Kunst i Galleri Gajhede – sommeren 2010
9. juni 2010 - kl. 0:21 - af Michael Egelund (WebRedaktør)
Søndag den 13. juni 2010 slår Galleri Gajhede dørene op med spændende kunst i skæve rammer. Galleriet byder indenfor til 6. sæson med nye som gamle navne. Kunstnerne i 2010 er Erik Dahl Nygaard, Gerda og Frank Buchgraitz, Asger Pedersen, Jan Ulrik Friis, Rasmus Bjørn og John Little.
Ved åbningen er galleriet vært for et glas vin.
Erik Dahl Nygaard
Erik Dahl Nygaard er autodidakt billedkunstner, født i 1957 og bosat i Højslev uden for Skive.
Erik Dahl Nygaard maler farverige og sprudlende oliemalerier med menneskelige konturer, og man kan slet ikke undgå at blive indfanget af kunstnerens livsbekræftende billedeunivers.
Fokus er på mennesket – det ensomme menneske, men også mennesker i flok og i mange situationer. Med sine farver anskueliggør kunstneren såvel det gode, som det mindre gode, som kendetegnes i menneskeheden. Nygaard har ikke har bidt sig fast i de samme farver – i næsten hvert billede er der en ny farvekombination, som fryder farveglade sjæle.
Det synes som om billederne netop er fanget i øjeblikket, i et spændingsfelt mennesker imellem. I billederne fornemmes der både ro og harmoni, samtidig med at der ofte er fuld knald på farver og pensel, så der ved betragtning af billedet eksploderer en begivenhed, en følelse eller en udløsning af stemninger og sanser lige i hovedet på en.
Gerda & Frank Buchgraitz
Ægteparret Gerda & Frank Buchgraitz har hver især har deres helt egen stil. Gerda Buchgraitz er den mere eftertænksomme, mens Frank Buchgraitz mere i den humoristiske verden. Begge har arbejdet med billedkunst og sport indenfor uddannelsessystemet indtil de for ca. 15 år siden besluttede sig til at blive kunstnere på fuld tid. Siden har Gerda og Frank udstillet utallige steder i både ind og udland, ligesom de har lavet udsmykninger og modtaget kulturstøtte fra flere organisationer.
Frank maler og laver skulpturer med en energi af stemninger, og ikke mindst glæden og humoren er de afgørende kræfter i hans udtryksform, herved fremkommer hans finurlige og barnlige udtryk, som gør at man bliver fanget ind i hans vidunderlige verden.
Gerda Buchgraitz har altid opstillet et par lærreder i sit atelier, hvor den hvide flade som oftest er inspiration nok til at gå i gang med pensel og farver. Ideen til motivet opstår længere fremme i processen, når linjen, formen og farvefladerne begynder at spille med.
Asger Pedersen
Asger Pedersen er født, opvokset og bosiddende i Skagen. Han fik sin debut i 1978 på Kunstnernes Efterårsudstilling i København og har siden da udstillet flere forskellige steder. Asger Pedersen voksede op i en familie, der interesserede sig for billedkunst og har derfor altid tegnet og malet. Interessen blev større med tiden, og som ung fik han antaget 2 oliebilleder på Kunsternes censurerede efterårsudstilling i Kbh. Motivet var havet med skumflager, men uden himmel. Det blev til adskillige havmotiver fordi interessen for naturen altid har været til stede og fulgt ham. Asger Pedersen henter således megen inspiration til sin kunst gennem lange ture langs stranden.
Jan Ulrik Friis
Jan Ulrik Friis malerier er udtrykt for en kombination af vision og natur; der er jord, himmel og hav i motiverne, men ikke som genfortællinger – mere som en klangfarve, der sjældent taber fylde. I en karakteristik af Jan Ulrik Friis’ hidtidige virke er det rimeligt at pege på den hengivenhed, hvormed han har fulgt op på den dansk, hollandsk, belgiske Cobra-gruppes abstrakt ekspressionistiske kunstsyn, som fra 1950’erne og frem etablerede nye, foruroligende billedverdener efter surrealisme, kubisme, figurativ ekspressionisme osv. Jan Ulrik Friis er i konstant opbrud – åbent og søgende, aldrig retningsløst, men tværtimod med rodfæstet afsæt i en tradition og et miljø, som danner sikker grund under talent, temperament og kunnen. Han bygger uafladeligt løs på sin egen verden.
Rasmus Bjørn
Aalborg kunstneren Rasmus Bjørn inspireres af livets op- og nedture og bringer det til livs gennem farverige bevægelser og flygtige finurligheder. Der er ingen opskrift eller forklaring på maleriernes fremkomst. De skal ikke analyseres ud fra den betragtning at kunst ikke skal tænkes. Bjørns værker skabes i skøn forening med musik af Bob Dylan, Nick Drake og tør Sherry.
John Little
Den skotsk-danske kunstner John Little blev uddannet i maleri og skulptur ved Chelsea School of Art i London. Fra midten af 1960erne begyndte John Little at opholde sig i længere perioder i Danmark og om sommeren foretrak han at være i Skagen i flere måneder ad gangen. Som så mange andre kunstnere blev han draget af havet og lyset i Skagen.
Det interesserede ikke Little at blive anerkendt som kunstner med stort K – hans behov var at meddele sig gennem billederne og få lov til at udstille engang imellem.
John Little har gjort de udsagn til skamme, som siger, at Skagen ikke længere havde sin egen malerkunst. John Little har indfanget Skagens atmosfære og genskabt de typiske Skagens-motiver: Havnen, husene og naturen.
Kommende musikarrangementer i galleriet:
Sko/Torp. Fredag den 25/6 2010 kl. 20.30
Hanne Boel. Fredag den 9/7 2010 kl. 20.30
Jimmy Jørgensen. Lørdag den 31/7 2010 kl. 20.30
Benny Holst Trio. Søndag den 8/8 2010 kl. 20.30
Rasmus Nøhr. Fredag den 20/8 2010 kl. 20.30
En kommentar til “Kunst i Galleri Gajhede – sommeren 2010” under annoncerne.
Jag har följt Eriks målerier på en hel rad beskrivna utställningar
och jag tycker de är riktigt bra med alla dessa färgkombinationer.
Jag själv målar på ett helt annat sätt.