
UNESCO-fokuspunkter i et geopark-projekt
1. oktober 2019 - kl. 8:54 - af Michael Egelund (WebRedaktør)
Efter Byrådets temamøde den 27. marts i år om strategier for henholdsvis certificering og formidling af Frederikshavn Kommunes natur, besluttede Plan- og Miljøudvalget i begyndelsen af maj måned at fokusere på mulighederne i en Geopark.
Udvalget tager nu spørgsmålet op til nærmere drøftelse og planlægning på udvalget s møde i dag, den 1. oktober. Det kan resultere i en helt særlig branding af kommunen og dens naturmæssige værdier.
For at kvalificere og afsøge potentialerne i et sådan projekt er det væsentligt at afdække:
- udarbejdelse af forprojekt til afdækning af Geoparkens potentialer
- koordinering og søgning af eksterne fondsmidler til realisering af potentialerne
- nærmere afdækning og udvikling af Geoparkens indholdselementer og konkrete projekter.
Formålet med forprojektet er at afdække Geoparkens potentialer, fremkomme med en strategi for realiseringen af Geoparken samt afdække hvilke omkostninger, der er forbundet hermed.
Endvidere skal forprojektet afdække, hvordan de stedbundne potentialer bedst muligt sættes i spil samt indarbejde UNESCO’s fokuspunkter med henblik på en eventuel senere UNESCO-akkreditering.
Endelig skal der gennem forprojektet udarbejdes materiale og ansøgninger til eksterne fondsmidler til realisering af Geoparken.
Der er i Frederikshavn Kommune allerede igangværende og afsluttede projekter, som har med Frederikshavn Kommunes udvikling, landskabsformer, formidling og geologiske formationer at gøre. Dette er bl.a. udsigtsplatformen på Pikkerbakken, Grenensporet og LIFE-projekterne i Råbjerg Mose, Hulsig Hede og på Grenen med synliggørelse af rimmer-dobbe landskabet.
Geoparken skal samle og videreudvikle den natur og de stedbundne geografiske potentialer, der allerede findes for såvel lokale borgere og turister samt skabe flere gode muligheder for erhvervsliv, turisme og bosætning.
Kommunaldirektøren indstiller forud for mødet, at Plan- og Miljøudvalget videresender sagen til behandling i Teknisk Udvalg med henblik på ansøgning om finansiering af forprojekt for en Geopark i Frederikshavn Kommune.
Hvad er en Geopark?
Målet er at blive UNESCO-akkrediteret geopark, så der skabes international bevågenhed omkring den nordlige del af Nordjyllands fantastiske geologi, natur og kulturhistorie.
Formålet er således at øge mulighederne for både national og international branding af den nordlige del af Nordjylland som mål for store oplevelser.
En UNESCO Global Geopark defineres som et særligt område med geologiske forekomster, hvor steder og landskaber af international geologisk betydning styres med en holistisk tilgang til beskyttelse, formidling og bæredygtig udvikling.
Ligeledes vægtes der i definitionen, at projekterne skal være medvirkende til at styrke lokalsamfundene ved at skabe ejerskabsfølelse og stolthed over nærområdet. For opnåelse af dette forudsættes det, at der er et solidt lokalt engagement samt vedvarende offentlig og politisk opbakning.
Som certificeret geopark vil der skabes et nyt grundlag for søgning af fondsmidler og initiativer, som øger fokus og gennemslagskraft i formidlingen af Nordjylland som attraktion. Det vil skabe øget værdi for området som helhed, idet der skabes et nyt og stærkt fælles fundament med mange muligheder. Der skabes bl.a. grundlag for understøttelse af oplevelseserhvervet i form af øget aktivitetsefterspørgsel, øget turisme med eks. GEOturisme, øget fokus på lokalproducerede fødevarer og nicheerhverv.
At være geopark medfører ikke ny lovgivning, og erhvervslivet kan dermed udvikles som hidtil. Endvidere blander en geopark sig ikke i private lodsejeres dispositioner over deres jord og ejendom.
Men at blive en anerkendt geopark giver stor brandingværdi, som understøtter øget erhvervsudvikling, både nationalt og internationalt.
En godkendelse som UNESCO-akkrediteret geopark løber over en 4-årig periode, hvorefter den evalueres og gentages på ny.
I dag findes geoparker i bl.a. Odsherred på Sjælland og i Vestjylland.
Tekst: Per Rye
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'UNESCO-fokuspunkter i et geopark-projekt' til en bekendt