Bunden er nået – ingen ringere?

Bunden er nået – ingen ringere?

20. oktober 2021 - kl. 10:14 - af

Som en naturlig konsekvens af, at den årlige undersøgelse som Dansk Idrætsforbund for nyligt offentliggjorde, og som placerede Frederikshavn på en 89. plads blandt landets 93 kommuner, der deltog i undersøgelsen, omkring idrætsforeningernes vilkår, var det naturligt for os at spørge sig selv om, hvordan og hvorfor det kan gå så galt i en kommune? En kommune der har haft stolte traditioner indenfor foreningslivet, nu med store negative konsekvenser.

Jeg var den absolut største kritiker af de store ændringer, som blev gennemført i 2018 (Frederikshavnernordningen), og har nu haft lejlighed til at dykke ned i tallene – det står faktisk endnu værre til.

Det tilskudssystem (Frederikshavnerordningen), som jeg allerede, da jeg så udkastet til ændringerne i 2018 forudså ville medføre en deroute for foreningslivet i Frederikshavn Kommune har vist sig mere end holde stik. Frederikshavn Kommune indtager nu en plads, som landets ringeste, når det kommer til ”vurdering af tilskudssystem”. Her er vi simpelthen landets ringeste med en placering som nr. 93. Bunden er simpelthen nået.

Frederikshavnerordningen er det helt afgørende værktøj for foreningerne, hvis vi skal levere varen – idræt, motion, aktiviteter samt ikke mindst opbygning af relationer mellem mennesker – og samtidig holde kontingenter nede, så alle har råd til at komme der.

Det er jo en så enestående præstation af KFU med Mette Hardam fra Venstre i spidsen, godt bakket op af IS og FUF, at de automatisk bør være sikre vindere af ”godt gået prisen” næste år. Tænk sig at have ændret et velfungerende system igennem 30 år i 2018, som var fair tranparant og forudsigeligt, fordi man ikke kunne gennemskue et groft manipuleret høringsmateriale, praksisgennemopretning, som ingen gang havde på jord udover i en embedsmands hoved, ikke gad læse de 30 klubber, der gjorde kraftige indsigelser til høringsmaterialet. Det trodser enhver beskrivelse og tager inkompetencen i KFU op til nye uanede højder.

Den gamle Frederikshavnerordning blev valgt, som den klart bedste af de tre systemer ved kommunesammenlægningen. Alle bakkede op om systemet, også FUF og IS. Jeg var selv med til at justere det på et tidspunkt, som daværende formand for IS. Vi kiggede på regneark i timevis. Ved det nye system blev der overhovedet ikke regnet på noget som helst, har alle aktører fortalt mig på tomandshånd. Evt. Nye justeringer kunne have været foretaget uden grundliggende at smadre det vigtigste for foreninger – tilskudssystemet i form af Frederikshavnerordningen.

Vi har nu bl.a. fået et system baseret bl.a. på et hav af puljer, hvor kriterierne er mere eller mindre mystiske. Det tager timevis, som vi, som frivillige ikke har nok af i forvejen. Det har vi simpelthen ikke tid og kræfter til det i foreningsverdenen. Ildsjælene giver op. Medlemmerne forsvinder. Det er bare så trist en udvikling.

Kritik er mødt med endnu flere puljer, som så viste sig at være enten en narresut (Covid 19 puljen), hvor kommunen tog 2.5 mio tilbage af de 3 mio. der var afsat, eller ”projektomstilingspuljen”, som Venstre fik med i budgettet for 2021. (En pulje til at søge puljer!). Her er det vist lykkedes at uddele ca. 50.000 ud af de 250.000, som er til rådighed.

Når man samtidig ved, at vi har mistet 20 % af vores medlemmer og ca. 80 foreninger har lukket og slukket over en kortere årrække i kommune, må man bare sige, at det er en katastrofe så ringe området har været styret og ledet i lang tid. Venstre har haft formandsposten i KFU så længe øjet rækker og bærer hovedansvaret – men jeg spørger ind i mellem mig selv – har faktisk direkte opfordret Socialdemokraterne til at gribe ind og bruge den magt vælgerne gav jer sidst. Der sker intet. Tingene bliver tiet ihjel. Lidt lytten og dialog osv. Det er jo valg.

Som hovedpine, håber man åbenbart, det går væk igen. Det gør det ikke.

Så kære Venstre og Socialdemokraterne: Hvordan synes i selv det går? Som absolut bundklub kan man selvfølgelig altid vende tabellen om – så ligger man nr. 1. Men er det ambitionsniveauet.

Vi trænger vist til at få nye øjne til at kigge på det her. Folk med indsigt og viden om, hvordan det foregår i en forening. Jeg er klar.

Med venlig hilsen
Peter Laigaard

2 kommentarer til “Bunden er nået – ingen ringere?” under annoncerne.

Kommentarer
Anbefal via e-mail

2 kommentarer til “Bunden er nået – ingen ringere?”

 • Kære Kurt.
  Tak fordi du tog dig tid til at kommentere mit indlæg. Når man har været “mutters alene” siden 2018 til at se lyset i tunellen er et modkørende tog, glæder det mig på foreningernes vegne, at der bare måske er lidt hul igennem. Foreningslivet styrtbløder og har gjort det længe.

  Man kan ikke lave en copy-paste af alt i den gamle frederikshavnerordning – men jeg er sikker på af principper som fairness, transparens og ikke mindst forudsigelighed stadig holder mål. Puljetyraniet skal væk.

  Nu må vi se om der bliver brug for vores viden og erfaring 🙂

  Fortsat god valgkamp.

  Med venlig hilsen

  Peter Laigaard
  Konservativ byråds- og regionskandidat.

 • Kurt Kirkedal Jensen

  Kære Peter
  Jeg har også læst DIFs rapport og er enig med dig i det ikke er en læsning og nogle konklusioner vi kan være tilfredse med.
  Jeg kan garantere dig vi er parate til at drøfte konklusionerne i undersøgelsen og drøfte hvilke tiltag der skal til for at rette op på tingenes tilstand.
  Nu har jeg jo ikke siddet med ved bordet da frederikshavner ordningen blev erstattet af den nuværende, men har naturligvis drøftet undersøgelsen og de regler der er i dag, med mine politiske venner der sidder i udvalget i dag.
  Vi er alle enige om området må gennemgåes med en tættekam så vi kan finde, forhåbentligt, de rigtige løsninger.
  Jeg vil godt give dig håndslag på vi vil bidrage fra vores side, da ingen af os kan være tilfredse med vores placering. Foreningerne og de mange mange frivillige skal have så optimale betingelser som muligt.
  Om det er en tilbagevenden til frederikshavnerordningen, det nuværende system, en blanding af begge eller noget helt nyt må drøftelserne afgøre.
  Hvad end vi måtte finde frem til i fællesskab, skal det være et system der gerne skulle holde i mange år. Det skylder vi foreningerne og os selv.

Der er lukket for nye kommentarer...

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Bunden er nået - ingen ringere?' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger