
Tusindvis af danskere fravælger genoplivning
16. februar 2025 - kl. 7:07 - af Michael Egelund (WebRedaktør)
Borgere over 60 år har den seneste måned haft ret til at fravælge forsøg på genoplivning ved hjertestop. Den mulighed har mange benyttet sig af. Knap en måned efter ordningen trådte i kraft, har 7435 mennesker fravalgt, at de vil genoplives i tilfælde af hjertestop.
Den 15. januar trådte en ny ret i kraft, hvor habile borgere over 60 år kan vælge, at de ikke ønsker at blive forsøgt genoplivet ved hjertestop af ambulancereddere, læger, sygeplejersker og andet sundhedspersonale. Og den mulighed har tusindvis af danskere aktivt tilvalgt, siden den nye ordning trådte i kraft.
Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde siger:
Et bredt flertal i Folketinget har valgt at styrke den enkeltes selvbestemmelsesret, så alle ældre over 60 år nu kan fravælge at blive forsøgt genoplivet ved hjertestop af sundhedspersonale. Og her kort tid efter, at lovændringen er trådt i kraft, har forholdsvis mange valgt at gøre brug af den nye rettighed og registrere deres fravalg. Det er et personligt valg, som jeg fuldt ud respekterer. For det er op til det enkelte menneske selv at vælge, hvordan man vil afslutte livet.
En ny opgørelse fra Sundhedsdatastyrelsen viser, at flest kvinder har fravalgt genoplivning. Pr. 10. februar har 4525 kvinder benyttet sig af muligheden. Det svarer til 61 procent af de registrerede. Samtidig har 2910 mænd registreret sig.
For både kvinder og mænd er der flest i aldersgruppen 75–79 år, der har benyttet sig af muligheden. 1027 kvinder i den aldersgruppe har fravalgt genoplivning, men det tilsvarende tal for mænd i denne aldersgruppe er 632.
Mulighederne for at overleve et pludseligt hjertestop er betydeligt bedre i dag end tidligere. Hvis man får hurtig hjælp, vil man i mange tilfælde have gode muligheder for at komme sig efterfølgende og vende tilbage til livet.
Rettighed træder først i kraft syv dage efter registrering
Det er vigtigt at understrege, at borgere, der eksempelvis er vidne til et hjertestop, fortsat skal forsøge genoplivning og tilkalde hjælp.
Som lægmand skal man altså ikke tage stilling til, om en person eventuelt har frabedt sig genoplivningsforsøg. Det er sundhedspersonale, der står med en livløs patient, der skal undlade at handle, hvis borgeren selv har registreret et fravalg.
Et fravalg skal ente registreres på sundhed.dk eller ske ved at indsende en papirblanket til Sundhedsdatastyrelsen. Man kan til hver en tid kunne trække sit fravalg tilbage.
Der går syv kalenderdage, fra man har registreret sit fravalg på sundhed.dk, til det gælder, og sundhedspersonalet kan se oplysningen i it-systemerne. Denne løsning er valgt for at sikre, at der er tale om en velovervejet beslutning.
De nye regler om fravalg af genoplivningsforsøg blev vedtaget af et enigt Folketing i december 2023.
Se antal registrerede i fravalgsregisteret fordelt på alder, køn og bopæl
Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Tusindvis af danskere fravælger genoplivning' til en bekendt