![“Månedens historie” i Skagen by- og egnsmuseum “Månedens historie” i Skagen by- og egnsmuseum](https://www.skagensavis.dk/wp-content/uploads/2009/03/skagen_bymus01.jpg)
“Månedens historie” i Skagen by- og egnsmuseum
28. august 2009 - kl. 8:34 - af Hans Chr. Andersen
Velkommen til “Månedens historie” i Skagen by- og egnsmuseum: Skagen under 2. verdenskrig. Hver måned vil der på museet blive udvalgt en ”månedens historie”, hvor store såvel som små historier med tilknytning til Skagen vil blive fortalt af museets dygtige formidlere.
Månedens historie handler om livet i Skagen under besættelsen.
De tyske besættelsestropper ankom til Skagen den 9. april 1940 om eftermiddagen og ændrede med et slag den driftige fiskerby. Det store englandsfiskeri, der havde givet gode penge, stoppede og selv hjemmefiskeriet truedes, da tyskerne udlagde miner i Nordsøen. Faren ved at tage på havet blev pludselig endnu større, og både under og efter krigen blev mange skagenskuttere minesprængt.
Faren til søs mærkedes også på andre måder i farvandet omkring Skagen. Det største tyske skibsforlis i dansk farvand under besættelsen skete kun tyve sømil nord for Skagen. Det var det store troppetransportskib Pioneer, der blev sænket med 823 militære personer ombord.
De af Skagens indbyggere, der havde deres daglige gang i land, kunne også mærke krigens gang. Tyskerne befæstede byen med kystbatterier, støttepunktsgrupper, kanonstillinger og bunkere. Mange af byens hoteller blev beslaglagt og brugt som kontorer af Værnemagten.
Med Tysklands endeligt i 1945 var det imidlertid ikke slut med krigens effekter. Efter fredsslutningen kom flere hundrede flygtninge til Skagen. Deres første opholdsteder var de isnende kolde badehoteller, men senere skød flygtningelejre op flere steder i byen.
Skagen By- og Egnsmuseum har ikke mange genstande fra perioden, men alligevel kan man via månedens historie få et godt og uddybende indblik i livsvilkårene i Skagen i De fem mørke år.
Månedens historie fortælles i museets udstillinger hver onsdag kl.13-13.30 og er gratis for museets gæster.
Anbefal artiklen via e-mail
til en bekendt