For 12. sommer i træk præsentere Verdensballetten sine forestillinger i Danmark

Arkivfoto.

For 12. sommer i træk præsentere Verdensballetten sine forestillinger i Danmark

8. juni 2019 - kl. 7:46 - af

Det er 12. sommer i træk at Verdensballetten tager på turné i Danmark og præsenterer en sommerforestilling med ballet, opera og klassisk musik i særligt udvalgte rammer.

8 dansere, 2 sangere og 2 musikere udgør årets kunstneriske hold. Solodansere fra The Royal Ballet of London, Mariinskij Balletten i St. Petersborg, og Statsballetten i Berlin. To af Danmarks mest efterspurgte musikere, violinisten Niklas Walentin og pianisten Alexander McKenzie er med for 4. år i træk – netop i denne uge høster de to musikere stor succes på en koncertturné i Kina, også den danske sopran Denise Beck er med på det musikalske hold. Hun er uddannet i Wien, bor i Berlin og har hele verden som sin arbejdsplads. Det hele bliver på vanlig vis bundet sammen af Verdensballettens arrangør og leder Jens-Christian Wandt.

Tobias Praetorius skaber nyt værk til Verdensballetten

Den kun 23årige danske balletdanser og koreograf Tobias Praetorius fra Den Kgl. Ballet i København, er netop nu ved at kreere en ny ballet til dette års Verdensballet. Balletten bliver en solo som skabes til den tyske solodanser i Berlin, Marian Walter. Han blev tidligere i år udnævnt til Berliner Kammertänzer – den højest opnåelige titel for en tysk balletdanser. Musikken til den nye ballet bliver Jacob Gades Tange Jalousie spillet af Niklas Walentin og Alexander McKenzie. De to musikere bliver også en del af balletten.

Udover at de skal levere det musikalske akkompagnement, er de også tænkt ind i koreografien med enkelte trin. De fire kunstnere – koreografen, danseren og musikerne, mødes i Berlin i juni for at indstudere det nye værk. 

Tobias er uddannet på Det Kgl. Teaters balletskole og har siden 2012 været en del af kompagniet på Kgs. Nytorv i København. Her har han danset en lang række roller i både klassiske og moderne balletter – den hidtil største og mest udfordrende rolle kom i sidste sæson da han dansede hovedrollen som Hermann i helaftensballetten Spar Dame.

Siden 2017 har Tobias også arbejdet som koreograf. Hans første arbejde var til Det Kgl. Teaters besøg på Statens Museum for Kunst i 2017. Her lod han ballet og kunst smelte sammen i forskellige mindre koreografier skabt specielt til museets sale. Tobias havde ladet sig inspirere af Joakim Skovgaards maleri ”Kristus i de dødes rige” og skabt en helstøbt lille ballet bygget op over temaer som lys og mørke, længsel og frihed.

Siden har han markeret sig – trods sin unge alder, som en fuldmoden koreograf og skabt koreografier bl.a. til Det Kgl. Teater og Kammerballetten og nu også Verdensballetten. 

Verdensballettens leder Jens-Christian Wandt udtaler:

  • Jeg glæder mig meget over at Tobias Praetorius har sagt ja til at kreere et nyt værk til Verdensballetten. Han er en utrolig spændende kunstner og har trods sin unge alder markeret sig stærkt både som koreograf og som balletdanser. Jeg ved at Marian Walter glæder sig til samarbejdet og også at Tobias er ydmyg over at skulle arbejde med en af verdens pt mest efterspurgte balletdansere. Hos Tobias spiller musikken en væsentlig rolle, også på den måde passer han godt ind i Verdensballettens profil. For os er det vigtigt at musikken ikke blot bliver et rytmisk akkompagnement, men et samspil til dansen på scenen. Tobias er garant for at dansen og musikken går op i en højere enhed – jeg er sikker på han får skabt et lille mesterværk til årets forestilling.

Xander Parish er tilbage

Sidst han dansede med Verdensballetten var i 2016, nu vende Xander Parish tilbage til Danmark. Siden 2017 har han været solodanser ved Mariinskij Balletten i St. Petersborg – den første europæiske ”ikke-russer” i nyere tid. Her har han danset hovedroller i kompagniets store repertoire, bl.a. Giselle, Svanesøen, Tornerose, Nøddeknækkeren, Raymonda, Etude og Chopiana. Ved sommerens forestilling skal Xander bl.a. danse Eric Gauthiers humoristiske og virtuose herre-solo ”Ballet 101” – hvor han på få minutter gennemfår ballettens 101 forskellige positioner.

Forrige uge udnævnte Dronning Elizabeth Xander Parish til Officer of the Order of the British Empire. Han får tildelt denne titel som påskønnelse af hans store karriere, og for hans arbejde med at knytte kulturelle bånd mellem England og Rusland.

På tirsdag danser hun Julie i alverdens biografer – til juli danser hun i Danmark.

Yasmine Naghdi danser for første gang med Verdensballetten. På tirsdag transmitteres Royal Ballets opførelse af Romeo & Julie i biografer over hele verden, og her danser Yasmine Naghdi rollen som Julie. Siden 2017 har Yasmine Naghdi været solodanser ved The Royal Ballet of London, hun er uddannet på kompagniets balletskole og har siden 2010 været en del af kompagniet på Covent Garden.

Ved sommerens forestillinger skal hun danse pas de deux´en fra Wayne McGregors ballet Chroma sammen med Federico Bonelli, og pas de deux´en fra balletten Raymonda sammen med Marian Walter.

Fødte midt i maj – på scenen igen til juli

Verdensballettens ballerina Iana Salenko fra Statsballetten i Berlin, nedkom 14. maj med sin anden søn. Fødslen gik godt og både mor og barn er i bedste form. Frem til dagen før fødslen deltog Iana i balletræningen hos kompagniet i Berlin, og blot fire dage efter var hun tilbage i træningssalen igen. Hun har hele tiden gjort det klart at hun medvirker i årets forestilling og den beslutning står ved magt – også her efter fødslen. Iana har netop meldt ud at hun er i skarp træning og er klar til at gå på scenen til juli. Ved sommerens forestilling vil hun bl.a. danse sit glansnummer – “Den døende Svane” med musik af Saint-Säens, en af balletrepertoirets kendteste værker. 

Ni forestillinger fordelt ud over hele landet

Igen i år præsenterer Verdensballetten 9 forestillinger i Danmark og Tyskland, med premiere på Sølyst i Klampenborg: onsdag den 10. juli kl. 19.30.

  1. juli: Sølyst – Den Kgl. Skydebane, Klampenborg
  2. juli: Benen-Diken-Hof, Sylt, Tyskland
  3. juli: Ribe Kunstmuseum
  4. juli: Møllerup Gods, Aarhus
  5. juli: Broholm Gods, Fyn
  6. juli: Den Tilsandede Kirke, Skagen
  7. august: FÆNGSLET – Kulturhus, Horsens
  8. august: Høfde 90 – Stranden, Agger
  9. august: Nørre Vosborg, Holstebro

Der danses uddrag af bl.a. Rhapsody (Ashton), Korsaren (Petipa), Raymonda (Petipa), Chroma (McGregor) Asphodel Meadows (Scarlett) samt ny koreografi af Eric Gauthier og Tobias Praetorius. 

VERNDENSBALLETTEN 2019 

Kunstnerisk leder: Solodanser Steven McRae

Leder & arrangør: Jens-Christian Wandt 

The Royal Ballet of London

Steven McRae, Federico Bonelli, Yehemiah Kish

Yasmine Naghdi, Yuhui Choe

Mariinksij Balletten, St. Petersborg

Xander Parish

Statsballetten, Berlin

Iana Salenko, Marian Walter

Musikken

Denise Beck, sopran (juli) & Jens-Christian Wandt, tenor & konferencier

Niklas Walentin, violin, Alexander McKenzie, klaver

Thisted Kirkes Drenge- & Mandskor (august)

www.verdensballetten.dk

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'For 12. sommer i træk præsentere Verdensballetten sine forestillinger i Danmark' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger