Potentiale for vækst i genbrug og genanvendelse af råmaterialer

Bahram Dehghan og Thorbjøn Stenholm, RAW4RES.

Potentiale for vækst i genbrug og genanvendelse af råmaterialer

4. maj 2024 - kl. 5:47 - af

Hvordan designer vi produkter, så vi kan genbruge eller genanvende råmaterialer og reducere mængden af affald? Hvordan kan vi udnytte recycling potentialer og samtidigt reducere klimaaftrykket? Disse spørgsmål fik deltagerne i det 2. RAW4RES-netværksmøde svar på.

Frederikshavn Kommune og Erhvervshus Nord var for nylig værter for det andet virtuelle møde i RAW4RES-netværket. Projektets formål er at nedbringe erhvervsvirksomheders sårbarhed overfor forsyning af kritiske råmaterialer og industrielle metaller. Temaet for netværksmødet var potentialer for genanvendelse af kritiske råmaterialer, som blev belyst gennem to oplæg.

Kvaliteten er afgørende

Teamleder for Bæredygtighed i Stena Recycling A/S, Rebecca Skjødt havde i sit oplæg fokus på, hvordan vi kan designe produkter, så materialer kan genanvendes, og affald kan reduceres. Rebecca Skjødt stillede skarpt på de potentialer, der ligger i at genbruge og genanvende materialer, som bliver til nye materialer fremfor affald.

Det er essentielt, man kan bibeholde en høj kvalitet i materialet, så det kan genanvendes. Stena Recycling arbejder med et genanvendelseshierarki fra A-D, hvor A står for højkvalitet, hvor alle eller næsten alle materialets egenskaber bevares. Det gælder for alle led i kæden om at holde materialerne oppe i genanvendelseshierarkiet.

Stena Recycling benytter fx et sorteringsanlæg, hvor metal sorteres, og hvor man sørger for, at den rest, der ikke kan genanvendes, er så ren, at den kan brændes. I et andet anlæg adskiller man søkabler og fjernvarmekabler, så plastmaterialer af høj kvalitet sendes til genanvendelse. Der er god forretning og store CO-besparelser i at sortere og genanvende råstoffer som plastik og metal. Kiloprisen for kobber er ca. 47 kroner, og for hvert kilo genanvendt kobber sparer man klimaet for 4,6 kilo C02.

Potentialer for recycling i vækst

Civilingeniør i GEUS, Rune Joachim Clausen løftede sløret for en omfattende kortlægning af kritiske råmaterialer i Danmark. Videncenter for Mineraler og Materialer (MiMa) har identificeret 42 mineralske råstoffer, hvoraf industrien bruger en betydelig andel i produktionen. Ud af industriens samlede vareindkøb på 500 mia. i 2019 udgjorde varer baseret på mineralske råstoffer 226 mia. kr.

De 10 mest økonomisk betydningsfulde råstoffer står for ca. 90 % af den afledte købsværdi. Det drejer sig om jern, kobber, nikkel, aluminium, guld, skærver, kalk, krom, sand og zink. Mineralske råstoffer, som har stor betydning for danske strategiske teknologiområder – ikke mindst grøn omstilling. Hovedparten af de mest betydende råstoffer udvindes i lande udenfor EU – især Kina, og det stiller dansk industri i en potentiel sårbar situation.

Resultatet af kortlægningen understreger betydningen af Danmarks egen råstofindvinding særligt i forhold til sand, sten og kalk. I den grønne omstilling er recycling potentialer i vækst. Til at opbygge en energi-infrastruktur skal der fx bruges materialer som metaller, konstruktions-materialer og byggeråstoffer. Til at producere grønne drivgasser skal der bruges brændsler som biomasse, restaffald, træaffald og gylle.

Rune Joachim Clausen har identificeret en række forretningspotentialer, som man med fordel kan udvikle nye business cases på. Der drejer sig fx om slagge fra affaldsforbrændingsanlæg, flyveaske fra affalds- og biomasseanlæg, deponeringsanlæg og kommunalt spildevandsslam.

Deltag i RAW4RES og høst fordele

Er du ikke allerede medlem af RAW4RES-netværket, så er du velkommen til at tilslutte dig. Netværket består af udvalgte nøgleaktører med sigte på at sikre optimal udnyttelse af synergier og indbyrdes symbioser. Det er samtidig hensigten at dele viden og erfaringer, som høstes løbende fra RAW4RES – iblandt netværket. Vil du vide mere om RAW4RES, og hvordan du kan medvirke i projektet? Så er du velkommen til at kontakte chefkonsulent og projektleder Bahram Dehghan på tlf. 20 58 50 08 eller mail: BADE@frederikshavn.dk

Sæt kryds i kalenderen 4. juni

RAW4RES-sekretariatet inviterer virksomheder, affaldsselskaber, universiteter, NGO’er og andre stakeholdere til at deltage i et virtuelt netværksmøde tirsdag den 4. juni 2024 kl. 09:00- 10:30. Invitation til mødet offentliggøres, når oplægsholderne er på plads.

FAKTA

RAW4RES er et interregionalt samarbejdsprojekt, der skal forbedre små og mellemstore virksomheders konkurrenceevne. Projektet har til formål at nedbringe erhvervsvirksomheders sårbarhed over for forsyning af kritiske råmaterialer og industrielle metaller i projektpartneres geografiske områder.

RAW4RES er støttet af EU med 1,23 millioner Euro. Projektperioden løber fra marts 2023 til maj 2027.

Læs mere om RAW4RES: https://www.interregeurope.eu/raw4res

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer
Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Potentiale for vækst i genbrug og genanvendelse af råmaterialer' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger