Rekordmange klager om problemer med nethandel i 2023
19. februar 2024 - kl. 7:36 - af Michael Egelund (WebRedaktĂžr)
Aldrig fĂžr har sĂ„ mange danske forbrugere kontaktet Forbruger Europa, fordi de har fĂžlt sig snydt pĂ„ nettet. âDet kalder pĂ„, at vi er nĂždt til at vĂŠre kritiske, nĂ„r vi handler pĂ„ nye hjemmesider,â siger direktĂžr i Forbruger Europa, Lars Arent. Vi giver gode rĂ„d til, hvad du skal vĂŠre opmĂŠrksom pĂ„, nĂ„r du handler online.
Hvert Är hjÊlper Forbruger Europa mange danskere, der har kÞbt produkter eller ydelser pÄ nettet. Og selvom det meste nethandel gÄr godt, slog 2023 igen en kedelig rekord for antallet af henvendelser fra forbrugere, der oplevede at vÊre blevet snydt:
âVi har aldrig fĂ„et sĂ„ mange henvendelser, hvor forbrugere har fĂžlt sig snydt, nĂ„r de har handlet online. Forbrugerne har haft svĂŠrt ved at fĂ„ kontakt til virksomhederne bag, nĂ„r de pludselig fik en overraskende faktura ind ad dĂžren, eller der blev trukket et belĂžb pĂ„ kontoen,â siger direktĂžr i Forbruger Europa, Lars Arent.
âDet er ikke lĂŠngere nok kun at kigge pĂ„ sprog og priser pĂ„ hjemmesiden. Der er de useriĂžse virksomheder og svindlerne simpelthen blevet for dygtige til at lave en flot hjemmeside, der er mĂ„lrettet danske forbrugere. Det kalder pĂ„, at vi alle sammen er nĂždt til at vĂŠre kritiske, nĂ„r vi handler via nye hjemmesider. Som regel kan du via nogle fĂ„ rĂ„d spotte de useriĂžse hjemmesider fra de gode.â
De skjulte abonnementsfĂŠlder topper listen
De fleste sager er oprettet af danskere, der er havnet i en abonnementsfÊlde. Vi har bÄde haft mange sager om kÞb af kosttilskud og lignende, og sÄ har vi haft rekordmange sager, hvor danskere har tilmeldt sig en udenlandsk datingside, men ikke har kunnet opsige deres medlemskab, da de fandt ud af, at der ikke var virkelige personer, de kunne date.
âDet er ikke nyt, at nogle virksomheder bruger ufine metoder og bĂžjer loven. Der vil altid vĂŠre aggressive virksomheder, der er parate til at gĂ„ langt, men heldigvis kan man som forbruger som oftest undgĂ„ at havne i klĂžerne pĂ„ dem ved at fĂžlge nogle fĂ„ rĂ„d og tjekke virksomheden,â siger Lars Arent og fortsĂŠtter:
âEn sĂŠrlig gruppe er svindelvirksomhederne. De er gode til at forny sig. Derfor kommer det i bĂžlger, hvad der er fokus pĂ„ i bestemte perioder. Nogle skifter virksomhedsnavn, laver nye hjemmesider, nye produkter, sĂ„ det bliver ekstra svĂŠrt for forbrugerne at genkende, hvad der er svindel, og hvad der ikke erâ.
Derfor har vi samlet fem gode rÄd, der hjÊlper dig til at spotte de useriÞse virksomheder:
1. Har virksomheden et godt omdĂžmme?
Det er en god ide at sÞge pÄ virksomhedens navn pÄ nettet. Det giver et indblik i tidligere kunders oplevelser. Du kan ogsÄ tjekke, om hjemmesiden har mÊrkningsordninger eller officielle certificeringer, der viser, at virksomheden overholder lovgivningen. Du skal dog vÊre opmÊrksom pÄ, at bÄde ratings og mÊrker kan vÊre forfalskede.
2. VÊr sÊrlig opmÊrksom, nÄr du er pÄ sociale medier
I mange af Forbruger Europas sager er forbrugeren faldet over produktet og virksomheden pÄ sociale medier. Hvis du ser et godt tilbud, sÄ tjek hjemmesiden, og undersÞg virksomhedens omdÞmme, inden du handler.
3. Er der tvetydige formuleringer?
Hvis der er uklare formuleringer pÄ bestillingssiden, og hvis der stÄr noget med smÄt, er det en god idé at vÊre ekstra opmÊrksom. Det kan vÊre en forsÞg pÄ at forvirre eller skjule eventuelle betingelser.
4. Hvordan kontakter du virksomheden?
Der skal vÊre kontaktoplysninger og en fysisk adresse pÄ hjemmesiden. Det skal ogsÄ vÊre oplyst, hvad du gÞr, hvis du Þnsker at klage eller fortryde kÞbet.
5. Er der oplysninger om produktet?
Virksomheden er forpligtet til at give en rÊkke informationer inden kÞbet, fx detaljer om produktet, den samlede pris, leveringsbetingelser, betalingsmuligheder og forbrugerrettigheder sÄsom fortrydelse og reklamation. VÊr pÄ vagt, hvis disse oplysninger ikke fremgÄr klart.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Rekordmange klager om problemer med nethandel i 2023' til en bekendt