Skagen Retter: Ian Utke Heilmann “Det daglige br√łd”

Ian Heilmann med sin kone, præsten Lisbeth Torp

Skagen Retter: Ian Utke Heilmann “Det daglige br√łd”

12. december 2010 - kl. 6:26 - af

Ian Utke Heilmann, organist i Skagen Kirke, er en af de 34 personer som er med i bogen ‚ÄĚSkagen Retter‚ÄĚ Det, som Ian Heilmann pr√¶senterer og tilbereder, er hele processen omkring at lave ‚ÄĚDet daglige br√łd‚ÄĚ. En meget sp√¶ndende og omhyggelig opskrift p√• rugbr√łd, som Ian foretr√¶kker det.

Ian Heilmann maler selv sit mel af biodynamisk korn på en stenkværn.

1,6 l vand, 1 kg fuldkornsrugmel og 500 gram nymalet fuldkornshvedemel, 30 gram salt, et glas surdej, 1 kg frisksk√•rne rugkerner, en tempereret flaske god hvidt- eller malt√łl (33 cl) og 2 dl vand, eller ¬Ĺ liter m√łrkt √łl af anden type. Start med at r√łre halvdelen af rug- og hvedemelet, salt og surdej sammen med 1,6 l vand til en tynd gr√łd og tils√¶t derefter resten af melet og r√łr det til en konsistens af tyk havregr√łd. S√¶t til h√¶vning tild√¶kket til n√¶ste dag.. Dejen har nu f√•et dobbelt st√łrrelse. Tils√¶t s√• rugkernerne og √łllet og r√łr p√• maskine eller med en tr√¶slev. (Husk at tage surdej fra til n√¶ste bagning, l√¶g den i et glas, drys med salt og s√¶t l√•g p√•. Gem surdejen i k√łleskabet). Dejen h√¶ldes nu i to smurte 2¬Ĺ liters forme, som med et stort grydel√•g og et fugtigt kl√¶de over stilles til h√¶vning et lunt sted i ca. 3 timer. Herefter stilles formene p√• underste hylde i en 185 grader forvarmet ovn i 1 time og 50 minutter. Efter et par minutter lempes de ud af formene og l√¶gges n√¶nsomt p√• en bagerist. Her skal de hvile l√¶nge og k√łle af. Bedst er det at vente med at sk√¶re skiver af br√łdet til n√¶ste dag, n√•r krummen har sat sig. Hvis man bager om aftenen, kan de varme br√łd passe sig selv natten over sv√łbt ind i et fugtigt, h√•rdt opvredet h√łrkl√¶de, s√• er de klar til brug uden at have afgivet for meget vand. Rugbr√łdene opbevares i plastposer, eventuelt sv√łbt i t√łrt kl√¶de, let tilg√¶ngeligt i k√łleskabet. De holder sig uden problemer i flere uger.

Læs mere om Ian Heilmann i bogen Skagen Retter.

I Skagen Retter kan man ogs√• m√łde bl.a. Elsebet √Ölund Back og Susanne Arentsen fra Ruths Strandhotellet i Gl. Skagen, som giver deres opskrift p√• medaljer og bl√•b√¶rt√¶rte. Niels Peter H. Schack-Eyber, indretningsarkitekt i H√łjen med opskrifter p√• Havbakkens rejebisque, b√łnnesalat, Courgetter og friskpillede Skagensrejer og endelig en Hyldedowner √° la Niels Peter. Aase Kruse Thomsen i √ėsterby giver os sin fantastiske Mandelt√¶rte med √¶bler. Se dem og alle de andre i Skagen Retter‚Ķ

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
SELECT DISTINCT ID, post_title, post_password, comment_ID,
                comment_post_ID, comment_author, comment_date, comment_approved,
                comment_type,comment_author_url,
                SUBSTRING(comment_content,1,300) AS com_excerpt
                FROM wp_comments
                LEFT OUTER JOIN wp_posts ON (wp_comments.comment_post_ID = wp_posts.ID)
                WHERE comment_approved = '1' AND (comment_type = '' OR comment_type = 'comment') AND
                post_password = ''
                ORDER BY comment_date_gmt DESC
                LIMIT 5

Seneste kommentarer

© 2007-2021 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen. Vi benytter ogs√• tredjeparts statistik-software som anvender cookies, s√• vi l√łbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at l√¶se avisen uden at der lagres cookies p√• din computer, s√• ved at forts√¶tte accepterer du automatisk.

ACCEPTER