Her er de mest ”købervenlige” sommerhuskommuner

Her er de mest ”købervenlige” sommerhuskommuner

21. marts 2024 - kl. 5:51 - af

Med et lavt udbud af sommerhuse, høje salgspriser og korte salgstider tyder det på, at påskens sæsonstart på sommerhusmarkedet bliver i sælgers favør. Men hvis du alligevel skal bruge påskedagene på sommerhusjagt, har Spar Nord analyseret markedet og kommer her med bud på i hvilke sommerhuskommuner, køber har de bedste muligheder for at gøre en god handel.

Når dagene bliver lysere og forårsvejret lunere, begynder højsæsonen for sommerhuskøb så småt. Og skal man tro nye tal fra Boligsiden, så står sælgerne i år med de bedste kort på hånden. Før påske er udbuddet af sommerhuse nemlig lavt, priserne høje og salgstiderne lave. 

Men der er lys i mørket for købere på sommerhusjagt – i hvert fald i visse områder i Danmark. Spar Nord har nemlig foretaget en analyse af de kommuner i landet med henholdsvis det største udbud, længste salgstider og største nedslag. Og der er ifølge analysen en håndfuld kommuner, hvor køber har et bedre udgangspunkt for at forhandle sig til en god pris.

– Inflationen er aftagende, og der er en forventning om rentefald i årets løb, samt en høj beskæftigelse og en realløn, som reetableres ovenpå de store fald i 2022 og ind i 2023. Derfor kan vi formentlig godt forvente en relativ høj aktivitet på dette års sommerhusmarked, hvor sælger som udgangspunkt står med de bedste kort på hånden, selvom der også er flere usikkerheder, der kan påvirke markedet såsom stigende fokus på klimaforandringer og øget risiko for oversvømmelser af helt kystnære boliger, lyder det fra cheføkonom i Spar Nord Jens Nyholm, der kommer med et godt råd til dem, der er på jagt efter et sommerhus:

– Som køber kan man give sig selv bedre betingelser ved ikke at lægge sig fast på én bestemt by eller område. På den måde har man større fleksibilitet til at vælge de sommerhusområder med størst udbud, længere salgstider og de største nedslag.

Gør en god handel i Nordjylland

Af analysen fremgår det, at sommerhuskøberne med fordel kan kigge mod de nordjyske sommerhusområder. De nordjyske kommuner Frederikshavn, Hjørring og Aalborg er nemlig blandt de ti kommuner i landet, hvor udbuddet af sommerhuse er størst lige nu, lige så vel som kommunerne også er i top-10 over de længste salgstider og ikke mindst højeste nedslag i februar.

– I kommunerne Frederikshavn og Hjørring er det lykkedes købere i februar, som er lavsæson, at forhandle sig til nedslag på 7,2 procent og 6,5 procent i forhold til sidste udbudspris, hvilket tyder på, at der i de kommende måneder kan være rum til at presse prisen der. Samtidig er udbuddet større end i flere af landets øvrige sommerhuskommuner, og salgstiderne er i den højere ende, hvilket igen kan give bedre forudsætninger for at erhverve sig et sommerhus til en forholdsvis fornuftig pris, forklarer Jens Nyholm.

Også Guldborgsund Kommune på Lolland og Falster optræder i top-10 for henholdsvis udbud, salgstid og nedslag.

Positive takter i det nordlige Sjælland og Vestjylland

I den nordlige del af Sjælland kan man muligvis også gøre en god sommerhushandel. Såvel udbud som nedslag er i den høje ende i kommunerne Gribskov og Odsherred.

– Gribskov og Odsherred er blandt landets største sommerhuskommuner, og det afspejler udbuddet. Til gengæld er kvadratmeterpriserne også i den høje ende, særligt i Gribskov Kommune, og det betyder selvsagt, at køberne trods et stort udbud må forvente at skulle grave dybere i lommen – dog virker det til, at der kan være klækkelige nedslag at hente, siger Jens Nyholm.

I de vestjyske kommuner Ringkjøbing-Skjern og Varde er udbuddet også højt, mens salgstiderne samtidig er lange. Til gengæld har nedslagene i februar været beskedne sammenholdt med andre sommerhuskommuner.

– Når der er mange sommerhuse til salg og salgstiderne er lange, men der ikke gives betydelige nedslag, kunne det godt tyde på, at sommerhussælgerne i disse områder giver sig tid til at vente på den pris, de ønsker. Så vil man forhandle i disse kommuner, virker det til, at man skal væbne sig med tålmodighed, hvis man har nerverne til det, lyder det afsluttende fra Jens Nyholm. 

Om analysen

På baggrund af tal fra Boligsiden har Spar Nord undersøgt sommerhusmarkedet ud fra tre faktorer: Udbud, salgstid og nedslag. I analysen har Spar Nord kigget på, hvilke 10 kommuner der har det største udbud. Tilsvarende er gjort for længste salgstider og største nedslag, hvor sidstnævnte er et beregnet procentvis nedslag ud fra nedslag og senest udbudte salgspris.

De kommuner, som optræder i samtlige top-10’er anses i analysen som de steder, hvor køber har bedre udgangspunkt for forhandling, mens også kommuner der indgår i to top-10’er er nævnt i analysen.  

Top-10: Her er udbuddet af sommerhuse størst

Kommune

 

 

Antal til salg (februar 2024)

Gribskov

327

Odsherred

305

Ringkøbing-Skjern

299

Syddjurs

231

Varde

217

Hjørring

217

Jammerbugt

204

Aalborg

188

Frederikshavn

148

Guldborgsund

138

Kilde: Boligsiden

 

Top-10: Her er der givet de største procentvise nedslag i forhold til seneste udbudspris

Kommune

 

 

Nedslag i procent (februar 2024)

Nedslag per kvadratmeter (februar 2024)

Frederikssund

7,6%

1.565 kr.

Frederikshavn

7,2%

1.600 kr.

Hjørring

6,5%

1.575 kr.

Gribskov

6,4%

2.185 kr.

Sønderborg

6,3%

1.012 kr.

Odsherred

6,0%

1.514 kr.

Guldborgsund

5,8%

1.199 kr.

Vordingborg

5,7%

930 kr.

Aalborg

5,4%

642 kr.

Syddjurs

5,2%

1.388 kr.

Kilde: Boligsiden og Spar Nord

 

Top-10: Her er salgstiden for sommerhuse størst

Kommune

 

 

Salgstid i dage (februar 2024)

Sønderborg

254

Frederikshavn

218

Tønder

218

Hjørring

200

Norddjurs

197

Varde

186

Aalborg

161

Vordingborg

153

Ringkøbing-Skjern

152

Guldborgsund

143

Kilde: Boligsiden

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Her er de mest ”købervenlige” sommerhuskommuner' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger