EU kom i øjenhøjde da skagboerne var til debat
24. maj 2024 - kl. 7:42 - af Michael Egelund (WebRedaktør)
Om det var det fremragende vejr eller manglende interesse for EU, der gjorde at salen i Skagens Kultur- og Fritidshus kun var halvt fyldt, vides ikke. Til gengæld er det helt sikkert, at de, der var mødt op, fik EU-debat for alle pengene.
Aftenens konferencier, Jørgen Pyndt, måtte da også starte med at takke alle de i alt 38 fremmødte for at vælge debatten til i stedet for at blive i haven med grillmad og et glas rose.
Skagen Byting havde i alt inviteret fire kandidater til Europa Parlamentet til debat om alt fra sikkerhedsspørgsmål, klimadiskussion, fiskeri og migration. Fra Venstre var det nuværende medlem af Europa Parlamentet, Morten Løkkegaard dukket op, mens det for de moderate regeringsvenner var Bergur Løkke Rasmussen, der også er medlem af Europa Parlamentet, som skulle debattere. Asser Mortensen fra Socialdemokratiet og Claus Bisgaard Skovmose fra Danmarkdemokraterne udgjorde sidste halvdel af kvartetten.
Og så blev der ellers blæst til debat.
Claus Bisgaard Skovmose lagde ud med en personlig snak om, at han jo er nordjyde, og det vel lidt er en kvalifikation i sig selv. Hvis han bliver valgt vil han kæmpe benhårdt for Nordjylland, han vil kæmpe for at EU skal bestemme lidt mindre, og at EU egentlig ikke skal blive meget større, inden han ulig mange politikere, løb tør for ord inden de tre-fire minutter, konferencier, Jørgen Pyndt, havde givet ham, var gået.
Også fra Asser Mortensen, var det den personlige fortælling, der vejede tungt. Han lagde ud en parole om, at han har været på en rejse. I 1992 marcherede han gennem gaderne i protest mod Maastricht-traktaten, men siden da var han ’blevet klogere,’ og i dag er han faktisk stor tilhænger af det europæiske samarbejde.
Hos Bergur Løkke Rasmussen lå fokusset på de gennemgribende og ”eksistentielle” kriser, som Europa i øjeblikket befinder sig i. Klimakrisen buldrer afsted, og den skal ifølge Bergur Løkke Rasmussen løses i samarbejde med de andre medlemslande, da Danmark langt fra kan løse den på egen hånd, men også sikkerhedssituationen blev vendt. Om det er frygten for cyberangreb, den russiske invasion af Ukraine eller uvisheden om Kina, så kalder de på, at vi rykker tættere sammen i EU-bussen, arbejder bedre sammen og i fællesskab hjælper Europa til at stå stærkere på egne ben.
Sidste debattør var venstres spidskandidat, Morten Løkkegaard, lagde for med at give en sjældenhed i politik; nemlig en garanti. Morten kan godt garantere, at der aldrig kommer en EU-hær, som der ellers blev spurgt ind til fra salen. Til gengæld vil han kæmpe for, at der heller ikke kommer flere migranter til Europa og i stedet vil forsøge at få lavet modtagecentre i tredjelande – uden at blive konkret på, hvor det præcist skal være.
Efter små to timers debat takkede Jørgen Pyndt af, ligesom Skagen Byting også takkede debattørerne for at tage turen til toppen af Danmark.
I alt kommer det kommende Europa Parlament til at bestå af 720 medlemmer fra 27 lande, hvoraf Danmark har 15 pladser. Allerede nu kan man brevstemme, men hvis man hellere vil sætte sit kryds i stemmeboksen, må man altså vente til d. 9 juni.
Intro m. x fra Skagen Byting – snakker om, at der mangler unge, der vil stille op til valg. (Bergur er yngste her)
Ordet videre til Jørgen, der uden mikrofon kan klare sig. ”Vi hæver os lidt op til EU-niveauet, EU har utrolig meget med Skagen at gøre. (Måske hør udsendelsen med Ole Ryborg)
Tak fordi I gad komme. Vejret er jo dejligt, så der er nok nogen der er ude i solen og grille og få et lille glas vin.
Fokus på fiskeri og turisme, ny migrationslov og forholdet til Kina.
Fire debattører. 38 deltagere
3 min til hver til intro. Først Claus fra Hanstholm, der går op i fiskeri, landbrug og transport. Er meget alsidig, laver lidt af hvert. ”Det er vores tur til at blomstre”
Asser Mortensen: I 1992 traf han nogle venner og marcherede mod Mastricht-traktaten. Siden da har han været på en rejse, hvor det gik op for ham, at det handler om fred og forbrugerbeskyttelse.
”Det er jo lidt en kvalifikation at være fra Nordjylland”
Bergur: Stiller op pga. de to store kriser. Har arbejdet med transport og grøn omstilling. Vi skal kunne stå på egne ben.
Morten: Er ikke her fra, men kommer her hver sommer. Det her valg er enklere end de forrige. Sikkerhedskrisen, alt hvad vi har foretaget os siden 24 feb 2022 har handlet om krigen. Parallelt kører der en klimadagsorden.
Efter into er det spørgsmål fra de fremmødte.
Elin Carstensen vil gerne spørge dem alle om deres tanker om en EU-hær.
Claus siger nej, vi skal holde os til NATO.
Asser: Nej
Bergur har været en del af forsvaret i 15 år og i alle de år har man nedprioriteret forsvaret. Ikke kun i DK, men i hele EU. Stærkere samarbejde.
Morten kan give en garanti for, der ikke kommer en EU-hær. Det er meningsløst.
Rusland og cyberangreb er et tema. Stort problem, vi er i forhøjet risiko for at blive angrebet.
Migration. Hvorfor sender man ikke bare alle hjem? Morten foreslår behandling i tredjelande.
Mere eller mindre EU?
Udvidelse – alle der vil, kan komme med – når de opfylder kriterierne. Bergur foreslår en trappemodel. EU bliver større, det tilsiger geopolitikken, siger Morten.
Uenigheder mellem DD og de andre, DD vil have mindre, og de vil ikke lukke nogen ind.
Masser af gode spørgsmål fra salen.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'EU kom i øjenhøjde da skagboerne var til debat' til en bekendt