Månedens Historie: den enes død – den andens brød

Månedens Historie: den enes død – den andens brød

24. marts 2009 - kl. 7:09 - af

I april måned kommer døden forbi, når Skagen By- og Egnsmuseum åbner op for en ny række historiefortællinger. I månedens historie fokuserer museet på de tusindvis af skibe, der er strandet ved Skagens kyster i tidens løb og hvordan disse alvorlige og ofte tragiske hændelser, der betød døden for nogle, kunne være med til at give brød til andre.

Forlis betød ofte tab af både menneskeliv og kostbare laster. Forlis betød imidlertid også arbejde og indtægter for kystboerne. Godset skulle bjerges, og noget blev måske endog bjerget meget hurtigt til et skjul, men først og fremmest bjergedes til de store strandingsauktioner, som tiltrak handelsfolk langvejsfra. På strandingsauktionerne bød man ivrigt på laster af tømmer, korn, jernbaneskinner, høje herre silkehatte, kaffe og cognac, hørfrø, cement eller hvad der nu var i lasten på de skibe, som ikke klarede turen rundt om Skagens Gren.

Det var meget eftertragtet blandt de nøjsomme fiskerfamilier at få fat i indstrandede ting og sager. I de små køkkener, hvor tranlampen osede om kap med den fugtige tørv på ildstedet, kunne fint engelsk fajance lyse op på tallerkenrækken, selv om den børnerige familie ikke havde råd til brød på bordet. Huse fik lagt trægulve takket være de forliste sejlskibes knuset skrog, sejldug blev skåret op og syet om til vandtætte, lune frakker og byfogeden fik masten fra et skib som flagstang foran sin bolig. Månedens historie fortælles hver onsdag i april fra kl. 13.00 til kl. 13.30 og er gratis for museets gæster.

www.skagen-bymus.dk

En kommentar til “Månedens Historie: den enes død – den andens brød” under annoncerne.

Kommentarer
Anbefal via e-mail

En kommentar til “Månedens Historie: den enes død – den andens brød”

  • Det er et billede af min fars Onkel Vragfisker Sigurd Damgaard i har her, øverst bjergning fra Fregatten “The Crescent” Onkel Sigurd studerer en pistol. Det er som alle ved ud for Mårup Kirke og det var også Onkel Sigurd som har bjærget ankeret der stod ved kirken fra 1939. Vragfisker Sigurd Damgaard er fra Løkken, boede i Emmersbæk ved Hirtshals i mange år før hans død i 1981.
    Hilsen fra Birgit Sabo ( Damgaard ) Florida.

Der er lukket for nye kommentarer...

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Månedens Historie: den enes død – den andens brød' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger