
Boligkøbere vil prutte om prisen
12. januar 2019 - kl. 6:29 - af Michael Egelund (WebRedaktør)
Men det lykkes kun for 6 ud af 10 at få rabat på bolighandlen. Flere får nedslag i prisen på lejligheden – færre hussælgere er til at presse på prisen.
Køberne vil gerne have rabat på huset eller lejligheden. En ny afstemning på Boligsiden.dk viser, at 86 % af køberne forventer at kunne forhandle en rabat på boligkøbet, men reelt er det kun 64 %, der får det, viser Boligsidens opgørelse af nedslaget i tredje kvartal i 2018.
Samlet set må mere end hver tredje køber altså acceptere at betale det, boligen er udbudt til eller mere. Skal man købe et hus, bliver der givet nedslag i syv ud af 10 handler, og er det en ejerlejlighed, får seks ud af 10 rabat.
De tal dækker over to markeder, der er inde i helt forskellige udviklinger. For antallet af villaer med nedslag faldt i efteråret til det laveste niveau i 10 år, mens der bliver givet nedslag på langt flere ejerlejligheder end tidligere.
“Traditionelt har det været sådan, at der var langt flere huskøbere end lejlighedskøbere, der fik rabat. Men i takt med at salget af ejerlejligheder er faldet med mere end 10 % i 2018 i forhold til året før, er der flere og flere, der får held med at presse prisen på boliger i etagebyggeri, mens den fortsatte vækst i hussalget har resulteret i færre nedslag på villaer,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk og konkluderer:
“Nedslaget har været nærmest obligatorisk i enhver hushandel. Det er ved at ændre sig. Og selvom flere nu får rabat på ejerlejligheder, så er det stadig ikke almindeligt. Derfor er købernes forventning om at få nedslag også skudt lidt ved siden af. For det er langtfra sikkert, at de får det.”
Skuffede købere
Der er da ifølge ejendomsmæglerkæden Home og Boligsiden også en del købere, der enten må justere deres forventninger undervejs i processen – eller i værste fald må gå skuffede fra en forhandling, fordi sælgeren har valgt en køber, der vil betale mere.
”Nedslaget synes for køberne at være en institution i en bolighandel. Sådan ser sælgerne det ikke. Det mismatch kan spolere en bolighandel. Derfor er det afgørende for køberne at gøre op med sig selv, om nedslaget er så afgørende, at det er værd at misse drømmeboligen for,” siger Birgit Daetz.
Ejendomsmæglerne i Home oplever yderpunkterne, når købere og sælgere skal mødes i en handel, fortæller boligmarkedsanalytiker i Home Henrik Hauthorn Jensen.
”Vi hører om handler, der er faldet på, om nogle hvidevarer skulle følge med i handlen, og vi hører også om en del købere, – ikke mindst førstegangskøberne – som ikke bryder sig om at forhandle prisen,” siger han.
For sidstnævnte er hjælp fra en erfaren køberrådgiver en mulighed.
”En neutral, professionel rådgiver, der er vant til at forhandle og kender markedet, kan ofte skaffe en bedre pris til køberne, end de selv kan,” siger Henrik Hauthorn Jensen fra Home, der har et landsdækkende netværk af home køberrådgivere.
Ingen bør købe bolig uden en rådgiver ved deres side, lyder rådet fra Home.
”Der er mange følelser involveret i en bolighandel, og man kan let lade sig rive med. I den situation kan en køberrådgiver hjælpe med, at man ikke får truffet en forhastet beslutning, som man senere fortryder,” siger Henrik Hauthorn Jensen.
Han understreger, at en boligkøber er ligeså godt stillet juridisk hos en home køberrådgiver som hos en advokat, og ejendomsmægleren har den samme ansvarsforsikring plus Dansk Ejendomsmæglerforenings tryghedsmærke.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Boligkøbere vil prutte om prisen' til en bekendt