Månedens billede på Skagens Museum

Månedens billede på Skagens Museum

28. oktober 2012 - kl. 7:37 - af

Månedens billede på Skagens Museum i november: Aftenstemning på Sønderstrand

I november måned fortæller museumsinspektør Mette Bøgh Jensen om Michael Anchers maleri En lægprædikant holder gudstjeneste på Skagen Sønderstrand fra 1877, som hun har valgt som månedens billede i den faste samling på Skagens Museum. Torsdag den 1. og 15. november kl. 14.00, vil Mette fortælle om Anchers billede, der skiller sig væsentligt ud fra de billeder af fiskerne, han fik sit gennembrud med i slutningen af 1870’erne og begyndelsen af 1880’erne.

Anchers første store figurbillede fra Skagen

Billedet blev malet i sensommeren og efteråret, og Ancher lavede en lang række forstudier bl.a. af lokale skagboer og af de sejl, man også kan se i billedet. Selv Anna Brøndum, der på dette tidspunkt var forlovet med Ancher, gemmer sig blandt lægprædikantens mange tilhørere. Til nogle af figurerne komponerede Ancher flere træk fra forskellige personer sammen til én person, så man kan næste sige, at billedet er en kombination af både fakta og fiktion. Ancher startede med at male billedet om aftenen for at få aftensol på billedet, men måtte også tage morgenerne i brug for at blive færdig med billedet. Ancher skulle nemlig deltage på en juleudstilling i København med nogle andre billeder, så han måtte færdiggøre billedet i København, inden det kunne blive vist frem. En lægprædikant holder gudstjeneste på Skagen Sønderstrand blev udstillet på Forårsudstillingen på Charlottenborg i København, hvor det blev belønnet med en præmie.

Michael Ancher og Skagen

Michael Ancher kom til Skagen som 25-årig i 1874. Han var blandt de første kunstnere, der begyndte at interessere sig for Skagen, og han var den eneste af de tilrejsende kunstnere, der bosatte sig i byen. Gennem sit ægteskab med Anna Brøndum blev Ancher en del af det lokale miljø, og han kom tættere på skagboerne end de andre malere.

Ancher er kendt for sine skildringer af Skagens fiskere og især af dramaet på liv og død i forbindelse med de mange redningsaktioner, der i høj grad var en del af fiskernes tilværelse. I sine store figurbilleder kombinerede han historiemaleriets klassiske kompositionsprincipper med en fængslende realisme.

Kom og hør mere om Michael Ancher og hans maleri fra Skagen, torsdagene 1. og 15. november kl. 14.00. Arrangementet varer cirka 20 minutter, og der vil være rig lejlighed til at stille spørgsmål.

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Månedens billede på Skagens Museum' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger