
Birgit Hansen, Knud Timm-Andersen, Jens Gram og Peder Kristiansen afslørede det nye vartegn.
Skagens nye vartegn blev afsløret
15. juli 2019 - kl. 9:36 - af Michael Egelund (WebRedaktør)
Knud Timm-Andersen, Præsident Skagen Rotary Klub, bød velkommen da Skagens nye vartegn, i form af en stor udgave af Skagens Byvåben, blev afsløret i rundkørslen ved Senius.
Op mod 100 var mødt frem til det lille arrangement, hvor Jens Gram og Borgmester, Birgit Hansen holdt taler. ( du kan læse begge taler herunder)
I fællesskab fik Borgmesteren, Knud Timm-Andersen, Præsident Skagen Rotary Klub, Peder Kristiansen, Præsident Skagen Rotary Morgen Klub og Jens Gram fjernet presenningen og afslørede Skagens Byvåben, der er udført i stål.
Efter afsløringen var der øl og vand til alle.
Skagen byvåben er fra 1535 og risten symboliserer den rist, som skytshelgenen Sct. Laurentiius blev brændt på i 258 i Rom. Fisken under risten blev tilføjet senere, for at symbolisere at Skagen er en fiskerby. Skagen er eneste købstad i Danmark med motto ”Vort håb til Gud alene”.
Jens Gram:
Sikken dejlig dag det er i dag.
Historien om dette byvåben startede i 2013 hvor Skagen havde 600 års købstadsjubilæum.
Ideen blev fostret i Skagen Rotary klub dette år og jeg tog den til mig, da jeg var Præsident.
I starten blev projektet ved rundkørslen mødt med en vis politisk modstand, så vi valgte at donere et byvåben til åbningen af den nye krydstogtskaj.
Men med stædighed og vedholdenhed blev der arbejdet med de forskellige instanser, og endelig kom alle godkendelser i hus.
Vi skulle så til at have financieringen på plads og sikken velvillighed fra alle sider vi mødte.
Der er givet støtte fra:
ENV Fonden
Skagen Erhvervsforening
Turisthus Nord
Skagen Havn
Fiskernes Fiskeindustris Fond
Skagen Cementstøberi
Trigon
Skagen Rotary klubber.
En stor tak til alle.
Og nu står det endelig her.
Rotary er verdens største private humanitære organisation, med mere end 1,2 millioner medlemmer.
I Danmark er der ca. 10.000 medlemmer.
Nogle af Rotarys nøglepunkter er at udrydde Polio i verden, dette er vi næsten i mål med, der er kun 3 steder i verden tilbage der stadig har børnelammelse.
Vores udvekslingsprogram er også et af de sikreste systemer der findes.
Vi sender i Danmark godt 40 unge mennesker 1 år til udlandet og modtager et tilsvarende antal herhjemme.
Men nu skal vi til den spændende afsløring af byvåbnet og jeg vil nu give stafetten videre til borgmester Birgit Hansen.
Birgit Hansen:
Kære Skawboer, kære alle
Tak for invitationen til at være med ved afsløringen af det flotte vartegn ind til Skagen. Det betegner jeg som lidt af en ære at skulle afsløre vartegnet.
Tak for det.
Og sikke en fantastisk måde at indlede vores ferie i Skagen på. Vi er kommet med campingvognen og ved ikke, hvor længe vi bliver. Jeg kommer flere gange om ugen i Skagen, men jeg skal altid kærligt høre: nå det er rart at se borgmesteren også kan komme til Skagen. Nu flytter vi så ind.
For godt tre år siden afslørede vi det gamle byvåben ved krydstogtskajen. Her står det stolt og byder velkommen. For det er det, Skagen gør – byder velkommen, og nu ikke kun med vartegn ved søsiden, men også fra landevejen og sydsiden.
Jeg oplever rigtigt meget gæstfriheden her i Skagen – både personligt, men også overfor turister, gæster i det hele taget, fremmede vi ikke lige har set før, og jeg har fået fortalt, at det skyldes, at man altid har budt ind og taget ud – man var spændt på, hvem der kom og spændt på, hvad der var derude. Det er nedarvet i generationer.
Alting undergår forandring, sådan er det. Ting udvikles, strukturer ændrer sig, vi skal være omstillingsparate. Jo jo – men jeg holder sådan af det udtryk, der siger, at vi skal kende fortiden for at leve i nutiden og forberede os godt på fremtiden.
Det er præcis det, vi gør ved at hylde det gamle vartegn og det meget beskyttende og varme motto – vort håb til gud alene.
Det er en god ide at bruge det byvåben, som er helt karakteristisk for Skagen. Bytinget bruger det, det fik rigtig god gavn ved Købstadsjubilæet, det står som sagt ved kajen, fisken er renoveret af de skønne borgere på Nordstjernen og nu igen idag.
Kommune betyder fælleskab, men det at vi bruger et byvåben betyder ikke, vi separerer os fra fælleskabet. Det styrker os forhåbentligt i identitet, hvad vi er, hvad vi kommer fra, og af, men også at vi er rummelig nok til andre – netop derfor skal det jo stå ved byporte – så at sige. Det er ikke en lukket port – det er velkommen til.
Lad mig sige: Skagen er noget særligt – det er Skagen bare. Det er dette tiltag fra Rotary endnu et dejligt eksempel på.
Tusind tak fordi I gør noget, tak fordi I byder ind. Tak til Rotary
Lad os råbe et lige så karakteristisk Skagen hurra inden afsløringen.
8 kommentarer til “Skagens nye vartegn blev afsløret” under annoncerne.
Flot vartegn vi mødes af ved rundkørslen ind til Skagen by – præcist som vores gæster modtages på krydstogtkajen. Men et lille pip fra mig…..jeg tænker lidt på placeringen af vejskiltene, i græsset ved indkørslen til Skagen. Kan det måske laves anderledes ? Jeg syntes nogle skilte er lidt høje i forhold til det nye flotte vartegn.
Når alt andet håb er ude, er der kun vores håb til Gud tilbage! Det er hverken pinlig eller flovt! Mener ikke den flotte gave er hverken et gammeldags udtryk, eller usmagelig på nogen måde!
Tillykke til os alle!
Billedet af en ålelyster havde sikkert været smukkere end denne torturrist i en fiskeriby?
Øøøøøh det har jo altid stået over døren til rådhuset- nu Borgerservice. Altså “vort håb til Gud alene”.
Vort håb til Gud alene: Vor herre bevares, for noget gammeldags religionsudgydelse i det offentlige rum.
Trosretning er en privatsag, og vi sætter bestemt ikke vore håb til Gud alene. Vi finder det usmageligt, gammeldags, og polariserende at sætte et byvåben med den tekst, så det møder enhver, der kører ind i Skagen by. Legenden om Laurentius på risten er ikke stødende i sin billedform, men teksten burde ikke være der i et moderne samfund. Det svarer til at sætte et skilt over sin hoveddør med teksten: “Alt er nåde”. Sådan et havde mange folk i gamle dage, ingen hænger den slags over sin dør mere. Så hvorfor placere en stort set ulæselig tekst med gammeldags retorik i en rundkørsel, hvor folk burde være optaget af trafiksikkerhed???
Hvordan kan byrådet som trafikmyndighed have sagt JA til projektet, som det ser ud nu???
Fjern teksten og lad resten være!!!
Hej Mike.
Jeg skrev et svar på dit spørgsmål i morges. Der må være gået kuk i mailen. Du får det nu:
Den korte historie er, at indtil Reformationen var Danmark officielt katolsk.
Symbolerne i byvåbnet er risten, hvor Laurentiuus blev tortureret. Han udholdt smerten, og blev derfor helgenkåret. Herefter ophøjet til fiskernes skytshelgen.
Silden byder sig selv, for uden sild, havde vi ikke siddet her i dag.
Sankt Laurentiuus har jo også lagt navn til den gamle kirke – nu tilsandet.
Det er en spændende historie, som jeg kan anbefale at læse mere om i de lokale arkiver.
Det skuffer mig, at vi ikke får nogen forklaring på, hvorfor en romersk-katolsk helgen som Skt. Laurentius hyldes i Skagens byvåben. Det virker nemlig sært, at en mand, der blev født i Spanien og som var en slags Pavens højre hånd i 1200-tallet, skal æres på en dansk købstads byvåben. Nu hvor vi ikke er romersk-katolske.
Håber sandelig de bjergfyr kommer væk. Der må da kunne laves noget der er kønner. Det ser man da når man kører i fr havn