevare deres oprindelige investerings værdi trods fiskeindustriens projekter.

 • Per Henrik Rasmussen

  @Jens – Erik Maul Troelsen 20. april 2021 kl. 11:53.
  I tilfælde af at det skulle være dommen så for mig ingen alarm bare det skal foregå med håndskovl og trillebør og uden pauser.
  Mon ikke arbejdstilsynet vil gi´dispensation.
  😉

 • John
  Fuld finger op til dig
  Hurra
  TRoelsen og LArsen
  I skulle skamme jer

 • Steen Pedersen

  Hvor er det dog befriende, at læse det kække og særdeles indsigtsfulde indlæg fra Klaus Hansen. Til trods for, at han er født på Østerbyvej, så er der vist noget der tyder på, at han endnu ikke har lagt vejen forbi Skagens Museum, hvor han ved selvsyn kan beskue malerier, hvor kulissen tydeligvis er Sønderstrand. Et godt eksempel herpå er Krøyers “Sankt Hansblus på Skagen strand” med det Grå Fyr i baggrunden. Quod erat demonstrandum.

 • Jeg er også en slags skawbo. Jeg kom til Skagen som 1-årig, har boet her i 75 år og jeg synes bestemt IKKE at der er noget at grine af. Det tror jeg heller ikke at ret mange skawboer gør.

  Det du betegner som ”påstået vandalisme” er groft hærværk og overtrædelse af naturbeskyttelsesloven og skal naturligvis straffes. Hårdt!

  Uanset om klitten er hundrede år gammel eller ej og om Skagensmalerne har malet på Sønderstrand eller ved Kongevillaen er helt irrelevant.

  Gerningsmanden har begået selvtægt og væltet en fredet klit for at få en bedre udsigt, og det skal da straffes. Bliver han ikke det, skaber vi præcedens for at det sker igen.

  John Nielsen

 • Ja tænk det er næsten værre ar lege i sandkassen . End at slå folk ihjel ! 👇

 • Jens - Erik Maul Troelsen

  Når skov og naturstyrelsen kan hærge hele grenen, så kan man vel også flytte rundt på lidt sand der ligger i vejen.

 • Jens - Erik Maul Troelsen

  Du har fuldstændig ret.
  Det drejer sig om en dynge sand.
  Stod det til mig Skulle gerningsmanden dømmes til at lægge det tilbage igen.

 • Skawbo in spe

  @Klaus Hansen. Du mener dermed at det er legitimt at bulldoze fredede arealer?

Der er lukket for nye kommentarer...

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Læserbrev: Om fredningskrænkelser i Skagen' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger