“Er der boligkrise i Skagen”? spørger byrådskandidat

“Er der boligkrise i Skagen”? spørger byrådskandidat

16. oktober 2009 - kl. 11:59 - af

I henhold til en ny undersøgelse (Boliga.dk) var der den 13/10 i Skagen 245 villaer til salg med en gennemsnitlig liggetid på 396 dage. Til sammenligning var der i Frederikshavn 205 villaer til salg med en gennemsnitlig liggetid på 232 dage. Skagen topper med hensyn til liggetid – nr. 9 på listen!

Hvordan er vi så havnet i den situation? Først og fremmest er der blevet bygget utrolig mange nye boliger inden for de seneste år. Dernæst er der en generel afmatning på boligmarkedet i hele landet, og sidst men ikke mindst så er befolkningen i Skagen skrumpet ind.

Udfordringen er at få familier til at bosætte sig her i kommunen. At overbevise om, at vi har så mange kvaliteter, at folk vælger os, når de skal stifte familie og etablere sig. Det er bare en af grundene til, at Skagen fortjener behørig opmærksomhed fra de kommende lokalpolitikeres side. Det er vigtigt, at Skagen bliver repræsenteret i det nye byråd.

Lis Reinholdt

 

Byrådskandidat for Venstre

11 kommentarer til ““Er der boligkrise i Skagen”? spørger byrådskandidat” under annoncerne.

Kommentarer
Anbefal via e-mail

11 kommentarer til ““Er der boligkrise i Skagen”? spørger byrådskandidat”

  • Har set en finmasket og socialklogt svar på Skagen i et (web)tidsskrift “Humaniora”. I februarnummeret fortæller antropolog Bodil Bjerring i en artikel i bladet om en længere analyse af Skagen og dens beboere og deres syn på byen. ANalysen er et forskningsprojektet er finansieret af Forskningsrådet for Kultur og Kommunikation.

    Der er mange gode pointer at hente der og jeg opfordrer alle til lige at kigge ind på det indlæagte link her:

    http://www.fi.dk/publikationer/2009/magasinet-humaniora-nr.-1-2009/Humaniora%201-09.pdf

    LIge til denne debat om “boligkrise” synes jeg man i stedet kunne tale om en opmærksomhedskrise for Skagen. Er byen interessant nok, i fht andre spændende byer med historik og nice natur? Interessant nok til at brødføde sin befolkning, holde huspriserne og de unge og troen på fremtiden for byen?

    Artiklen fortæller som sagt mange ting om SKagen og dens beboere og den fortæller jo osse at der har været op- og nedture i befolkningstallet. Så hvis man vil negligere krisen kan man sige det blot er et konjunkturudsving man oplever…

  • At liggetiden og antal af huse til salg i Skagen er steget kraftigt, kan vel ikke rigtigt komme bag på en…? Før krisen kunne man sælge ALT til rige turister, hvilket fik prisen på boliger til at eksplodere, så almindelige nye familier ikke havde en jordisk chance for at etablere sig i Skagen. Det fik den konsekvens at folk simpelthen flyttede fra Skagen. Jeg mener at ha læst en artikel om, at befolkningstallet i Skagen p.t. er 8.700, sørgeligt.
    Men nu hvor krisen kradser, tror folk stadig at de kan få 5 millioner kroner for et hus, de ikke har gjort noget ved siden 1972.
    Jeg glæder mig til, at se hvordan Skagen ser ud om 10-15 år.

    Men vi kan jo flytte til frederikshavn…

  • Som tillæg til William Petersen afsluttende spørgsmål : hvad bliver det næste .

    Kan jeg oplyse at det næste er ved at ske. Den kommunale besparelse har medført at de kommunale indsatsledre ( dem der kører rundt i Alarm112 bilen )
    er blevet fyrret. Ideen er ,at der skal komme en indsatsleder fra frederikshavn, med en køretid på minimum 30 min. hvor der lige pt. kun er 5 min.
    Det vil betyde en større risiko både for den almindlige borger og for de virksomhedder der er heroppe, og ikke at forglemme, de store og uerstattelige værdier vi har i Skagen, her tænker jeg på musseum og lign.

    Besparrelsen medfører desuden en forringet sikkerhed for os som brandmænd.
    Vi kommer som frivillige for at hjælpe !!! , men skulle da også gerne komme hjem til familien igen.

    Denne besparelse VIL på et tidspunkt komme til at koste tab af værdier og i værste tilfælde meneskeliv.

    .

  • Mette Andersen spørger, hvad jeg ville gøre, hvis jeg var medlem af byrådet.

    I tilfælde af, at nogen i byrådet skulle få den ide at sælge ud af kommunal jord i Skagen med henblik på opførelse af boliger, så ville jeg orientere mine byrådskolleger om den aktuelle boligsituation her, hvis den ikke skulle være dem bekendt. Situationen ser ret alvorlig ud, idet det, så vidt jeg kan se, ikke bare drejer sig om liebhaverboliger, der er til salg i stort antal, men ganske almindelige huse til ganske almindelige mennesker.

    Og jeg er af den opfattelse, at ideen ville være endnu ringere, hvis formålet udelukkende var at dække underskud i kommunekassen. Jeg mener ikke, der er nogen fremtid i at sælge ud af kommunal ejendom udelukkende for at dække underskud i budgettet. Det er bedre at fastlægge et ærligt og realistisk budget.

    Dernæst må fokus være på at skaffe arbejdspladser til byen, og i Venstre mener vi, at kommunen skal være en aktiv medspiller, når virksomheder ønsker at etablere sig eller udvide aktiviteten. Det skal ske i form af hurtig og fleksibel sagsbehandling, og vi vil afsætte en pulje på 10 mio. kr. årligt hvorfra, der kan ydes støtte til foranalyser m.v., som kan være med til at sætte nye erhvervsaktiviteter i gang.

    Politikerne skal selvfølgelig hele tiden være opmærksom på mulighederne for at skabe nye arbejdspladser, men jeg mener også, at borgerne kunne inddrages mere i processen. Vi kunne skabe rammerne for mødet mellem erhvervsliv, uddannelsesinstitutioner, eksperter, iværksættere osv. med henblik på at udvikle ideer til nye erhvervsaktiviteter. Og så må vi sørge for, at det eksisterende erhvervsliv får så gode arbejdsbetingelser som overhovedet muligt.

    Der behøver vel ikke bo så mange som muligt i Skagen, men den demografiske udvikling er også bekymrende, fordi andelen af ældre i byen er voksende. Og man må jo også håbe, at der kommer købere til de mange huse, der er til salg for tiden.

    Jobmuligheder er afgørende for, hvor vi bosætter os, men infrastrukturen skal også være i orden – børnepasning, skoler osv.

    I den forbindelse vil jeg da ikke undlade at nævne, at jeg gerne ville gøre folkeskolen mere spændende og give de raske og rørige ”unge ældre” mulighed for mere meningsfuldt indhold i tilværelsen. Det ville jeg gøre ved at inddrage både folkeskolen og de ældre mere i lokalsamfundet. Men denne vision kan selvfølgelig kun blive til virkelighed, hvis alle involverede også synes, det er en god ide.

    Der er ingen tvivl om, at vi har brug for kreativ nytænkning for at sætte Skagen på landkortet.

    Og så nævner William Petersen vores akutbil. I den forbindelse mener, jeg, at det er absolut nødvendigt, at regionen fastholder planerne om at udskifte denne med en paramedicinbil, hellere i dag end i morgen, da vi jo har temmelig langt til nærmeste sygehus, og befolkningstallet mangedobles om sommeren.

    Lis Reinholdt
    Byrådskandidat for Venstre

  • Jeg aner ikke hvordan man etablerer flere offentlige som private arbejdspladser, men jeg har en idé til hvordan Skagen kunne komme på kortet over interessante byer på verdensplan.

    Man kunne i en periode hvert år lave byen helt bilfri. Helt og aldeles, ingen biler, ingen lastbiler, ingen busser. Ingen undtagelser for så starter snyderiet bare.
    I flere måneder; eksempelvis fra juni til og med august.
    Turister skulle da stilel bilen udenfor byen og tage en gratis bycykel ind. Og der opleve en fantastisk stilhed. Tænk sig, en hel by uden motorlarm i 3 måneder. Det kan jo netop lade sig gøre at styre i en by som Skagen der kun har 1 vej ind og ud.
    Det stunt vil gøre Skagen verdensberømt og besøgt på de fede måde.

    Som det er nu om sommeren, er det helt forfærdeligt at køre derop, køen starter ofte ved Ålbæk. Så går det sjove lissom af besøget og man vender om og tager i stedet til Hjørring eller Hirtshals.

    Forslaget klarer desværre ikke boligkrisen som denne tråd jo handler om, men det er der jo ikke meget der gør, andet end at sænke priserne generelt og lave byggestop.

  • William Petersen

    Der behøver ikke nødvendigvis ikke at bo mange i Skagen. Mange mennesker er ikke en kvalitet i sig selv, som jeg forstår på Jakob. Men det er da bekymrende for os der residerer her på helårlig basis, at befolkningtallet er nedadgående.

    At man andre steder i Nord- og Vestjylland oplever samme tendens bør jo ikke få os til bare at læne os tilbage og acceptere tilbagegang. Jeg vil gerne holde fast i, at de offentlige arbejdspladser er barberet væk, uden at vi er kompenseret herfor.

    Her tænker jeg f eks på, at vi blev stillet en tresporet vej til Aalbæk i udsigt som kompensation for et lukket sygehus, således at hurtig sygetransport til Frederikshavn Sygehus blev muliggjort. En del af dealen dengang var også et akutkøretøj med specialudannet redder, som vi også fik. Men siden kommunalreformen er ansvaret for rute 40 overgået fra det nu nedlagte amt til Vejdirektoratet, som jo ikke har noget forhold til tidligere indgåede aftaler.

    Så nu står vi så her. Hvad bliver det næste?

    Venstre er et parti, der hylder det decentrale princip – hvordan vil Lis Reinholdt og Venstre forholde sig til disse spørgsmål?

  • Ja, Jakob, og så er vi nogle, som elsker byen¨året rundt, og ikke synes om storbyen med dens larm. Flygter fra den.
    At du overhovedet gider spilde et par dage heroppe 🙂

    Hilsen Inger

  • Det vil da være at putte blår i egne øjne om man bildte sig ind at man kan “redde” Skagen, ved der kommer til at bo flere deroppe, flere butikker og arbejdspladser. Jeg vil stille grundspørgsmålet om hvad det gode er ved der bor mange i Skagen? Historisk set har det altid været et tyndtbefolket sted og om sommeren er det (for) tætbefolket til at være interessant. Personligt tror jeg Skagen ikke har “godt af” der bor 25.000 der, den rest af intim byhygge der er tilbage ( og som man kan sælge til turisterne) vil da være væk. Byen liger desuden langt væk fra alting, det er bare et faktum. Med sin placering kan den aldrig blive et vækstssted. De unge flytter stadig ud af byen, så tilbage er faktisk kun dem som enten ikke kan få et arbejde andre steder, eller som decideret lever af turisterne, direkte eller indirekte. Så jeg anser det for et fatamorgana at forestille sig byen vokser de næste 15 år frem. Tværtimod vil den skrumpe endnu mere.
    Jeg tror desuden man skal droppe automatideen om at flere er godt. Jeg tror færre er bedre, selvom det jo betyder der vil flytte endnu flere fra byen i fremtiden og tilflytningen også vil falde yderligere. Det er ikke “synd” for nogen, sådan kan det jo bare gå. Mange andre byer i det nordjyske og vestjyske har oplevet samme udvikling.
    Så på den – nedslående for nogle – måde mener jeg bare at man ligeså godt kan slippe Sisyfosarbejdet med at arbejde som vilde for at trække folk til Skagen. Når jeg selv er der, så oplever jeg det som et sted jeg “går ind i”, jeg går ind i et MODE, jeg tænker, så nu vil jeg slappe af og koble fra, være her og se noget som er forholdsvist uberørt og nyde naturen og stilheden. Efter et par dage er der så for stille og ø-agtigt, og så må jeg ud igen, hjem til storbyen og larmen.Er overbevist om mange andre har det sådan med Skagen og det er IMO lige præcis det som Skagen altid har været for folk der kom dertil. Det er lige netop (kun) det som Skagen kan.

    Det kan man ikke lige ændre og hvad skulle være dynamoen til det? Hvis der hverken er geografi, trafikale fordele, naturessourcer, boomøkonomi og et kommercielt spændende befolkningsgrundlag, hvad skulle så gøre det?

  • William Petersen

    Kvaliteter har Skagen masser af.

    Øvelsen består i at skabe nogle arbejdspladser, måske Lis Reinholdt har et bud på, hvordan man kan påvirke Christiansborgpolitikerne, således at vi ikke fortsat skal miste arbejdspladser?

    Især det offentlige har måttet holde for og her har landpolitikerne ikke taget hensyn til, at Skagen er et randområde. Derimod har man med hård hånd skåret vore offentlige institutioner væk efter salamimetoden, således at der ikke var nogen grund til mere at holde liv i dem.

    Her er Skagen Sygehus et godt eksempel.

    Hvad er Venstres bud på at løse problemerne?

  • Jojo, men hvad forestiller du dig at du vil kunne gøre konkret for området hvis du sad i byrådet?

    Mette Andersen

  • Krise vil jeg ikke kalde det, nærmere at markedet siger stop for salg i det lille lokalmarked. Det er den gamle historie om udbud og efterspørgsel; og man har nok i sin iver efter stor fortjeneste bygget for vildt i håb om der kom endnu flere smårige til Skagen for at købe hus der. Det gjorde der så pludselig ikke længere, så nu er udbuddet for stort og det er det vel fordi priserne er for høje. Ellers var de jo solgt?

    Alle de klassiske indikatorer siger ned med pris ( folk flytter og ingen køber de dyre boliger udefra) og det er jo lige før man kan frygte et generelt priskollaps for området.

Der er lukket for nye kommentarer...

Anbefal artiklen via e-mail

til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger