Anders Brandt Sørensen, formand for Børne- og Ungdomsudvalget i Frederikshavn Kommune.
Håndholdt efterværn skal hjælpe flere unge til selvforsørgelse
23. december 2018 - kl. 8:27 - af Michael Egelund (WebRedaktør)
Frederikshavn Kommune investerer massivt i indsatsen for at hjælpe unge, som har været anbragt eller har haft en støttekontaktperson. Man vil hjælpe de unge videre til uddannelse, job eller bolig, så de får en selvstændig voksentilværelse.
De 9,7 millioner kroner, som Frederikshavn Kommune fik fra Socialstyrelsens ”Projekt efterværn” ved årsskiftet, skal ud at arbejde til gavn for de unge, der har været anbragt eller haft en støttekontaktperson indtil det 18. år. Pengene investeres i en særlig håndholdt indsats i forhold til den enkelte unge indtil det fyldte 23. år. Frederikshavn Kommune styrker indsatsen, fordi erfaringen viser, at vejen til et selvstændigt voksenliv kan være vanskelig for mange udsatte unge. Efterværnsindsatsen er samlet i Efterværnsenheden, der i efteråret flyttede ind på samme adresse som kommunes Ungeenhed for at samle de faglige kompetencer, der arbejder med unge i Frederikshavn kommune. Efterværnsindsatsen, der går på tværs af Center for Familie og Center for Arbejdsmarked, er samlet under samme tag for at sikre den bedst mulige overgang fra barn til voksen, fortæller Anders Brandt Sørensen, formand for Børne- og Ungdomsudvalget i Frederikshavn Kommune:
”Alle unge fortjener at få muligheden for en tryg ungdom og for at leve et selvstændigt voksenliv. Med Efterværnsenheden får vi de bedste muligheder for at lave en tidlig og skræddersyet indsats, der kan hjælpe, støtte og udvikle de udsatte unge til et selvstændigt liv,” siger Anders Brandt Sørensen.
I øjeblikket er der 110 unge i efterværn i Frederikshavn Kommune. I første omgang er det for disse 110 unge, at Efterværnsenheden tilrettelægger en særlig indsats, der skal hjælpe de unge videre i uddannelse eller job og på sigt til at kunne forsørge sig selv og mestre en hverdag i egen bolig.
Tre gange win
Et konkret mål med den håndholdte indsats er, at alle unge i Efterværnsenheden er i gang med uddannelse, job eller anden beskæftigelsesrettet aktivitet senest ved det fyldte 19. år, og at 80 procent af de, der er fyldt 23 år, hvor efterværnet ophører, skal være selvforsørgende.
”Vores efterværnsindsats tjener tre formål: De unge lærer at mestre deres eget liv, lokale virksomheder får adgang til flere arbejdsmarkedsparate, og kommunens udgifter til offentlig forsørgelse reduceres. Vi har altså udviklet en win-win-win-løsning,” siger John Karlsson, formand for Arbejdsmarkedsudvalget i Frederikshavn Kommune.
Efterværnsenheden hører under Arbejdsmarkedsudvalget, og Børne- og Ungdomsudvalget har overført deres budget til efterværnsindsatsen til Center for Arbejdsmarked. Økonomien på efterværnsområdet er opgjort til 13,5 mio. kr. i 2019, som altså suppleres med et engangsbeløb på 9,7 mio. kr. fra Socialstyrelsen.
FAKTA
Frederikshavn Kommune søgte og fik ved årsskiftet bevilget 9,7 mio. kr. fra Socialstyrelsens ”Projekt Efterværn” til investering i efterværnsindsatsen – således vi sikrer de unge den bedst mulige overgang til et selvstændigt voksenliv.
Investering i efterværn betyder, at alle unge i Frederikshavn kommune, som har været anbragt eller har haft en støttekontaktperson op til det 18. år, automatisk får tilbudt efterværn, når de fylder 18 år. Tilbuddet om efterværn kan fortsætte til det 23. år.
Efterværnsenheden har adresse på Hånbækvej 32A i Frederikshavn.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Håndholdt efterværn skal hjælpe flere unge til selvforsørgelse' til en bekendt