Borgmesterens kommentar til udvikling af kommunen og erhvervslivet
11. marts 2019 - kl. 13:31 - af Michael Egelund (WebRedaktør)
Under overskriften ”Vi skal have vendt befolkningsudviklingen” bragte avisen forleden en artikel med omtale af elementer fra årsberetningen fra Erhvervshus Nord.
Heri var bl.a. beskrevet, at Frederikshavn Kommune i 2018 lige præcis var nået under en samlet befolkning på 60.000 indbyggere. Desuden beskæftigede artiklen sig med job og uddannelse, bosætning samt pendling til og fra kommunen.
Avisen har kontaktet borgmester Birgit Stenbak Hansen (A) for en kommentar til de berørte emner.
Tænke ud af boksen
Hvordan kan kommunen arbejde for at få vendt befolkningstallet?
Birgit Hansen: ”Vi vil gerne have flere indbyggere. Det betyder liv, børn til vores dagpleje, skoler og foreningsliv, skatteindtægter og meget mere. Heldigvis er der født flere børn på det seneste. Vores problem er, at vores alderssammensætning er således, at der dør flere ældre end, der bliver født børn; derfor falder indbyggertallet. Heldigvis flytter flere til, end der flytter herfra.”
”Alle har en opgave: erhvervslivet, der skaber jobs, kommunen, og som borgere kan vi spørge en arbejdskammerat, der bor udenfor kommunen: kunne du ikke tænke dig at flytte hertil? Hver eneste tæller.”
”I kommunen skal vi sørge for at fortælle om job og karrieremuligheder i vores område. Vi skal have almene boliger på hylderne. Vi skal sørge for attraktive byggegrunde, kultur og foreningsliv – så man også tænker, der er liv efter kl. 16 så at sige.”
”Kommunen har også investeret i bosætningskonsulent, som skal spørge folk, der kommer til for at arbejde, om ikke de kan tænke sig at bo her. Det har vi god effekt med.”
”Der er ikke et enkelt svar på denne opgave, men mange indsatser tæller, og det arbejder vi med på mange fronter. Erhvervet hjælper til. F.eks. har en virksomhed hjulpet med at starte en kricketklub for at holde på arbejdskraft, der manglede en kricketklub. Vi må tænke ud af boksen, og det gør vi!”
Kommunen som smidig medspiller
Skabelse af nye jobs og uddannelser?
”Det er primært virksomheder/erhvervet, der skaber jobs.
Her skal kommunen sørge for at være medspiller i forhold til smidige sagsbehandlingstider på myndighedsbehandling, når en virksomhed skal udvide eller bruge tilladelser. Det går heldigvis godt for langt de fleste erhverv i vores kommune.”
”Kommunen har investeret massivt i vores havne, og det skal gerne generere jobs. Og når vi investerer i lystbådehavnen i Sæby er det ud fra, at vi investerer for at få investeringer.”
”Kommunen, fagbevægelsen og erhvervet har sammen med erhvervsskolen EUC Nord lavet en uddannelse, der hedder Fishtec. Her bliver man uddannet i forarbejdningsindustrien indenfor fisk. Det er et eksempel på, at vi sammen kan skabe uddannelser, der er brug for i vores område. Den model kan vi gentage indenfor flere brancher.”
”Og så skal vi byde os til, som vi gjorde, da staten ville bygge politiskole nummer to. Vi var med langt i opløbet, men fik desværre ikke den uddannelse hertil. Det vil betyde meget for vores område, hvis vi får flere uddannelser i til kommunen. På Christiansborg har man barslet med, at tiden er kommet til at tænke flere uddannelser ud decentralt. Det vil være en god investering.”
”En anden vinkel er, at vi skal vise studerende, at man godt kan bo her – måske endda lidt billigere end i de store byer – og så studere i de store uddannelsesbyer. Vi skal være villige – både det offentlige og de private virksomheder – til at lave praktikpladser, studiejobs osv., så vi viser, at vi gerne uddanner, og på den måde har vi skabt kontakt til ny og vigtig arbejdskraft og nye borgere.”
Bosætning og skarpere markedsføring
Udenlandsk arbejdskraft og pendlere ind/ud?
”Vi har skabt vores bosætningsindsats. Det er en god måde at holde på og få nye borgere til vores kommune. Det er erhvervet, der ansætter udenlandsk arbejdskraft. Det er fint, men vi kan som kommune have en interesse i, de ikke kører herfra med lønnen, men bosætter sig her, og det arbejder man med i vores bosætningsindsats.”
”Jeg har desuden lige iværkssat, at vi bliver skarpere på vores markedsføring og bosætningsindsats. Det betyder noget, at vi byder varmt velkommen. Og alle kan bidrage med at inddrage nye borgere i foreningslivet, i borgerforeningen, til ”spis-sammen”, i netværk, til vejfest osv. For man ved, at folk bliver, hvis de er del af et fælleskab.”
”Kommunen har desuden en rekrutteringsindsats, der hedder MoveNorth. Man kan se hjemmesiden på www.MoveNorth.dk. Det handler om at matche jobansøgere med erhvervet. Det er en slags jobbank – de, der søger, kan lægge CV ind, og de, der søger arbejdskraft, kan nemt finde potentielle kandidater på MoveNorth.”
Der skal knokles i fællesskab
”Alt i alt skal vi knokle for at få nye borgere og arbejdskraft; men vi er heldigvis mange, der gør en god indsats – borgere, frivillige, foreninger, erhvervslivet, fagbevægelsen, kommunen m.fl.”
”Vi skal fortælle verden om alle de muligheder, der er i vores dejlige kommune, og det arbejdes der på hver dag med investeringer, med fortællinger, med indsatser, med PR, med projekter og initiativer – tænk bare som eksempel i Sæby-området på havnen, Søbadet, Spektrum, Retfærdigheden, Sæbygaard, de mange virksomheder og hele det store foreningsliv og meget mere.”
Tekst: Per Rye
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Borgmesterens kommentar til udvikling af kommunen og erhvervslivet' til en bekendt