Frivilligt arbejde – blandes tingene sammen?

Frivilligt arbejde – blandes tingene sammen?

10. januar 2016 - kl. 6:11 - af

Da Ældrerådet i Frederikshavn Kommune forleden på udvalgets seneste møde skulle udarbejde et høringssvar om evaluering af ”De frivillige Hænder”, fremkom der flere kritiske spørgsmål.

Af dagsordenen for mødet fremgik det, at ”De Frivillige Hænder – Fælles pejlemærker for pårørende- og frivilligsamarbejdet på plejecentrene” blev etableret af Socialudvalget i efteråret 2014 som et 1-årigt forsøgsprojekt, efter at bruger- og pårørenderådene blev nedlagt. På mødet med de frivillige i Bangsbo i november måned blev De Frivillige Hænder evalueret.

I mødet deltog en blanding af frivillige fra organisationer og foreninger, frivillige i kommunalt regi, ansatte og ledere ved Frederikshavn Kommune og politikere. Mødet viste, at der er god udvikling i det frivillige samarbejde på plejecentrene rundt om i hele kommunen. På mødet fremkom der flere eksempler på, hvordan de frivillige og personalet oplever det voksende samarbejde.

Evalueringen foregik ved dialog og efterfølgende opsamling i plenum. Det kan ifølge fremstillingen på dagsordenen for Ældrerådets møde konkluderes, at der er generel tilfredshed med at arbejde ud fra De Frivillige Hænder i den nuværende form. Det bemærkes, at evalueringen kunne have været bredere ved flere udsagn fra beboere og pårørende i plejeboligerne og personalet. Hvis beboerne skal inddrages, skal der vælges en anden evalueringsmetode end et sådan dialogmøde. Sagen er efterfølgende sendt til høring i Ældrerådet.

Social- og sundhedsdirektøren har tidligere indstillet, at Socialudvalget træffer beslutning om, at De Frivillige Hænder skal fortsætte i den nuværende form, og hvis De Frivillige Hænder skal fortsætte, skal der træffes beslutning om, hvor lang tid ordningen skal gælde.

Af Ældrerådets høringssvar fremgår det, at rådet havde en række spørgsmål til sagen. Hvad blev det til med kravet om ren straffeattest? Hvordan er det blevet modtaget blandt de frivillige på plejecentrene? Der tales om et Frivilligcenter i materialet – i forvejen har man De frivilliges Hus – er ordningen med Frivilligcenter blevet godkendt? Hvorfor har man ikke inviteret de pårørende med til opfølgningsmødet? (De pårørende er vigtige medspillere omkring frivillighed i plejeboligerne.)

Efter Ældrerådets opfattelse blander man tingene sammen i drøftelsen omkring det frivillige arbejde. Det skal efter rådets opfattelse være mere tydeligt, hvornår man taler om frivillige i plejeboligerne (De frivillige Hænder) og de frivillige fra private organisationer. Ordningen med de frivillige hænder bør revurderes ud fra det udgangspunkt, at ordningen er en erstatning for bruger- og pårørenderådene.

Ældrerådet påpeger, at man finder det uhensigtsmæssigt at blande De frivillig Hænder i plejeboligerne sammen med de frivillige fra de private organisationer, som ofte har en helt anden målgruppe. Der er – og skal efter Ældrerådets opfattelse være – et naturligt skel mellem de 2 former for frivillige, som arbejder parallelt og med respekt for hinandens arbejde.

 

Tekst af Per Rye

En kommentar til “Frivilligt arbejde – blandes tingene sammen?” under annoncerne.

Kommentarer
Anbefal via e-mail

En kommentar til “Frivilligt arbejde – blandes tingene sammen?”

  • Else Vernersen

    Som deltager i mødet der blev afviklet torsdag d. 26. nov. vedr. Frivilligt socialt arbejde, i egenskab af formand for Skagen Efterløn og Pensionistklub, kan jeg kun give Per Rye ret, der var ikke plads til de organisationer der arbejder udenfor plejecentrene på dette møde. Vi der står udenfor plejecentrene har andre problemer i forbindelse med tilgangen til Frivilligheden. Håber der kan gives tid til at uddybe disse problemer en anden gang.

Der er lukket for nye kommentarer...

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Frivilligt arbejde – blandes tingene sammen?' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger