Efterløn: når 2+2 kan give 5

Efterløn: når 2+2 kan give 5

28. marts 2012 - kl. 9:47 - af

Af: Morten Kaspersen, forretningsfører for A-kassen i 3F.

Du ved bedst selv, om du skal blive i efterlønsordningen eller kan have fordel ved at træde ud. Men når der den 21.marts i Skagens Avis bliver givet udtryk for, at du kan hente 340.000 kroner ved at melde dig ud af ordningen, så er det både udtryk for lidt for kreativ matematik og for en mangel for forståelse for, hvad efterlønsordningen rent faktisk er – nemlig en mulighed for at træde ud af arbejdsmarkedet før pensionsalderen, hvis du har brug for det.

I artiklen bliver vi præsenteret for et regnestykke, hvor logikken skal være at hæve efterlønskronerne for i stedet at bruge dem på at indfri dele af et dyrt boliglån. Og dyrt boliglån må man i sandhed sige, at artiklens forfatter har fundet: hele 9 % i rente regnes der med. Heldigvis er dette tal ikke udtryk for den gennemsnitlige boliglåns-rente i dag, og selv for dem, der har denne høje rente, så er resten af regnestykket altså stadig betinget af, at man ikke er ældre end midt i fyrrene.

Samlet set bliver det i artiklen den 21.marts fremlagt som om, at man kan tjene 340.000 kroner ved at melde sig ud af efterlønsordningen. Den konklusion er problematisk af flere grunde end nævnt ovenfor.

For, hvad der er helt essentielt for beslutningen om at blive eller forlade efterlønsordningen, er hvorvidt man mener at have lyst og mulighed for at arbejde helt til pensionsalderen. Eller har du brug for at kunne træde ud af arbejdsmarkedet før og stadig nyde godt af de minimum tre års efterløn, som du stadig er berettiget til. Det er nogle af de spørgsmål, man må stille sig selv før de mere eller mindre kreative regnestykker tager over.

For 3F’s medlemmer er situationen ofte den, at et langt arbejdsliv betyder, at de ekstra år på efterløn er altafgørende for et godt liv.

Uden at jeg skal forsøge at lave et nyt tvivlsomt regnestykke, der gør værdien op i kroner og ører, så skal man også huske at have med i ligningen, at muligheden for at få et seniorjob forsvinder i det øjeblik, du melder dig ud af efterlønsordningen. Du kan kræve et seniorjob, hvis du mister dagpengeretten tidligst fem år før, du når efterlønsalderen. Det vil sige, at seniorjob samt efterløn kan sikre dig en indkomst i otte år før din pensionsalder.

Hvis du derimod vælger at blive på arbejdsmarkedet helt indtil folkepensionsalderen, så har du muligheden for at få en skattefri bonus på godt 143.000 kroner den dag, du går på pension. Er man sidst i halvtredserne, kan tabet ved at sige farvel til efterlønnen på dette punkt være på over 70.000 kroner.

Enhver må gøre op med sig selv, hvad der passer bedst til helbred, jobsikkerhed og fremtidsplaner. Men man skal tage det hele med i betragtning, og i 3F’s a-kasse forklarer vi gerne de forskellige regler for vores medlemmer.

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Efterløn: når 2+2 kan give 5' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger