
Illustrationsfoto.
Ændring af rullende skolestart til politisk drøftelse
11. marts 2019 - kl. 15:15 - af Michael Egelund (WebRedaktør)
Den 1. august 2015 blev der i hele Frederikshavn Kommune indført rullende skolestart samt aldersintegreret undervisning i 0.- 2. klasse.
På baggrund af den nuværende organisering har skoledistrikterne gennem de seneste 3 år oparbejdet erfaringer. De 4 skoledistrikter ønsker at bruge de bedste erfaringer fra de foregående år til at justere organiseringen i indskolingen.
Til det kommende møde i Børne- og Ungdomsudvalget i morgen, den 12. marts foreligger en såkaldt forsøgsansøgning om mulige ændringer ved den rullende skolestart, ligesom der foreligger udtalelser fra skoledistrikterne.
Det fremgår af udvalgets dagsorden, at ”det er skoledistrikternes ønske at bibeholde rullende skolestart i børnehaveklassen, men justere således, at eleverne på 1. og 2. årgang primært undervises aldersopdelt og i klasser.”
Ud fra Folkeskolelovens § 25 kan man udelukkende have rullende skolestart, hvis eleverne undervises i aldersintegrerede klasser. Derfor ønsker skoledistrikterne at ansøge Undervisningsministeriet om dispensation i forhold til denne paragraf.
Øget læring for de yngste
Det fremgår af dagsordenen, at det er skoledistrikternes overbevisning, at ændringen vil bidrage til øget læring for de mindste elever. Samtidig forventer distrikterne, at der vil kunne opnås tættere relationer mellem elev-elev, lærer-elev og lærer-forældre.
Børne-, ungdoms- og arbejdsmarkedsdirektøren indstiller forud for mødet, som i øvrigt denne gang afholdes på skolen i Dybvad, at Børne- og Ungdomsudvalget godkender, at forsøgsansøgningen sendes til Undervisningsministeriet.
Tilgodese det enkelte barn
Om formålet med det pædagogiske udviklingsarbejde fremgår det af bilagsmaterialet bl.a., at man ønsker at etablere en endnu bedre overgang fra dagtilbud til skole og at skabe bedre muligheder for at tilgodese det enkelte barn og give en mere forudsigelig, tryg og rolig skolestart.
Desuden ønsker man at understøtte relationerne mellem barn-voksen og voksen-voksen, flest mulige børn inkluderet i de almene klasser samt en øget forældreinvolvering pga. tidligere klassedannelse.
”Vi ønsker i en forsøgsperiode at indføre rullende skolestart i børnehaveklassen, men have aldersopdelte klasser på 1.-3. årgang. Indrulningen til børnehaveklassen skal ske i et tæt samarbejde med de daginstitutioner, som børnene går i. Med den rullende skolestart vil der også blive ”udskudt klassedannelse”, hvilket vil give et bedre grundlag for at danne homogene klasser,” lyder det i beskrivelsen.
Bedre effekt af kompetencer
Ved at opretholde den traditionelle klasseopdeling på 1.-3. årgang kan man bl.a. udnytte mulighederne til en bedre mulighed for udfoldelse af og effekt af de professionelles relations-kompetence.
Der kan opnås stabile lærer-elev relationer, som fremmer læringsfællesskabet i klassen, og der vil være bedre muligheder for at styrke elev-elev relationerne og den sociale udvikling.
I udtalelsen fra Skoledistrikt Syd fremgår det, at formuleringen bunder i et ønske fra forældrerepræsentanterne om, at man inden for distriktet skal have mulighed for at gøre det, som giver mest ”mening” i distriktet – altså, at der kan arbejdes med forskellige variationer i distriktet, hvor man afdelingsvis får mulighed for at udmønte dispensationsmuligheden forskelligt.
Link til forsøgsansøgningen, tidsplanen for justeringerne samt diverse udtalelser fra skoledistrikterne:
Tekst: Per Rye
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Ændring af rullende skolestart til politisk drøftelse' til en bekendt