Så meget kan du spare ved at skifte til en elbil

Så meget kan du spare ved at skifte til en elbil

2. januar 2024 - kl. 6:38 - af

Der er lige nu mange penge at spare ved at skifte fra en benzin- eller dieselbil til en elbil. Det viser beregninger foretaget af Spar Nord og Bilbasen.  

2023 blev året, hvor danskerne for alvor skiftede benzin- eller dieselbilen ud med elbilen. Knap 170.000 danskere kørte ifølge tal fra Danmarks Statistik i december i en personbil drevet af el, og det er en stigning på hele 80 procent siden samme måned året før.

Det er dog ikke kun af klimahensyn, at interessen for elbiler er stigende. Der er nemlig også gode økonomiske grunde til at skifte benzin og diesel ud med watt, viser beregninger foretaget af Spar Nord og Bilbasen. Ifølge beregningerne er totalomkostningerne ved at eje en elbil i gennemsnit hele 37 procent lavere end ved en dieselbil, mens det tilsvarende er 28 procent lavere end ved en benzinbil.

– Der er flere årsager til, at elbilen er den billigste biltype. Dels har den en lavere afskrivning generelt, og så er driften af bilen langt billigere end diesel- og benzinbilerne, fordi det koster mindre at køre i bilen, ligesom serviceomkostningerne er lavere, siger markedsanalytiker hos Bilbasen Jan Lang og tilføjer, at der dog stadig er nogle tilfælde, hvor man skal tænke sig om en ekstra gang, inden man investerer i en elbil:

– Der kan være nogle praktiske aspekter, hvilket blandt andet kan være, hvis man ofte kører med store anhængere, eller man har en campingvogn, som man kører meget med. Det samme gælder, hvis man kører meget i udlandet, hvor infrastrukturen med ladestandere måske ikke er helt så veludbygget som i Danmark.

Ifølge de seneste tal fra Danmarks Statistik pendler danskerne i gennemsnit 44,4 kilometer til og fra arbejde. Ifølge Spar Nords og Bilbasens beregninger koster det i gennemsnit godt 104 kroner per tur at køre frem og tilbage til arbejde i en elbil, mens en tilsvarende tur koster 164 kroner i en benzinbil og 167 kroner i en dieselbil. Og med 220 arbejdsdage i 2024, er der mange penge at spare, lyder det fra cheføkonom i Spar Nord Jens Nyholm:

– Der er selvfølgelig ting, som beregningerne ikke tager højde for, herunder at langt fra alle danskere kører på arbejde i bil, samt at flere benytter sig af hjemmearbejdsdage. Men tager vi udgangspunkt i den gennemsnitlige pendlerafstand, og at alle arbejdsdage tilbringes på arbejdspladsen, kan man i gennemsnit spare cirka 14.000 kroner om året ved at køre i en elbil på arbejde fremfor en dieselbil, siger han og tilføjer:

– Ved en gennemsnitlig kørsel på 20.000 kilometer om året, løber det op i en årlig besparelse på knap 29.000 kroner med udgangspunkt i en pris på 2,16 kroner per kWh. Selvom priserne på strøm naturligvis kan variere – også i forhold til, om der lades hjemme eller ude, og om man har en fast ladeoperatøraftale eller ej – så er der markante besparelser at hente.

Priskrig på elbiler er et ekstra plus

Der har i efteråret været markante prisfald på flere elbiler, og det kan få endnu flere danskere til at erhverve sig en eldrevet bil i fremtiden. Lige nu afventer mange også udviklingen på markedet for ikke at gå glip af yderligere besparelser over natten, lyder det fra Jens Nyholm:

– Da Tesla tidligere på året startede priskrigen ved at sænke priserne på flere af deres modeller, oplevede flere, der kort tid forinden havde købt en Tesla, at de gik glip af besparelser på op til 100.000 kroner. Så selvom priskrigen med stor sandsynlighed vil øge antallet af elbiler på de danske veje, så har den oplevelse været en streg i regningen, der kan få flere bilkøbere til at se tiden an. Faren er bare, at venter man for længe, kan priserne godt begynde at gå op igen. 

En ting er dog sikkert: udviklingen på det danske bilmarked peger i retning af mere el, hvilket en forbrugerundersøgelse foretaget af Bilbasen ligeledes vidner om, fortæller Jan Lang:

– Ifølge vores undersøgelse ’Sådan Køber Danskerne Bil’ svarer forbrugerne, at de i forhold til opfattelsen af biltyper og totaløkonomi også anser elbilen som den billigste biltype at eje. Så både markedet og forbrugerne er enige om, at el er fremtiden. 

Så meget kan du spare ved at skifte til elbil*

 

Afstand (km)

Benzin

(DKK)

Diesel (DKK)

Elbil (DKK)

Gennemsnitlig kørsel til og fra arbejdsplads

44,4

164,42

167,52

103,54

Gennemsnitlig årlig kørsel til og fra arbejdsplads

11.189

36.103

36.800

22.779

Gennemsnitlig årlig kørsel

 

20.000

73.920

75.348

46.640

*I beregningerne er TCO (Total Cost of Ownership) samt brændstofforbrug inkluderet.

Beregn selv, hvad turen koster

1. Find på nettet afstanden fra din bopæl til fx din arbejdsplads (f.eks. på Via Michelin eller Google Maps), og husk også at medregne hjemturen.

2. Derefter finder du ud af, hvad turen koster i brændstof per km. Brændstofforbruget er sat til 14,1 km/l for benzinbilerne og 18,1 km/l for dieselbilerne. Elbilerne er sat til 20 kWh pr. 100 km. Det er 15% under de opgivne forbrugstal. Benzin- og dieselpriser er fundet via en søgning på ok.dk den 11. januar 2024:

  • Benzin: 14,89 kr./l
  • Diesel: 13,89 kr./l

Den beregnede elpris er sat efter elberegner.dk’s gennemsnitlige dagspris på el den 11. januar 2024, som er 2,16 kr. pr. kWh.

3. Derefter finder du TCO’en, som fordelt på drivlinjer ser således ud:

  • Benzinbiler: 2,6 kr/km
  • Dieselbiler: 3,0 kr/km
  • Elbiler: 1,9 kr/km

TCO står for total cost of ownership og er et udtryk for de samlede omkostninger ved at køre bil. TCO-beregningen er baseret på de 10 mest solgte nye og de 10 mest solgte brugte biler i Danmark fra og med januar til og med december 2023. TCO tager udgangspunkt i tre års ejerskab og salg i ren handel til forhandler efter de tre år.

4. Summen af TCO’en og prisen for brændstof/el per km ganger du med den samlede afstand.

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Så meget kan du spare ved at skifte til en elbil' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger