Brems for rådyret og kør katten over?

Brems for rådyret og kør katten over?

31. oktober 2019 - kl. 9:23 - af

Vi har netop stillet uret til ‘vintertid’ og i ugerne herefter, er der øget risiko for påkørsler af dyr. Ingen bilister ønsker naturligvis at køre et dyr ned, men i nogle tilfælde er det faktisk mest hensigtsmæssigt at undlade at træde på bremsen

Skiftet til vintertid forstyrrer rytmen hos dyrene, og det medfører desværre et øget antal påkørsler af dyr i trafikken. Men hvordan optræder du mest sikkert, hvis uheldet er ude, og et dyr løber ud foran bilen. Svaret er forholdsvis enkelt. Det er størrelsen, det kommer an på, når det handler om biler og dyr i trafikken. Tommelfingerreglen er, at du kan forsøge at undgå påkørsel af dyr på størrelse med en hund og opefter, mens mindre dyr altså bør køres over, hvis der ikke er andre muligheder.

”Man kører ikke dyr ned, hvis det kan undgås, men bremser man op for at undgå en påkørsel at et mindre dyr med risiko for at en bagvedkørende kører op i en, vil man typisk få en del eller hele skylden. Mens man ved at bremse op for et større dyr i samme situation ikke vil blive pålagt skyld. Skyldspørgsmål bliver vurderet ud fra gængs praksis, men i sidste ende bliver der tale om en individuel vurdering,” siger Ole Vidstrup, konsulent i Forsikringsoplysningen.

Han påpeger, at bilens kaskoforsikring altid betaler skaderne på den skadede bil efter påkørsel af et dyr, uanset hvad det har været for et dyr.

Undgå farlige situationer
Selvom det kan virke kynisk at mindre dyr må lade livet, mens større dyr har bedre muligheder i trafikken, så hænger det sammen med, at hensynet til risikoen for større ulykker vejer tungest, ligesom man også skal tage vejtypen i betragtning. Der er med andre ord stor forskel på omfanget ved påkørsler i bymæssig bebyggelse og på motorveje, ligesom hensynet til især de bagvedliggende trafikanter spiller ind.

Sidste år skrev Nordsjællands Politi fx på Facebook om de overordnede regler, fordi de fik en række henvendelser om dyr, som krydsede vejene.

“Vi modtager i disse dage adskillige anmeldelser om farlige situationer i trafikken, hvor gåse-forældre og deres gæslinger krydser stærkt trafikerede veje”, lød opslaget.
Gæs har af gode grunde ikke styr på røde og grønne trafiklys samt fodgængerovergange, og det skaber nogle uhensigtsmæssige situationer i trafikken med pludselige opbremsninger og sågar mennesker, der løber rundt med biler susende om ørerne med 110 km/t i forsøget på at genne gæssene på rette spor.

Selvom hjælpende menneskers hensigt er meget dyrevenlig, så skal du passe på, hvis du som bilist ser gæs eller andre dyr, der forsøger at krydse vejen.

Når bilen tager skade
En påkørsel af fx et rådyr kan give ganske store skader på bilen.
”Hvis der er kaskoforsikring på bilen, dækker den skaderne, men da rådyret ikke har forsikring, hæfter man som bilist selv for selvrisikoen. Der er også en risiko for, at man selv kan komme til skade, så derfor er det vigtigt at have ulykkesforsikring i sådan en situation,” siger Eva Grann, produktchef for forsikringer hos energiselskabet OK.
Ifølge OK er der vigtigt at være særligt opmærksom ved kørsel i det åbne land og på skovstrækninger de næste uger:
”Tænk også på, at en undvigemanøvre kan være farlig, både for dig og dine medtrafikanter. Det bedste, man kan gøre er derfor som trafikant at forsøge at forudse, hvornår der er øget risiko for at påkøre et dyr,” siger Eva Grann.

Gode råd: Sådan undgår du påkørsel af vildt
• Sænk hastigheden og vær særligt opmærksom:

• I områder med tæt beplantning eller skov, læhegn eller åer på tværs af vejen.
• Ved starten og slutningen af hegn langs vejen

• Om morgenen, når solen står op, og om aftenen, når den går ned

• Husk: Mange dyr kommer i flok, og ser du et dyr, er der sandsynligvis andre tæt ved vejen

• Hvad gør jeg, hvis jeg påkører et dyr?

• Ring til Dyrenes Vagtcentral på tlf.: 1812, hvis du står med et sygt eller skadet vildt dyr. Vagtcentralen kan instruere dig i, hvad du bør gøre og kan sætte dig i forbindelse med f.eks. nærmeste vildtplejestation.

• Marker stedet, hvis du eller andre har påkørt et rådyr, som efterfølgende er flygtet.

• Rekvirer en frivillig schweisshundefører gennem Dyrenes Vagtcentral. En schweisshund er en sporhund, som kan spore det flygtede dyr

• Du kan selv bringe det tilskadekomne vilde dyr til en vildtplejestation, frem for at skulle vente på dyreredning, så kan dyret hurtigere få hjælp, og derved lide mindre og have større chancer for overlevelse. Inden du tager dig af dyret, skal du dog ringe 1812 eller til en vildtplejestation og få råd og vejledning om, hvordan du bedst håndterer dyret. Du kan også kontakte Vejdirektoratet på 80 20 20 60 eller politiet på 114.

• Sendes der hjælp er det vigtigt, at du altid bliver og venter ved ulykkesstedet, indtil hjælpen når frem

Kilde: Dyrenes Beskyttelse

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Brems for rådyret og kør katten over?' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger