
Museumsinspektør Tine Schmidt Haislund studerer de nye fund.
Uventede museumsfund
15. juni 2015 - kl. 7:25 - af Michael Egelund (WebRedaktør)
Håndværkere har igennem de sidste par måneder været travlt beskæftiget med at skifte taget på den gamle museumsbygning på Brøndumsvej, alt imens at museets eget personale har været beskæftiget med flytningen fra den gamle administrationsbygning – den tidligere tekniske skole på Sct. Laurentii Vej 2. Det har med få dages mellemrum resulteret i to separate, helt overraskende fund, der alligevel hurtigt viste sig at være knyttet tæt sammen. Først dukkede der ud af den gamle tagisolering fra museets opførelse i 1928 en lang, underlig træ-genstand. Få dage senere gjorde museets tekniske personale så et lignende og ligeså uventet fund under tømningen af en skunk i administrationen. Men hvad er det for nogle fund, museet har gjort sig?
Efter nøje undersøgelse og et kig i museets gamle foto-arkiver, kunne museumsinspektør Tine Schmidt Haislund konstatere, at der er tale om det, man nok bedst kan betegne som et sæt ”lysestager”, der begge lader til at være lavet af gamle staffelier. Særlig interessant er det, at genstandene er dekoreret med initialerne MK og SK – for Marie Krøyer og Severin Krøyer (eller Søren – som han også kaldte sig selv). ”Lysestagerne er malet i samme røde og grønne farve, der ses flere steder i indretningen i Krøyers Hus og blandt andet også på et lille almueskab, som Marie dekorerede i starten af 1890’erne”, fortæller Tine Schmidt Haislund, der glæder sig over opdagelserne.
I vinteren 1894-95 var Krøyer-parret sammen med arkitekten Ulrik Plesner travlt optaget af at omdanne den gamle byfogedbolig i Skagen Plantage til et smukt kunstnerhjem. Her fik Marie for første gang mulighed for at afprøve sine idéer indenfor boligindretning og design. Hendes originale stil blev hurtigt anerkendt blandt kunstnerne, og hun gav råd og assistance til flere af skagensmalerne.
Maries sans for indretning var inspireret af den britiske Arts and Crafts-bevægelse, som havde sit udspring blandt kunstnere, formgivere og arkitekter i 1880’erne. Kendetegnende for den æstetiske bevægelse var blandingen af flere forskellige perioders stilarter suppleret med møbler, tekstiler og tapeter designet af kunstnerne selv. Vigtigst var det, at tingene havde en historie og at interiøret signalerede personlighed. Marie bemalede og dekorerede derfor gamle, danske almuemøbler og integrerede dem i indretningen i Krøyers Hus. ”Jeg ved ikke, om disse ”lysestager” findes andre steder, men det er da opfindsomt at lave et staffeli om til en lysestage. Helt i den æstetiske bevægelses ånd!”, slutter Tine Schmidt Haislund.
Hvordan lysestagerne så er havnet i tag-isoleringen på den gamle Plesner-bygning og i skunken i administrationen, er et spørgsmål, man kun kan gisne sig til svaret på. Muligvis skete det, da Krøyers Hus blev tømt i 1943, og inventaret blev placeret forskellige steder på Skagens Museum.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Uventede museumsfund' til en bekendt