Dokumentarfilmen “SVEND” på Kappelborg

Dokumentarfilmen “SVEND” på Kappelborg

4. januar 2012 - kl. 0:29 - af

SVEND – se dokumentarfilmen om den karismatiske politiker i den fulde længde på Kappelborg.

2007 påbegyndte Anne Regitze Wivel en portrætfilm om sin ægtemand, den socialdemokratiske politiker Svend Auken.

Han var ustandselig på farten, og han hadede at rejse alene, så Anne Wivel tog med ham kloden rundt, til vælgermøder og klimatopmøder og overalt, hvor Svend Auken med fantastisk energi og optimisme kunne gøre sig gældende. Og kameraet var med i bagagen.

To et halvt år senere døde han af kræft. I den mellemliggende periode opsummerede Auken sit idealistiske livsværk over for hustruens kamera. Han ønskede gennem sin politik at gøre verden til et bedre sted at leve. Han var den bedste statsminister, Danmark aldrig fik, og han blev miljøminister med et glødende engagement.

Anne Regitze Wivel tegner et usentimentalt portræt af toppolitikeren, som helt sikkert besad den brutalitet, der kræves for at gøre sig gældende i det øverste lag af politik, men som også havde en humor, varme og et engagement, der gjorde ham til en af de største politiske personligheder i mange årtier.

Uanset hvor man befinder sig i det politiske spektrum, vil man blive grebet af den intense skildring af humanisten Svend Auken, og alle bør unde sig at se den dybt bevægende film.

Skagens Bibliotek viser SVEND i Biografen på Kappelborg mandag den 16. januar kl. 19.30. Anne Wivel, der er vel bekendt med Skagen gennem mange sommerferier i Saxilds Gaard på Markvej, vil være til stede og fortælle om baggrunden for filmen.

Man viser den fulde version af filmen, som varer 110 minutter, og ikke den stærkt beskårne udgave, som DR netop har serveret.

Efter forestillingen er der lejlighed til at snakke lidt om filmen over et glas vin.

Billetter à 50 kr kan bestilles på Skagens Bibliotek, tlf. 9845 9200

26 kommentarer til “Dokumentarfilmen “SVEND” på Kappelborg” under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

26 kommentarer til “Dokumentarfilmen “SVEND” på Kappelborg”

 • Anders Jørgensen

  Det var dejligt at se at der var totalt udsolgt til filmen Svend i aftes.
  Venlig hilsen
  Anders
  Skagen tilbage til Skagboerne

 • Thorbjørn Pedersen

  Det er et godt initiativ, som Skagens Bibliotek, sammen med Kulturhuset Kappelborg og Biografen tager ved at vise dokumentarfilmen om SVEND. Og fornemt at Anne Wivel er tilstede og kan svare på spørgsmål.

  Jeg har kun gode tanker om kulturmennesket Svend Auken, han var et menneske med format og ånd. Jeg husker et interview Jørgen Thorgaard havde med Svend Auken om litteratur. Svend Auken nævnte en bog af Klaus Mann: Vendepunktet og fortalte begejstret om denn bog. Og via sin store viden satte Svend denne bog ind i større poltisk og historisk sammenhæng. Fængslende.

  Svend og det vil filmen nok også vise var en mange facetteret person.
  Den politiske side af ham er kun en del af hans personlighed. Men det er nok den vi husker mest. Tabet af formandsposten (helt udsædvanligt med denne afstemning, når socialdemokraterne normalt kårer deres høvding), men de Radikale havde ikke tillid til Auken men nok til Nyrup, og hvad der videre skete er jo en del af Danmarkshistorien.

  Så husker vi ham også som miljøminister, der med begejstring, iver, energi, satte han ind med kampen over for forurening og miljøskader. Hans ministerium voksede og voksede, for det var jo vigtigt det her med miljøet. Sådan noget koster og der er kun skatteborgerne til at betale.

  Jeg kan godt forstå Kurt Kirkedals indlæg her. Som borgmester tog han imod Svend Auken i 1995 da man fejrede 200 året for den tilsandede kirkes nedlæggelse. Sandet lå højt ved kirkedøren, umuligt at komme ind i guds hus. En miljøkatastrofe af de helt store var den tids sandflugt.

  Hvordan mon Svend Aukens eftermæle er i Skagen i dag?, set med skagboernes øjne, især dem der dengang boede på de såkaldte ‘tjæregrunde’
  Der er skagboere der får Svend Aukens miljøministerium helt ind i dagligstuen i 1990’erne, hvor man i de gule huse indendøre taler om det der blev besluttet i dette ministerium. Stikord: Tjæregrunde. Grunde forurenet med tjære. Jorden skulle skrælles af i en vis tykkelse og det afskrællede skulle derefter fjernes. Måske en beboer fra kvarteret Ydunsvej og Eratosvej vil komme med en kommentar.

  Jeg synes de mange indlæg vidner om en person, der er omstridt, markant, og som har sat sig spor. Og derfor godt at hans kone, som jo er professionel udi dokumentarfilm har produceret denne film. Og filmen vil givet gøre os klogere på personen og mennesket SVEND.

  Så kan vi være enige eller uenige om personens eftermæle. Men demokratiet består kun der hvor diskussionen og uenigheder mødes.
  vh/ Thorbjørn Pedersen

 • Den 16. januar 2011 er der i vort kulturhus programsat en forevisning af en dokumentarfilm omhandlende nu afdøde politiker Svend Auken`s sidste 2 leveår.
  Jamen det er da godt, at der sker noget i kulturhuset. Det var vel egentlig derfor det blev etableret. Nu kan jeg forstå på en række indlæg, at ham Svend Auken vist var en hverken klog eller dygtig politiker, men derimod een som kostede det danske samfund en frygtelig masse penge.De i forhold til Svend Auken negative indlæg har floreret i rigt mål her i debatten, ja enkelte har endog været sådan lidt små hadske i deres holdninger til salig Svend Auken. I min naivitet kom jeg til at tænke på hvorfor ophavsmændene til disse negative indlæg i grunden skriver det de gør. Eller sagt på en anden måde: hvis de ikke bryder sig om arrangementet så behøver de jo ikke nødvendigvis at deltage deri ligesom de også ville tjene både sig selv og vi andre bedst ved at skåne os for deres udstilling af egen manglende format.

 • Jørgen Olesen

  hej kære Paul Wenzel jeg har altid troet at du var en god socialdemokrat når man har snakket med dig forskellige steder i Skagen,, men der har jeg nok taget fejl at dine politiske handlinger,, håber du kommer hjem fra Sydafrica solbrun og frisk til nye læser breve,,, Hilsen Jørgen

 • Christian Gajhede

  Intet kan forhindre politiske mennesker i, at have politiske holdninger. En politiker, som Svend Auken, fortjener sine “tæsk”, men bestemt også roser for lidenskab ifht. de emner han behandlede. Respekt for en modstander er dannelse, alt andet underlødigt.

  Når en dokumentarfilm bliver vist, SKAL den skabe debat, men ikke skab. Jeg kan, som historisk interesseret / (uddannet), også se en film om Stalin, Hitler, Nixon, Kragh eller andre, men intet af dette rokker ved min politiske overbevisning.

  Tilbage på sporet glæder jeg mig til første film, jeg skal nyde, på Kappelborg.

  Venligste hilsener
  Christian

 • Bjarne Albertsen

  Jeg synes det er “interessant”, som en diskussion kan udvikle sig – skubbet frem af debattører, som misforstår “retten” til at kommentere med “pligten” til at kommentere.
  Måske det var på tide at at få “Sagen tilbage til Sagen”.
  De øvrige diskussioner er tidligere debatteret og nu er det bare – som jeg opfatter det – folk der vil pisse territorie af.

  Tak til Kulturhuset Kappelborg, Skagen Biograf og Skagen Bibliotek for ved fælles hjælp at stable et flot arrangement på benene.
  Vi håber alle det er et skridt på vejen for at udnytte de dejlige faciliterer, vi som skagboer har fået.

  Endnu engang TAK til de kræfter, der arbejder for et godt og velfungerende Skagen med plads til alle.

  Bjarne Albertsen
  Vesterhede 1
  9990 Skagen

 • Anders , det kan kan Uffe ikke huske , det var Per Hækkerup.

 • Anders Jørgensen

  Hej Knud
  Uffe Elleman Jensen har gentagne gange offentligt manet den historie i jorden.
  Det er vel noget af det fineste en politisk modstander har gjort i nyere tid, ellers havde den myte sikkert fået lov at fortsætte.
  Venlig hilsen
  Anders
  Skagen tilbage til Skagboerne

 • Anders hvad for noget olie det blev givet væk i en brandert i Norge.
  Knud.

 • kurt Kirkedal Jensen

  Hr. Wenzel hvor er det godt at verden ikke kun består af mennesker med dine holdninger og meninger. Hvis, havde vi vadet rundt i skidt og møg og set naturen lige så stille forgå.Jeg syntes du burde skamme dig at nedgøre et menneske der om nogen formåede at sætte en dagsorden der burde optage os alle. Jeg ved godt at du hellere vil sidde på din flade og nyde et glas vin medens du udgyder vise ord om alle de fortrædeligheder de forfærdelige socialdemokrater, miljøforkæmpere og ligesindede hælder ud over dig og dine ligemænd. Tænk på hvem der skal betale, alle de miljøafgifter hvad nytter det, nej lad falde hvad der ikke kan stå, så skal f… nok tage den sidste.
  Tak Svend fordi du var til, og tak for din indsats gennem mange år for en bedre verden

 • Anders Jørgensen

  Paul Wenzel
  Du kan lide Sten Schous indlæg og give ham ret i det meste. Hvad kan du ikke give Sten ret i?
  Sten må have sin mening, dog burde han fortælle at han i årevis har levet af olien i vores undergrund, synes du ikke, det siger jo noget om holdningen til vindkraft?
  Du mener Paul, at Svend Auken har kæmpet for sig selv, jeg vil da blive glad for at høre hvad du har kæmpet for?
  Venlig hilsen
  Anders
  Skagen tilbage til Skagboerne

 • Sten Schou – jeg kan lide dine indlæg – kan kun give dig ret i det meste – Svend har kostet os utrolig mange penge, for at give tilskud til uproduktive vindmøller, som sandsynligvis koster mere i Co2 i bygning og nedtagning end de kan producere i deres levetid – Svend Auken har aldrig kæmpet for den ægte socialdemokrat – kun socialdemokraten Svend. Paul

 • Hej Steen

  Hvis du laver en sådan analyse af enhver top politker tror jeg du ville kunne finde noget lignede den du lavede af Svend. 🙂 jeg er ikke tilhænger af hverken Svend eller hans venner, men jeg respekterer ham for hans kæmpe arbejde for hvad han mente var bedst, et eller andet sted må man jo gå ud fra at enhver politiker gør hvad netop de mener er bedst for Danmark. at vi så ikke alle behøver være enige er vel det vi kalder demokrati.. og om ikke andet er Svend jo en kæmpe skikkelse i dansk politik om vi kan lide ham eller ej.

 • Jeg bærer ikke noget had til Svend Auken, jeg mener blot, at han er kraftigt overvurderet, og har været en dyr politiker for Danmark.

  Hilsen Sten Schou

 • Anders Jørgensen

  Ja Sten du er i din gode ret til at være negativ, men rart ser det ikke ud. At Ninn Hansen kom for Rigsretten og blev dømt er for stor en ære at tildele Svend Auken. Og havde der været en sag mod Auken var den garanteret blevet til noget. Jeg har set hele filmen, og drikker ikke Cola eller spiser popkorn, men du burde nu se filmen i sin fulde længde alligevel. Men dit had til Svend Auken og alt hvad han har udrettet overskygger måske muligheden for også at se et stort stykke Danmarkshistorie hvor han hele livet kæmpede for gode vilkår for dig og mig.
  Venlig hilsen
  Anders

 • Nu er det da heldigvis fuldstændig frivilligt om man vælger at gå ind for at se filmen eller blive hjemme…..
  Bare til orientering til Sten Schou

  Mvh.
  Fru Olsen

 • Lotte Scherlund

  En rørende og varm dokumentar. UTROLIGT man skal debatere om saadan en fin lille film. Hvorfor kan du ikke bare nyde en film om et menneske der trods alt gjorde hvad han kunne. Flot film Anne Wivel.

  Soc. Dem. eller ej en god oplevelse.
  TAK!

 • Når jeg tænker på politikeren Svend Auken, så tænker jeg på dagpengeskandalen , hvor Svend Auken som arbejdsminister sørgede for, at pengene til understøttelse blev sat ind i Arbejdernes Landsbank til en lavere rente end konkurrenterne ville give. Dette tjente banken 350.000.000 kr. på, til gengæld støttede de så S i valgkampene. Man talte om at køre en rigsretssag mod Auken pga dette, men der blev han reddet af Erik Ninn Hansen.
  Samme Erik Ninn Hansen fik så kniven i ryggen af bl.a. Svend Auken i forbindelse med den såkaldte Tamil-sag, hvor Ninn Hansen havde prøvet at redde sammenhængskraften i det danske samfund, gennem et stop for den stadig øgede “indvandring” som fandt sted, en indvandring som tog rigtigt fat i 90’erne, med Aukens billigelse, og som Rockwool-Fonden for år tilbage regnede ud kostede det danske samfund 40.000.000.000 kr om året.
  Efterlønnen, en ordning hvor man betalte folk for ikke at gå på arbejde, stod Auken fadder til, der lå en årlig regning på 20.000.000.000 kr.
  Den nuværende regering har netop afskaffet ordningen, og sjov nok stemte den “lokale” Bjarne Lausten ikke mod afskaffelsen.
  Folk der bor i områder med de såkaldte barmarksværker har heller ikke meget at takke Auken for, her sidder man med varmeregninger på op mod 40.000 om året.
  Gassen skulle ud til alle landets afkroge og brændes af. Vores nuværende regering har forøvrigt lige besluttet, at det skal være forbudt at installere naturgas i nye huse, bygget fra 2012.
  Nu er vindkraft ikke en ny opfindelse, vindmøller har eksisteret i 2000 år, de første tog man i brug i Persien.
  En smedemester fra Lem, hvis firma blev til det senere Vestas, forfinede teknikken fra Tvinds katastrofemølle. som efter sigende aldrig har produceret 1 kwh, og fik sat en fungerende mølle i produktion.
  Auken derimod sørgede, gennem gunstige tilskudsordninger til vindmølleejerne, for, at landet blev plastret til med vindmøller, hvor en mere forstandig person havde oprettet farme i stedet, hvor de kunne stå samlet.
  Regningen for dette tilskudscirkus blev så læsset over på el-regningen. Jeg har selv elvarme, en meget ren energikilde, så jeg ved alt om, hvad det koster at forbruge el, og det blev absolut ikke billigere i Aukens ministertid.
  Under den såkaldte “Muhammedkrise” var Auken fortaler for, at vi skulle lægge os fladt på maven, mens middelaldermenneskene i Mellemøsten i en blanding af påtaget fornærmelse og religiøs blodrus gik totalt amok over nogle få tegninger, som hovedparten af dem aldrig havde set.
  Under et besøg på Cuba i 2006, skamroste Auken Castro og hans styre, dette samtidig med, at landets fængsler var fyldt med systemkritikere, eller dissidenter, som de kaldes, når styret er socialistisk. Ikke et ord blev nævnt om disse under Aukens samtaler med Castro.
  Aukens letsindige omgang med sandheden kan naturligvis også nævnes, men her kan vel blot henledes til det såkaldte “kongemord” i Vejle, tilbage i 1992, hvor han blev skrottet som formand for Socialdemokratiet.
  Alt dette regner jeg med ligger under det der hedder “fromklips”, i den film, som hans kone, Anne Regitze Wivel, har lavet om ham, og som bl.a. Anders Jørgensen glæder sig meget til at se. Jeg kan kun sige god fornøjelse til Anders, og takker for tilbuddet, men jeg må desværre afslå, så brug du de 50 kr. til cola og popcorn i stedet.

  Hilsen Sten Schou

 • Man kan kun have den dybeste respekt for mennesket og politikeren Sven Auken. Han er nok en af de mest begavede politikere dette land har fostret, og ofrede sit liv til politik og især miljø spørgsmål de sidste 20 år.
  Han kunne jo også i stedet været blevet en rig mand på at lave noget andet og kun tænkt på sig selv,
  Hvem anden dansk politiker er blevet mindet i det amerikanske Senat efter sin død?
  Prøv at læse bogen SVEND som fortæller om hele SA’s liv, så vil man få respekt, hvilket manden fortjener.

 • Anders Jørgensen

  Til Sten Schou
  Hvis du er bare en smule åben for input er du selvskreven til at se filmen.
  Jeg indbetaler gerne 50,kr for din billet, bare sig til så ligger der en billet. Du er hermed inviteret.
  En lille tanke, hvem er “bagmand” for vindkraft her i Danmark?
  Venlig

 • Jeg mener nu han var ret så overvurderet.

  Hilsen Sten

 • Flemming Christensen

  Eller blot være i stand til at respektere en mand, som kæmpede hele livet for sine overbevisninger – rigtige eller forkerte.
  Lange Svend var formentlig én af de sidste politikere som satte sine mål og ideologier ud over personlig vinding og stemmetal.
  I modsætning til vore dages populistiske politikere.

  mvh
  Flemming Christensen

 • Man skal vist være mere end almindeligt troende socialdemokrat, for at se noget positivt i Svend Aukens politiske karriere.

  Hilsen Sten Schou

 • Øv at jeg bor helt i København…

 • Anders Jørgensen

  Til John
  Filmen er dobbelt så lang som Tv-udgaven og giver derfor et meget fyldigere billede af Svend Auken, og hans kæmpe indsats og betydning for Danmark. Jeg håber rigtig mange kommer og ser filmen.
  Venlig hilsen
  Anders
  Skagen tilbage til Skagboerne

 • John Pedersen

  En tv-genudsendelse til 50,- ?
  Hold da op hvor spændende…………

Der er lukket for nye kommentarer...

Anbefal artiklen via e-mail

til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
SELECT DISTINCT ID, post_title, post_password, comment_ID,
        comment_post_ID, comment_author, comment_date, comment_approved,
        comment_type,comment_author_url,
        SUBSTRING(comment_content,1,300) AS com_excerpt
        FROM wp_comments
        LEFT OUTER JOIN wp_posts ON (wp_comments.comment_post_ID = wp_posts.ID)
        WHERE comment_approved = '1' AND (comment_type = '' OR comment_type = 'comment') AND
        post_password = ''
        ORDER BY comment_date_gmt DESC
        LIMIT 5

Seneste kommentarer

© 2007-2022 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER