
Illustrationsfoto. Billedet har intet at gøre med projektet!
Byrådet afgav positivt svar om kystnære havvindmøller
23. juni 2022 - kl. 9:09 - af Michael Egelund (WebRedaktør)
Byrådet afgav onsdag aften et positivt høringssvar om de planlagte kystnære test-havvindmøller nær Hirsholmene.
”Vi er helt klar over, at der er delte meninger om, at de skal stå der. Men også i vores kommune skal vi have områder til opstilling af de store elementer, som den grønne omstilling kræver. Og vi vil have svar, og vi vil have leveret på: ”Hvad er der i det for vores område?”” udtaler borgmester Birgit Stenbak Hansen efter byrådsmødet.
Avisen skrev for nylig om planerne om opstilling af omkring 5 stk. 256 m høje havvindmøller ud for Frederikshavn. Møllernes høje er af samme størrelse som de største pyloner på Stiorebæltsbroen. Byrådets høringssvar er en reaktion på den VVM-redegørelse (Vurdering af Virkning på Miljøet), som aktuelt er i høring.
I VVM-redegørelsen er der fokus på indvirkning på natur, fugle, hav, dyr, fredninger, Hirsholmene, det visuelle og meget mere.
”Naturligvis vil møllerne have indvirkning på omgivelserne. De er store. Når det så er sagt, er vi politisk enige om at medvirke til at fremme omstillingen til mere grøn energi. Vi bliver nødt til at levere på den dagsorden med opstilling af store elementer som vindmøller,” fastslår Birgit Hansen.
Hvad er der i det for vores område?
Borgmesteren fortsætter sin kommentar: ”Vi medvirker til at passe på kloden ved grøn omstilling. Vi spørger dog også lidt mere jordnært: ”Hvad er der i det for vores område af billig strøm, arbejdspladser osv.?””
”Vi fik nogle af svarene på borgermødet her i juni: nemlig at en lokal virksomhed, som er en del af European Energy allerede nu arbejder med afledte arbejdsopgaver i forbindelse med overgang til grøn energi,” fortsætter borgmesteren.
Der planlægges PTX (Power to X) på baggrund af vindenergien. PTX betyder at omdanne elektricitet via elektrolyse til brint, som kan bruges direkte, eller som kan kombineres med andre elementer og raffineres til grønt brændstof.
”Det vil komme os til gode direkte og i form af øgede bunking-aktiviteter (tankning af skibsbrændstof) til skibe, der sejler i Kattegat,” bemærker Birgit S. Hansen.
Forudsætning for grønne investeringer
”Den grønne strøm er desuden en grundforudsætning for tiltrækning af nye grønne investeringer og dermed nye arbejdspladser. Ingen grøn strøm – ingen investeringer, for man kan ikke fremstille grønne produkter på basis af sort energi. Så den grønne strøm fra møllerne er en grundforudsætning for tiltrækning af nye virksomheder til vores område,” konstaterer Frederikshavn Kommunes borgmester.
Hun peger endvidere på, at der tillige vil være indtjening på havnen i forhold til udskibning. Der vil være køb af salg af materiale og arbejdskraft. Der vil være overnatninger, som hoteller og restauranter profiterer af. Og måske kan der hen ad vejen laves guidede ture ud møllerne for lokale og turister.
Borgmesteren slutter: ”Byrådet vil kontinuerligt presse på, for at der i hele projektet indtænkes brug af lokal arbejdskraft, og at der arbejdes i synergier for vores område.”
Partierne bag
Partier bag opbakningen til møllerne: Socialdemokratiet, Venstre, Konservative Folkeparti, SF, Dansk Folkeparti samt Nye Borgerlige.
Tekst: Per Rye
2 kommentarer til “Byrådet afgav positivt svar om kystnære havvindmøller” under annoncerne.
Hvis borgmester mener den “grønne strøm” er lig med billig strøm, synes jeg hun burde nærlæse sine elregninger.
I takt med at a-kraft værker er lukket ned, og erstattet af vindmøller, er strømprisen kun gået en vej, og det er op.
I dag er gennemsnirspeisen for en kWh 3,63kr.
Den topper med 4,49kr.
Det er underligt at det var et enstemmigt byråd, der vedtog beslutningen.
Venstre var, som de også er det med de svenske vindmøller lodret imod projektet.
Men man har jo et standpunkt til man tager et nyt, Det må være smitsomt dernede på Rådhusøen med alle de social demokrater.