Det er blevet dyrere at bygge hus

Arkivfoto.

Det er blevet dyrere at bygge hus

24. april 2021 - kl. 8:36 - af

Priserne på at opføre et nyt hjem ligger lige i halen af prisstigninger på ’gamle’ huse.

Hvis du drømmer om et nyt hus, så er du ikke alene. Byggegrunde går som varmt brød, men det er blevet dyrere at få et hus på.

Prisen på byggeri af et nyt, fritliggende enfamiliehus er fra 2019 til 2020 steget med 4,5 %. Det er en smule mindre end et eksisterende hus, der er gået frem med 4,8 %, viser en opgørelse fra Danmarks Statistik.

Dermed holder stigningstakten på at bygge et nyt hus sig lidt under de gennemsnitlige prisstigninger på eksisterende huse i løbet af 2020, lyder det fra ejendomsmæglerkæden Home.

  • Salgspriserne er steget markant under corona på grund af den store efterspørgsel. Det betyder, at det kan være en god ’fidus’ at sælge sit hus og bygge et nyt, siger Henrik Hauthorn Jensen, der er boligmarkedsanalytiker i Home.

Ejendomsmæglerkæden Home vurderer, at prisstigninger på at bygge er fortsat ind i 2021 –  ligesom salgspriserne på de eksisterende huse også er det.

  • Den store boliginteresse betyder stigende huspriser, og den store efterspørgsel på både materialer og håndværkere skubber byggepriserne op, siger Henrik Hauthorn Jensen.

Home understreger dog, at der er stor forskel på, hvor meget huspriserne er steget rundt om i landet.

  • I de kommuner, hvor kvadratmeterpriserne på de ’gamle’ huse ligger over kvadratmeterprisen på at opføre et nyt hus, er det en god forretning at bygge nyt – eventuelt kan man på den måde få nogle ekstra ’gratis’ kvadratmeter, siger Homes boligmarkedsanalytiker.

Svært at finde en grund
Det er især i de større byer, at kvadratmeterprisen på et eksisterende hus overstiger prisen for at opføre et nyt, men her kan det være en stor udfordring at finde en byggegrund.

  • Det betyder, at nogle køber et ældre hus og river det ned for at få en grund at bygge på, mens andre rykker ud fra de store byer, hvor de kan få en grund, fortæller Henrik Hauthorn Jensen.

Ifølge Bolius koster det lidt mere at bygge et nyt hus øst for Storebælt end vest for. Og grundens pris samt tilslutninger, byggemodning, byggerådgiver mm. skal selvfølgelig lægges oven i selve byggeprisen.

Holdhus.dk angiver en grov tommelfingerregel for byggeprisen: Regn med 11.000 kroner per kvadratmeter plus 1 million kr. Det vil sige, at et nyt hus på eksempelvis 160 kvadratmeter vil koste 2.760.000 kr.
En byggegrund koster i øjeblikket i snit ca. 724.000 kr., viser Boligsidens tal på basis af ca. 3.500 udbudte helårsgrunde.

I 2020 blev der opført ca. 5.500 nye parcelhuse, mens, der blev handlet næsten 61.000 eksisterende enfamiliehuse.

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Det er blevet dyrere at bygge hus' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger