Buffy Sainte-Marie til Skagen Festival

Buffy Sainte-Marie til Skagen Festival

9. februar 2011 - kl. 0:11 - af

Den canadiske indianeraktivist og singer-songwriter optræder lørdag 1. juli.

Hun er billedkunstner, singer/songwriter, producer, pædagog, filantrop, social aktivist – og utrættelig forkæmper for det oprindelige amerikanske folks rettigheder. Og så har hun skrevet sange med social indignation og krasse politiske budskaber – men også sange med så stor kommerciel gennemslagskraft, at så vidt forskellige kunstnere som Elvis Presley, Janis Joplin, Neil Diamond, Barbra Streisand og Joe Cocker har gjort dem til store, personlige succeser. Nu får publikum til dette års Skagen Festival lejlighed til at møde, se og lytte til legenden Buffy Sainte-Marie, som optræder på scenen i Badmintonhallen lørdag den 1. juli.

Den indianske kunstner og aktivist har lige rundet de 70 år, men hendes engagement er lige så brændende som dengang hun slog igennem som en del af den amerikanske folk-scene i 60´erne, der talte navne som Bob Dylan, Joan Baez, Leonard Cohen og Joni Mitchell. Buffy Sainte-Marie fik hurtigt ry som en begavet sangskriver, og det egentlige gennembrud kom med sangen ”Soldier Blue” fra debutalbummet i 1964, da hun var 23 år. Denne sang blev en slags signatur for fredsbevægelsen i USA. Og så fik hun i øvrigt Billboards pris som bedste nye kunstner for sit debutalbum.

I 1970´erne forsvandt Buffy Sainte-Marie delvist fra scenen. Selv har hun sagt, at først præsident Lyndon B. Johnson og senere Richard Nixon signalerede til radio-og TV-stationerne og underholdningsbranchen i det hele taget, at hun var uønsket på grund af sin kompromisløse kamp for indianernes rettigheder. Men i begyndelsen af 80´erne var hun tilbage for alvor, bl.a. med titelsangen ”Up where we belong” fra filmen ”Officer and gentleman” – en sang, som Joe Cocker og Jennifer Warnes fik gigantisk succes med. Sangen fik en Oscar i 1982. Og det er blot én af efterhånden utallige priser, den indianske kunstner har fået gennem et langt og aktivt liv i kunstens og borgerrettighedernes tjeneste.

En utrolig flittig kunstner

Buffy Sainte-Marie er utrolig flittig. Hun har udgivet 18 albums, hun har lavet tre selvstændige TV-shows i USA, medvirket i adskillige film i større eller mindre roller, grundlagt et institut for oprindelig canadisk musik, taget en phd-grad i kunsthistorie, virket som adjungeret professor ved adskillige amerikanske og canadiske universiteter – og listen over priser for det kunstneriske arbejde er lang og fortjenstfuld.

Udover sit kunstneriske virke er det som aktivist for indianske rettigheder og kamp mod undertrykkelse af indianerne, Buffy Sainte-Marie har skabt sig et internationalt navn, og der er ingen tvivl om, at hendes insisteren på social retfærdighed og politisk anstændighed for indianerne ikke altid har været fremmende for hendes kunstneriske karriere. Men den 70-årige går ikke – og har aldrig gået – på kompromis.

Så sent som i 2009 udgav Buffy Sainte-Marie sit 18. album – ”Running for the drum” – og mon ikke det bliver numre fra dette album, som publikum i Skagen vil få at høre, naturligvis sammen med sange fra det righoldige bagkatalog.

Og så er Buffy Sainte-Marie i øvrigt canadier. Født i Piapot Creek-reservatet i Ou´Capelle-dalen i Saskatchewan, Canada. Men hun blev hurtigt forældreløs og blev adopteret af et ægtepar i Maine, USA. Hun er i dag bosiddende på Hawaii-øen Kauai.

En kommentar til “Buffy Sainte-Marie til Skagen Festival” under annoncerne.

Kommentarer
Anbefal via e-mail

En kommentar til “Buffy Sainte-Marie til Skagen Festival”

Der er lukket for nye kommentarer...

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Buffy Sainte-Marie til Skagen Festival' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger