Blå flag og badepunkt på en række strande

Blå flag og badepunkt på en række strande

6. januar 2020 - kl. 9:15 - af

Teknisk Udvalg vil på udvalgets møde i dag, den 6. januar, genoptage drøftelser om Blå flag ved kommunens kyster.

Dertil kommer en ny markering: badepunkt. Badepunkt er Friluftsrådets nye kvalitetsstempel til strande. Badepunkt markerer, at man ud over rent badevand og sikkerhed kan finde særlige friluftsmuligheder og kulturelle naturoplevelser ved vandet. Badepunkt er en nordisk mærkning af strande og badesteder.

Målet med mærkningsordningen er at tilbyde kommunerne en certificering af deres strande, der markedsføringsmæssigt er på samme niveau som det Blå Flag, men som har et andet fokus. Mærkningsordningen har fokus på at synliggøre strande, der i overvejende grad henligger i naturtilstand og forvaltes med det forhold for øje.

Samtidig skal mærkningsordningen fremme og synliggøre strandens lokale identitet og funktion som friluftsattraktion eller anden karakteristika.

Ud over den naturnære oplevelse på certificerede strande er det også meningen, at strandgæsten kan få en lokal oplevelse knyttet til den enkelte strand.

Fokus på de naturlige strande

Badepunkt fokuserer på at mærke strande, der har rent badevand og har badesikkerhed tilpasset den enkelte strand.

Der skal som minimum være basal infrastruktur i form af en eller anden form for adgang til toilet og affaldsløsninger, og stranden skal så vidt muligt give en oplevelse af at komme ud i naturlige og uspolerede omgivelser.

Endvidere – hvor det er relevant – tilbydes friluftsoplevelser og/eller andre lokale oplevelser af f.eks. kultur-/naturhistorisk karakter, eller der er fokus på særlige karakteristika såsom børnevenlig badestrand mv.

Kriterier og sikkerhed

For at opnå ”badepunkt” er der desuden en række kriterier i form af information til strandgæsterne.

Der skal være synlig infotavle med oplysninger om faciliteter, sikkerhedsudstyr og kontaktinformation. De eksisterende Blå Flag-infotavler kan revideres og genbruges. Desuden skal der være badevandsprofil, der forklarer strandens badevandskategori. Dette findes allerede på de eksisterende Blå Flag infotavler. (Der skal ikke opsættes individuelle badevandsdata som på Blå Flag).

Lokale regler og informationer om lokale naturområder skal være synlige på tavlen. Livredningsudstyr og/eller tilstedeværelse af livreddere skal så vidt muligt forebygge badeulykker blandt strandens gæster. Der skal, så vidt det er muligt, være en sikker og nem adgang til stranden for alle, herunder personer med nedsat fysisk bevægelsesfunktion.

Faciliteter, renhold og lokalt særpræg

Der skal være adgang til toilet og affaldsløsninger i rimelig afstand fra stranden. Stranden og tilhørende faciliteter skal holdes rene.

Kommunen bør fremme udvikling af friluftsliv og andre typer af oplevelsestilbud ved stranden. Lokale foreninger og andre lokale ressourcer bør inddrages i dette arbejde.

Der sker en omlægning fra Blå Flag til Badepunkt. Herved kan følgende opnås: ingen krav til kørefri zoner, ingen krav til nødtelefoner, ingen restriktioner for hunde samt en forenklet administration.

Turisthus Nord positiv

Turisthus Nord har udtalt sig i sagen og er kommet med en indstilling vedr. certificeringsordning af strandene i forhold til turismen.

Der peges på, at det tyske marked spiller en stor spiller i området. ”Det er et marked af stor værdi, hvor vi prioriterer intensive markedsføringskampagner. Det er vores klare opfattelse, at tyskerne lægger stor vægt på både adgang til gode faciliteter, men også adgang til de store urørte naturstrande, der er i vores område.”

Desuden finder Turisthus Nord det af stor vigtighed, at der er strande, hvor det er muligt at køre helt ned på stranden, og at det er af meget stor betydning, at tyskere kan have deres hunde med på ferie.

”Vi har de foregående år haft rigtig mange spørgsmål om lige netop hunde og regler på de danske strande,” påpeges det.

Det er vigtigt for Turisthus Nord, at en certificeringsordning af strande er af international anerkendt standard, som også det tyske marked kender til. Derfor er man helt med på ideen om at have Blå Flag i de 3 store strandparker i Sæby, Frederikshavn og Skagen. Desuden er det en rigtig god ide at definere de øvrige strande til Badepunkt-flag, da der her ikke er restriktioner vedrørende kørsel og ophold med hunde. Begge ordninger administreret af Friluftsrådet

Indstillinger til udvalget

Kommunaldirektøren indstiller forud for mødet, at Friluftsrådet for 2020 ansøges om Blå Flag på de tre strandparker (Sønderstrand i Skagen, Palmestranden i Frederikshavn og Sæby Nordstrand). Desuden indstilles det, at der Friluftsrådet for 2020 ansøges om Badepunktflag på de resterende 10 Blå Flag-strande i kommunen.

Endelig indstilles det, at reducerede omkostninger til drift og administration af Blå Flag bruges til opgradering af driftsfaciliteter på alle strandene.

Nu er det så op til politikerne at træffe en afgørelse.

Teknisk Udvalg blev på det seneste udvalgsmøde præsenteret for masterplanen for Fremtidens Strande. Udvalget ønsker gennem et andet dagsordenspunkt at få endnu flere perspektiver på Fremtidens Strande, og derfor har udvalget besluttet at offentliggøre Masterplan for Fremtidens Strande den 28. januar 2020.

 

Tekst: Per Rye

 

En kommentar til “Blå flag og badepunkt på en række strande” under annoncerne.

Kommentarer
Anbefal via e-mail

En kommentar til “Blå flag og badepunkt på en række strande”

  • Et flertal i Teknisk Udvalg har tiltrådt kommunaldirektørens indstilling – dog således at der også søges et badepunktflag til Jerup Strand. Helle Skovgaard Mortensen (S) kan ikke tiltræde indstillingen, idet hun ønsker at fastholde de blå flag. (Per Rye)

Der er lukket for nye kommentarer...

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Blå flag og badepunkt på en række strande' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger