
Administration af kommunens restaurationsforskrift
4. marts 2024 - kl. 6:30 - af Michael Egelund (WebRedaktør)
Miljø- og Fødevareklagenævnet har afgjort, at Frederikshavn Kommunens restaurationsforskrift er omfattet af reglerne om miljøvurdering.
Dermed skal kommunen foretage en miljøscreening af restaurationsforskriften for at vurdere, om der bør udarbejdes en miljørapport med forskriftens eventuelle ”Væsentlige Virkninger på Miljøet” (VVM).
Da restaurationsforskriften blev vedtaget i 2010, var der ikke praksis for at miljøscreene denne type planer hverken i Frederikshavn Kommune eller i andre kommuner.
På baggrund af en indledende miljøscreening vurderer den kommunale administration, at restaurationsforskriften skal miljøvurderes (miljørapport). Dette skyldes bl.a., at forskriften giver mulighed for 10 dispensationer pr. år pr. restaurant, hvor Miljøstyrelsens vejledende støjgrænser ikke skal overholdes.
Lydniveau over de vejledende grænser
En miljørapport skal beskrive forventede virkninger af restaurationsforskriften på miljøet.
Med et større antal restaurationer i kommunen giver det mulighed for dage med lydniveau over de vejledende grænser. Selvom mulighederne for dispensation i praksis ikke udnyttes af alle restaurationer, er det restaurationsforskriftens maksimale rammer, der skal miljøvurderes.
Miljøvurderingsloven fastlægger ikke i sig selv grænser for, hvad myndighederne kan beslutte af politiske, økonomiske eller andre grunde, men stiller alene krav til grundlaget for beslutningerne.
Så uanset hvad miljørapporten måtte vise, kan restaurationsforskriften genvedtages, når der foreligger en rapport.
Uden en kommunal restaurationsforskrift gælder de generelle regler i miljøbeskyttelsesloven. Dermed kan der gives påbud om, at væsentlige støjgener skal afhjælpes. Kan ulemperne ikke afhjælpes, kan kommunen nedlægge forbud imod virksomheden eller aktiviteten. Gener fra musikarrangementer kan afhjælpes ved at skrue ned eller slukke.
Restaurationsforskriften gav restaurationer mulighed for dispensation fra de generelle regler. Da restaurationsforskriften ikke længere er gældende, skal restaurationerne følge miljøbeskyttelseslovens bestemmelser.
Skagen Festival, Sæby Jazzfestival og lignende arrangementer har ikke tidligere været omfattet af restaurationsforskriften. Eventuelle støjklager over festivaler og lignende behandles efter miljøbeskyttelseslovens generelle regler.
Plan- og Miljøudvalget skal på udvalgets møde i dag den 4. marts behandle en fremtidig administration af kommunens restaurationsforskrift.
Forud for mødet foreslår den kommunale administration, at kommunen ikke udarbejder ekstern miljøvurdering/miljørapport af restaurationsforskriften.
Center for Teknik og Miljø indstiller til politikerne i Plan- og Miljøudvalget, at restaurationsforskriften annulleres, og ”restauratørerne håndteres efter miljøbeskyttelsesloven”.
Ikke mindst i Skagen har der gennem de seneste år været en del polemik om støjniveauet om sommeren, når restaurationer spillede udendørs musik.
Tekst: Per Rye
2 kommentarer til “Administration af kommunens restaurationsforskrift” under annoncerne.
Ved Plan- og Miljøudvalgets møde forleden var der afbud fra John Karlsson (A). I stedet deltog Karsten Thomsen (A).
Peter Sørensen (UP) stillede følgende ændringsforslag: “Forskriftens mulighed for at søge dispensation til 10 arrangementer suspenderes, indtil der foreligger en VVM-redegørelse. Forskriftens øvrige forhold ændres ikke. Arbejdet med VVM-redegørelsen iværksættes straks, og resultatet forelægges herefter til videre politisk behandling.”
For dette ændringsforslag stemte Peter Sørensen. Imod stemte Peter E. Nielsen (A), Erik Kyed Trolle (UP), Karsten Thomsen (A), Tina Kruckow (A), Gitte Kiilerich (A) og Martin Tøttrup Kelkelund (A).
Ændringsforslaget blev ikke godkendt!
Et flertal af udvalget (Peter E. Nielsen, Erik Kyed Trolle, Karsten Thomsen, Tina Kruchow, Gitte Kiilerich og Martin Tøttrup Kelkelund) godkendte den oprindelige indstilling, idet der gennemføres en evaluering efter sæsonen!
Peter Sørensen stemte imod og begærede sagen i Byrådet.
Korrekt, at den “gamle” restaurationsforkerift er fra 2010, men den blev revideret både i 2012, og i 2017 og her var miljøgodkendelser (SMV & VVM) gældende, men kommunen fulgte altså ikke loven.
Det burde indebære at al polemik om den udendørs kommercielle musik stopper, for det kommunen gav restauratørerne lov til, var:
Ulovligt
Landets love gælder også i Skagen.