Anna Ancher indtager Washington

Fotos: Skagens Museum: Anna Anchers maleri Solskin i den blå stue (1891). Anna Ancher i sit atelier (1916).

Anna Ancher indtager Washington

6. marts 2012 - kl. 7:19 - af

Internationalt gennembrud: Næsten 80 år efter hendes død har stort museum i USA fået øjnene op for skagensmaleren Anna Ancher.

At Anna Ancher har verdensstjernepotentiale, har vi vidst herhjemme i mere end et århundrede – men nu har et stort museum i USA også fået øjnene op for det.

Den kvindelige maler, som vi herhjemme kender for sine sublime interiørmalerier, der regnes for nationalklenodier, for sin særlige farveforståelse og brug af lys i sine malerier – og ikke mindst, som en vigtig del af den kunstnerkoloni, der holdt til i Skagen i slutningen af 1800-tallet, skal nu til Washington DC.

”Det amerikanske museum National Museum of Women ind the Arts (NMWA), fik øje på Anna Ancher i 2009 i forbindelse med vores udstilling ANNA (jeg) ANNA. En hyldest til Anna Ancher og siden da, har de været meget ivrige efter at få hende til Washington,” fortæller direktør for Skagens Museum Lisette Vind Ebbesen.

Efter flere års bejlen og korrespondance mellem Skagen og Washington, har en generøs bevilling fra Oak Foundation Denmark nu endelig gjort det muligt at realisere udstillingen A WORLD APART – Anna Ancher and the Skagen Art Colony på NMWA med åbning i februar 2013.

”Vi har arbejdet på, at det her skulle lykkes i tre år, så det er fantastisk, at det nu endelig er faldet på plads,” fortæller museumsdirektøren.

Får chancen som hun aldrig fik i sin levetid

National Museum of Women in the Arts interesserer sig internationalt for kvindelige kunstnere og har tidligere udstillet store kunstnere som Frida Kahlo, Mary Cassatt, Lilla Cabot Perry og Elizabeth Jane Gardner, så det er ikke et hvilket som helst sted, Anna Ancher nu får muligheden for at bryde igennem til det store udland.

”Anna Anchers kunstneriske karriere var enestående. Hun er som den eneste skagensmaler født og opvokset i Skagen, og som hotelejer Brøndums datter lå det ikke umiddelbart i kortene, at hun skulle blive kunstner. Fx deltog hun aktivt i de kulturradikale og ateistiske kunstneres fællesskab allerede som ung pige, på trods af, at hendes mor og søstre var meget religiøse, og hun fik også lov til at uddanne sig på en tegne- og maleskole i København. Det lykkedes hende hurtigt at blive anerkendt som kunstner – hun fik allerede sit kunstneriske gennembrud på Charlottenborg i København i 1880, og derudover har hun været enormt produktiv i en tid, hvor det ikke var typisk, at man gik den vej som kvinde,” fortæller Lisette Vind Ebbesen.

På Skagens Museum kan man nu for alvor gå i gang med forberedelserne til udstillingen, som skal åbne i februar 2013. Det endelige værkudvalg skal på plads, det logistiske puslespil skal gå op og rejseplanerne for de berømte skagensmalerier skal lægges.

”Vi kommer uden tvivl til at savne hendes værker, mens de er væk fra museet, men det her er en fantastisk mulighed for at vise ude i verden, hvor unik en kunstner Anna Ancher er. Og nu får hun så chancen for at få det internationale gennembrud, som hun aldrig fik i sin levetid,” siger en glad museumsdirektør.

FAKTA

• National Museum of Women in the Arts (http://www.nmwa.org/) ligger i Washington DC.

• Udstillingen A WORLD APART – Anna Ancher and the Skagen Art Colony kan ses på NMWA i perioden 15. februar – 12. maj 2013.

• De værker, der skal med på udstillingen i Washington er primært fra Skagens Museums samling, men der vil også være enkelte lån fra Michael og Anna Anchers Hus.

• Anna Ancher (1859-1935) er den eneste af skagensmalerne, der er født og opvokset i Skagen.

• Anna Ancher er kendt som lysets og solskinnets maler, som en kolorist for hvem, det først og fremmest var farver og lys, der havde betydning. Det var farverne og lyset mere end det fortællende indhold i billederne, der betød noget for Anna Ancher. På mange måder var hun en af de mest moderne af skagensmalerne, og hendes malerier peger frem mod den mere abstrakte kunst, der kom frem i begyndelsen af 1900-tallet.

• Anna Ancher kan ses som en nordisk repræsentant for den franske impressionisme, selv om hun ikke var så radikal som dem.

• Stort set alle hendes motiver har hun fundet indenfor en radius af ti minutters gang fra hjemmet på Markvej i Skagen.

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Anna Ancher indtager Washington' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger