Illustrationsfoto.
Nedrivningspuljen: Idéer til landsbyfornyelse efterlyses
12. marts 2024 - kl. 6:16 - af Michael Egelund (WebRedaktør)
Ejer du en bygning eller kender til en ejendom, der er i så dårlig stand, at den bør rives ned? Frederikshavn Kommune ønsker forslag, som kan indgå i Nedrivningspuljen, der giver mulighed for tilskud til nedrivning af ejendomme i opland og landsbyer.
Frederikshavn Kommune har taget hul på nye statslige landsbypuljemidler for årene 2023-2025, som skal bruges til at forbedre og forskønne miljøet i landsbyer og landdistrikter med særligt fokus på at rive faldefærdige og skæmmende bygninger ned.
Forventningen er, at der i løbet af 2024 skal rives ca. 15 ejendomme ned med hjælp fra puljen, og derfor efterlyser Kommunen forslag til, hvilke ejendomme, der skal indgå i puljen i 2024:
Puljen er en god mulighed for at løfte og gøre vores opland og landsbyer mere attraktive. Når der står faldefærdige og ubeboelige ejendomme rundt om, skæmmer det og tager fokus fra alt det gode, der er og sker i vores lokalsamfund. Derfor opfordres alle og særligt ejere af de her bygninger til at henvende sig til Kommunen, så vi sammen kan finde de gode løsninger, siger Peter E. Nielsen, formand for Plan- og Miljøudvalget, Frederikshavn Kommune.
Puljen består af et årligt kommunalt rammebeløb på 1,4 mio. kr. og et større tilskud fra staten, der i år 2023 bestod af 2,7 mio. kr.
Nedrivningspuljen fylder 10 år
Nedrivningspuljen har eksisteret siden 2014, og har igennem de seneste 10 år bidraget til fornyelse i landsbyer og opland i det meste af kommunen.
Selvom vi stadig søger forslag til ejendomme, der kan rives ned, er vi også kommet rigtig langt. Det har kun været muligt, fordi så mange bygningsejere, naboer, borgere og foreninger har været med til at gøre det muligt at indgå aftaler om frivillig nedrivning af de skæmmende ejendomme. Det er deres fortjeneste, siger Peter E. Nielsen, formand for Plan- og Miljøudvalget, Frederikshavn Kommune.
I alt er der frem til den 1. januar 2024 nedrevet 128 bygninger, indeholdende 148 boliger og en erhvervsbygning med hjælp fra puljen.
Læs mere om nedrivningspuljen og de kriterier, der skal være opfyldt, på Kommunens hjemmeside: Nedrivningspulje (frederikshavn.dk)
5 kommentarer til “Nedrivningspuljen: Idéer til landsbyfornyelse efterlyses” under annoncerne.
Kære Inger og Peter
Er socialister ikke demokrater? De allerfleste socialister i Danmark mener da, at socialismen skal indføres via parlamentarisme og demokrati. Det er de færreste, som går ind for en revolution i dag.
Bortset fra det har du ret Peter. Den her pulje er fuldt fortjent rettet mod de landsbyer, som er langt mere skæmmet af faldefærdige bygninger, end vi er (og det er skrevet af en, der passerer rædslerne Oddevej 7 og kasernegrunden nærmest dagligt).
Inger. Jeg er heller ikke socialist men demokrat som du.
Imidlertid forholder jeg mig her alene til artiklens indhold, nemlig “Nedrivningspuljen” og dermed “korrekser” jeg ikke Kvistgaardens indlæg/synspunkt, men oplyser blot, hvad den omtalte pulje kan anvendes til.
Alle dine andre synspunkter (hvoraf jeg er enig i noget af det) har jo INTET med “Nedrivningspuljen” at gøre.
At blande æbler og pærer som du gør her, giver ingen mening i mit hoved.
Peter Sørensen. Det løser jo ikke problemet med faldefærdige bygninger i Skagen, at du korrekser en kommentarskribent https://www.skagensavis.dk/2024/03/12/nedrivningspuljen-ideer-til-landsbyfornyelse-efterlyses.html. På utallige opfordringer har jeg bedt Frederikshavn Kommune om at anvende byggelovens §14 stk 2 for Skagen Kaserne, Skagen Radio, Skagen Produktionsskole, da ikke nogle af byggetomterne fremstår i sømmelig stand. Nu bliver der med god og åbenlys grund påpeget endnu en bygning, Oddevej 7A, der fremstår som decideret kondemneringsmoden og i så usømmelig stand, at der er fare for gavlens nedstyrtning! Jeg kan så tilføje endnu en begyndende ruin: Skagen Politistation på Rolighedsvej og de omkringliggende bygninger, der for år tilbage blev opkøbt til hotelformål. Frederikshavn Kommune ønsker ikke at tage nælden om sin rod, men henviser til ejendomsrettens ukrænkelighed. Hvis ejendomsrettens ukrænkelighed skulle forstås så konkret, at en kommune ikke kan gøre indgreb jf. byggelovens §14, stk 2 forstår jeg ikke, hvorfor man så har denne paragraf? Er Frederikshavn Kommune overhovedet bekendt med paragraffen? Hvis ejendomsrettens ukrænkelighed skulle forstås som Frederikshavn Kommune forstår den, må det vel betyde, at en grundejer kan opføre, hvad der måtte passe ham/hende lige fra kæmpestore orangerier til annekser og lignende, hvor lokalplaner blot er en ekstra driftsudgift for byggemyndigheden, men i øvrigt ikke kan regulere en byudvikling. Skagen Kaserne, Skagen Radio, Skagen Produktionsskole, Oddevej 7A samt Skagen Politistation mm. ligger midt i attraktive byområder, der er lokalplanlagt til boligbyggeri og ikke til spekulanters obskøne investeringer. Hvor længe vil Frederikshavn Kommune / Byrådet tolerere dette svineri og åbenbare spekulation i ejendommens ukrænkelighed, der i øvrigt stammer fra 1700-tallet for at beskytte bonden mod lensherrers ret/lyst til at inddrage en ejendom til lensherrens gunst. Vi er da kommet et skridt videre – heldigvis! Til orientering er jeg ikke socialist, men demokrat.
Nu er det vigtigt at holde sig puljens bestemmelser for øje.
Pengene kan kun bruges i bysamfund med mindre end 4.000 indbyggere.
I øvrigt er vi enige om, at bygningen på Oddevej 7 er en “øjebæ”.
Der ligger en faldefærdig egendom på Oddervej. Som ser helt forfærdelig ud. Det ville forskønne området hvis det kom væk