Miljøkatastrofe i Regionen

Miljøkatastrofe i Regionen

12. august 2021 - kl. 12:14 - af

Redaktionen har modtaget dette læsersynspunkt fra Jørgen Rørbæk Henriksen, regionsrådsmedlem Socialdemokratiet, næstformand Klima og Miljøudvalget:

Vi er som regel glade for at få hjælp til brandslukning. Problemet er bare, at det skum, der har været anvendt i dag, kan være skadelig for børns immunforsvar.

Det er stoffet PFOS, som giver problemerne. Det anses for at være kræftfremkaldende. Det er giftigt her og nu og nedsætter evnen til at få børn. 

For knap en måned siden bad miljøministeren Regionen om at finde ud af, hvor stoffet har været anvendt.

Allerede nu kan nævnes Hvims ved Ålbæk, Rørdal ved Aalborg samt i Hobro og Thisted. Dertil kommer Aalborg Lufthavn og ved andre brandøvelser rundt omkring lokalt, hvor der kan være brugt skum både til øvelser og slukninger. Måske op mod 70 steder i Region Nordjylland.

Vi ved, at PFOS er opløseligt i vand og at det derfor kan sive ned til grundvandet, hvor det så forurener.  PFOS er svært nedbrydeligt og ophober sig i kroppen.

Allerede i 1978 afslørede forsøg hos producenten, at PFSO er giftigt, men de holdt resultaterne hemmelige til omkring 2000. Alligevel blev PFOS først udfaset i 2006. Indtil 2011 var det lovlig at benytte et eventuelt restlager.  

Nu skal man aldrig male fanden på væggen, men jeg kan da være bekymret for, at der bag opfordringerne fra ministeren kan ligge en trussel på niveau med Høfde 42 (Cheminovas gamle fabriksgrund), Kærgård klitplantage, tidligere Grindstedværk m.fl. Vi har endnu ikke været belemret med fortidens miljøkatastrofe i Nordjylland, men er vi det nu?

Der vil nu komme til at foregå et stort arbejde med at kortlægge de områder, hvor der kan være problemer. 

Regionsrådets Klima og Miljøudvalg skal nu i gang med et stort arbejdet – et arbejde, som skal løses samtidig med alle de andre opgaver indenfor jordforurening og beskyttelse af drikkevandet.

Det handler om borgernes sundhed og tryghed. Jeg vil med stor alvor følge sagen og arbejde for, at der er resurser til at løse opgaven med PFOS.

En kommentar til “Miljøkatastrofe i Regionen” under annoncerne.

Kommentarer
Anbefal via e-mail

En kommentar til “Miljøkatastrofe i Regionen”

  • Jørgen Larsen

    så skal vi da helt klart bare lade ilden brænde ud,det må da helt klart være det bedste.

Der er lukket for nye kommentarer...

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Miljøkatastrofe i Regionen' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger