Lystfisker-sæsonen banker på: Sådan forbereder du dig bedst

Lystfisker-sæsonen banker på: Sådan forbereder du dig bedst

9. marts 2024 - kl. 6:36 - af

Det varer ikke længe, før ivrige lystfiskere endnu engang kan snøre gummistøvlerne og tage ud i det blå. For nye lystfiskere kan det dog være lidt af en jungle at finde rundt i regler og fredningstider – derfor giver vi dig de bedste tips til en succesfuld fisketur.

Knap 200.000 danskere pakkede fiskestangen og drog håbefulde af sted på fisketur i 2023. På molerne og i vandløbene fandt de danske lystfiskere et tilflugtssted fra hverdagens leverpostejmadder, iPads og aula-beskeder.

Lystfiskeri er en yndet fritidsbeskæftigelse, og nu foråret igen banker på, er der ikke længe til, at den nye sæson går i gang.

Men hvem er det egentlig, vi snart kan spotte ude i horisonten med en fiskestang i hånden?

Lystfiskeri er for alle aldersgrupper
Det kommer nok ikke som den store overraskelse, at knap 90 procent af de danske lystfiskere er mænd.

Til gengæld er fordelingen mere lige, når vi ser på alderen for de danskere, der sidste år indløste et fisketegn. 44 % af lystfiskerne var mellem 37-56 år, mens de 18-36-årige udgjorde 29 %, og den sidste gruppe med de 57-67-årige udgjorde 27 %.

I Danmark har vi gode muligheder for at trække lækre spisefisk i land, og det er ikke kun os selv, der gør brug af disse muligheder. Også tyskerne er glade for deres nordlige nabos lange kyster og mange vandløb. I 2023 var der over 50.000 tyskere, der pakkede fiskestængerne og indløste et fisketegn i Danmark. Dermed udgør de tyske lystfiskere knap 83 % af de udenlandske lystfiskere, der kom til Danmark for at fiske. Længere nede på listen finder vi blandt andet Polen med 3.700 indløste fisketegn og Nederlandene med 1.859 indløste fisketegn.

Gode råd til fisketuren
Sæsonen for lystfiskeri begynder i april. Er du en af de mange danskere, der planlægger at komme ud og bruge dit nye fisketegn, giver vi dig her de bedste råd til, hvad du skal huske, før du tager af sted.

  • Først og fremmest skal du huske at købe et fisketegn, så du har lov til at fiske. Det gør du på fisketegn.dk. Fisketegn gælder kun, hvis du fisker med håndredskaber, fx fiskestang. Fisker du med garn, ruser eller lignende, skal du have et fritidsfiskertegn.
  • Skulle du støde på en af vores kontrollører på din fisketur, vil de først og fremmest kontrollere, at du har et gyldigt fisketegn, og at du i øvrigt følger reglerne. Derudover kan de altid vejlede dig, hvis du har spørgsmål om reglerne for lyst- eller fritidsfiskeri.
  • Du skal også tjekke, hvor du må fiske. Fx findes der såkaldte fredningsbælter, som er fredede områder, hvor man ikke må fiske. Der kan også være lokale regler, der gælder for det specifikke område.
  • I forhold til dit udstyr og de redskaber, du bruger til at fiske med, kan det også være en god ide at tjekke, hvilket udstyr du må bruge. Fx er der steder i Danmark, hvor ikke må bruge kroge med modhager på til at fiske efter laks.
  • Det kan være en god ide at tjekke fredningstider for de forskellige arter – og evt. hvor de gælder. Fredningstider er de perioder på året, hvor du ikke må fange den pågældende art. Derudover kan der være begrænsninger for, hvor mange fisk, du må fange, af de forskellige arter. I 2024 må du fx i Østersøen ikke fange torsk, og du må kun fange én udsat (med fedtfinnen bortklippet) laks om dagen. Du kan læse mere om begrænsningerne her: https://fiskeristyrelsen.dk/nyheder/nyhed/nyhed/rekreativt-fiskeri-i-oestersoeen-ingen-torsk-og-kun-en-laks-om-dagen-i-2024Begrænsningerne og reglerne om fredning er lavet for at passe bedst muligt på bestanden af de forskellige arter, så vi sørger for, at de findes mange år endnu.

Ud over fredningstider findes der regler for mindstemål, det vil sige, hvor stor fisken skal være, før du må tage den med hjem på spisebordet. Fisk under mindstemålet skal sættes ud igen, og målene kan variere i forhold til, hvor du fisker henne. Fx er mindstemålet for makrel hhv. 30 og 20 cm i Nordsøen og Skagerrak og hhv. 35 og 30 cm for torsk. Du kan se mere om mindstemål og fredningstider her: https://fiskeristyrelsen.dk/lyst-og-fritidsfiskeri/mindstemaal-og-fredningstider/mindstemaal-i-saltvand

Vil du vide mere?
Læs mere om opgørelsen fordelt på regioner og fisketegnstyper på fiskeristyrelsen.dk

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Lystfisker-sæsonen banker på: Sådan forbereder du dig bedst' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger